Όλοι μας έχουμε από ένα, τουλάχιστον, ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Επειδή τα φοράμε για πολλές και διάφορες περιστάσεις, λερώνονται εύκολα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διατηρήσεις τα αθλητικά σου. Εξαρτάται από το υλικό που είναι φτιαγμένα, όπως σουέτ και δέρμα ή το κάθε ξεχωριστό σημείο του παπουτσιού, όπως η σόλα και τα κορδόνια. Παρακάτω ακολουθούν μερικοί τρόποι για να καθαρίσεις τα αθλητικά παπούτσια σου ώστε να φαίνονται σαν καινούρια.

Πώς να καθαρίσεις τα σουέτ παπούτσια σου

Τα σουέτ δεν πλένονται γενικά, αν και μερικά μπορούν να πλυθούν κανονικά. Εαν τα σουέτ φέρουν την ένδειξη “δεν πλένεται” ή “μόνο στεγνό καθάρισμα” μην επιχειρήσεις να τα πλύνεις. Παρόλα αυτά εάν πλένονται κανονικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια απαλή βούρτσα για να καθαρίσεις τυχόν γρατζουνιές ή χώματα.

Πώς να καθαρίσεις τα δερμάτινα παπούτσια σου

Το δέρμα και η δερματίνη είναι εξαιρετικά ευαίσθητα υφάσματα λόγω των πολλών διαφορετικών διαθέσιμων φινιρισμάτων τους. Όταν φέρουν την ένδειξη “πλένεται”, ξεκίνησε δοκιμάζοντας μια μικρή περιοχή με νερό και ψάξε για αποχρωματισμούς, κηλίδες ή άλλες αλλαγές μόλις στεγνώσει η περιοχή. Εαν περάσει τη δοκιμή νερού, χρησιμοποίησε μια ειδική μπάρα πλύσης και λεκέδων για να επεξεργαστείς και να αφαιρέσεις λεκέδες. Πέρασε τη μπάρα κάτω από κρύο νερό και άρχισε να σκουπίζεις το δέρμα. Στη συνέχεια, αφαίρεσε τυχόν περίσσεια σαπουνιού και υπολειμμάτων με ένα πανί καθαρισμού χωρίς χνούδι. Μην τα βάζεις στο πλυντήριο. 

Πώς να καθαρίσεις παπούτσια από καραβόπανο

Πρόκειται για τα πιο δημοφιλή αθλητικά παπούτσια τύπου Converse. Τα περισσότερα μπορούν να πλυθούν αλλά αν φοβάσαι να βάλεις τα αγαπημένα σου παπούτσια στο πλυντήριο υπάρχουν πολλοί τρόποι πλυσίματος στο χέρι. Απλά, θα σου πάρει περισσότερο χρόνο.

Αρχικά, χρησιμοποίησε μια στεγνή, μαλακή βούρτσα για να αφαιρέσεις τυχόν υπερβολική βρωμιά και λάσπη από τα παπούτσια. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε υγρό απορρυπαντικό Tide και ζεστό νερό και μια βούρτσα για να τρίψεις και να καθαρίσεις τη βρωμιά από τoυς πάτους των παπουτσιών. Αφαίρεσε τα κορδόνια και τοποθέτησε τα παπούτσια σε μια τσάντα ένδυσης πλέγματος. Τοποθέτησε τα κορδόνια σε ξεχωριστή τσάντα ρούχων για να μην μπλέκονται. Για λευκά κορδόνια, χρησιμοποίησε τη θερμότερη θερμοκρασία. Αφαίρεσε τους πάτους και πλύνε τα ξεχωριστά ή πλύνε τα στο χέρι, ανάλογα με τις οδηγίες της ετικέτας φροντίδας. Πλύνε τα παπούτσια σε έναν ευαίσθητο, απαλό κύκλο σε κρύο νερό με ένα υγρό απορρυπαντικό ποιότητας.

Πώς να καθαρίσεις τα πλεχτά παπούτσια σου

Τα περισσότερα τυπικά παπούτσια γυμναστικής είναι κατασκευασμένα από πλεχτό ύφασμα που μπορεί να είναι δύσκολο να σκουπιστεί και είναι πιθανότατα τα πιο φθαρμένα αθλητικά παπούτσια σου καθώς αθλείσαι έξω με αυτά. Θα παραμείνουν βρώμικα εάν δεν έχεις τα σωστά εργαλεία για να ολοκληρώσεις τη δουλειά. Όταν καθαρίζουμε τα παραδοσιακά αθλητικά παπούτσια, επιλέγουμε μια ειδική μπάρα πλύσης για να αντιμετωπίσουμε δυσπρόσιτες περιοχές και δύσκολα υφάσματα με στρώσεις. 

Αφαίρεσε όλες τις επενδύσεις. Ξέπλυνε τη μπάρα πλύσης με ζεστό νερό και επεξεργάσου το απαλά στο εξωτερικό πλέγμα. Εάν χρειαστεί, μπορείς να εργαστείς περαιτέρω σε αφρούς με ένα πινέλο λεκέδων. Σκούπισε τα καθαριστικά με ένα υγρό πανί χωρίς χνούδι. Στέγνωσε στον αέρα.

Πώς να καθαρίσεις τα δύσοσμα παπούτσια

Για παπούτσια από καουτσούκ, πλέγμα και καραβόπανο, βύθισέ τα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και ¼ φλιτζάνι αρωματικό ξύδι για 30 λεπτά. Εναλλακτικά, ψέκασε τα παπούτσια σου με Tide Antibacterial Fabric Spray για να τα διατηρήσεις φρέσκα μεταξύ της φθοράς. Έχει σχεδιαστεί για να σκοτώνει το 99,9% των βακτηρίων που αφήνονται πίσω στα υφάσματα, καθώς και να καταπολεμά τα μικρόβια σε σκληρές επιφάνειες.

Ωστόσο, εάν τα παπούτσια σου πλένονται στο πλυντήριο, χρησιμοποίησε το Tide Pods Sport για καθημερινές μυρωδιές παπουτσιών ή ένα απορρυπαντικό για σκληρές οσμές στο πλυντήριο.

featured photo: https://unsplash.com/@zelladun