Η πρωινή άσκηση είναι ένα πολύ καλός τρόπος να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Σε τροφοδοτεί με ενέργεια, βελτιώνει τη διάθεση και συγκέντρωσή σου και συμβάλλει στη διατήρηση της υγιούς πίεσης του αίματος.

Αν θέλεις να αποδώσεις το καλύτερο δυνατόν κατά τη διάρκεια της άσκησης, τότε πρέπει να εφοδιάσεις τον οργανισμό σου με τα καλύτερα καύσιμα. Και ενώ μερικοί προτιμούν να γυμνάζονται με άδειο στομάχι, άλλοι φροντίζουν να φάνε ένα γεμάτο γεύμα μερικές ώρες πριν πιάσουν τα βάρη ή τους δρόμους. Ποιος είναι όμως ο καταλληλότερος τρόπος να ασκηθείς;

Η αθλητική διατροφολόγος Rebecca Dent εξηγεί πως «Το fasted training αναφέρεται στην άσκηση χωρίς φαγητό, δηλαδή να μην έχεις φάει πρωινό ή πέντε ώρες πριν την άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Η καταλληλότητα του fasted training, δηλαδή της νηστικής προπόνησης, ποικίλλει ανάλογα με τους ατομικούς στόχους. «Η νηστική προπόνηση μπορεί να είναι καλή, αν είσαι δρομέας αντοχής, τρέχεις δηλαδή για δύο-τρεις ώρες. […] Βοηθάει επίσης το σώμα σου στο να μπορεί να χρησιμοποιεί καλύτερα το λίπος ως πηγή καυσίμου όταν τρέχεις, ώστε να μπορείς να διατηρείς τα αποθέματα υδατανθράκων, όταν τους χρειάζεται πραγματικά, για παράδειγμα σε μια ανηφόρα» συμπληρώνει.

Παρόλ’ αυτά η Dent συμβουλεύει να μην παραμελείς το pre-run meal σου

«Η νηστική προπόνηση αυξάνει το στρες στο σώμα και μπορεί να επηρεάσει τις γυναικείες ορμόνες, οπότε είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή και πρέπει να γίνεται στρατηγικά στην προπόνησή σου». Η διατροφολόγος εξηγεί επίσης: «5χλμ., 10χλμ., το τρέξιμο στο πάρκο, το jogging στο μεσημεριανό διάλειμμα της δουλειάς… κανένα απ’ αυτά δεν πρέπει να γίνεται νηστικό. Αυτό συμβαίνει γιατί θα τρέξεις πιο γρήγορα απ’ ότι σε μια προπόνηση αντοχής και για να το κάνεις αυτό χρειάζεσαι υδατάνθρακες στη δεξαμενή σου».

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να φας πολύ. Για να αποφύγεις οποιαδήποτε δυσφορία ή νωθρότητα, φρόντισε το βασικό σου γεύμα πριν το τρέξιμο να έχει ως βάση του τους υδατάνθρακες, και τριάντα με σαράντα λεπτά πριν πας για τρέξιμο, κατανάλωσε ένα σνακ υγιεινό σνακ επίσης βασισμένο στους υδατάνθρακες.

«Πρέπει να χωνεύεται εύκολα όπως μια μπανάνα, εάν κέικ ρυζιού με φυστικοβούτυρο ή μπάρες δημητριακών με βάση τη βρώμη

Το πόσο μεγάλο είναι το μερίδιό σου εξαρτάται από τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Ιδανικά θα είναι περίπου τριάντα γραμμάρια υδατανθράκων, αλλά πρέπει να δεις τι λειτουργεί για σένα».

Αν δυσκολεύεσαι να φας πριν την προπόνησή σου, η Dent προτείνει να ξεκινήσεις με μικρά βήματα. Δοκίμασε να φας ένα κέικ ρυζιού και, αν δεις ότι το αντέχεις, την επόμενη φορά φάε δύο. Προσπάθησε να παρακολουθείς τις επιδόσεις σου και δες αν όντως βελτιώθηκαν μετά την πρόσληψη υδατανθράκων.

featured photo: Τwenty20.com/Korneevamaha