Η γιόγκα είναι μια άσκηση πολύ ευεργετική για το σώμα και την ψυχή όλων μας. Μπορεί να βοηθήσει πολύ σε όλα τα επίπεδα.

Κάποιοι την αγαπούν και εξασκούνται ανελλιπώς κάθε μέρα. Και κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να είναι πολύ ευλύγιστοι για να ξεκινήσουν. Κάτι τέτοιο, φυσικά δεν ισχύει, γιατί σκοπός της γιόγκα είναι η πρόοδος. Δεν ξεκινούν όλοι από το ίδιο σημείο.

Εαν είσαι από αυτούς που ακόμα κι αν αθλούνται σε καθημερινή βάση, δυσκολεύονται να εντάξουν τη γιόγκα στη ρουτίνα τους, συνέχισε να διαβάζεις. Θα ανακαλύψεις tips που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη γιόγκα πιο εύκολη και ευχάριστη.

1. Κάνε μόνη σου

Πολλές φορές, είναι πολύ πιο εύκολο να εξασκηθούμε στη γιόγκα μόνοι μας γιατί στα ομαδικά μαθήματα μπορεί να συγκρινόμαστε υποσυνείδητα με τους άλλους. Βρες έναν άνετο χώρο στο σπίτι σου, αγόρασε ένα ματ, φτιάξε την ιδανική ατμόσφαιρα και απόλαυσε τη γιόγκα σου στο ρυθμό που σε βολεύει. Ένα πολύ καλό κανάλι στο YouTube είναι το Yoga with Adriene. Έχει αμέτρητα βίντεο να διαλέξεις ανάλογα με τη διάθεσή σου και είναι πολύ επεξηγηματική και απαλή στην ομιλία της.

2. Κάνε πριν τη γυμναστική σου

Η γιόγκα δεν χρειάζεται πάντα να γίνεται παραδοσιακά, να διαρκεί 30 λεπτά σε ένα σκοτεινό χώρο φωτισμένο με κεράκια. Μπορεί να είναι και το ζέσταμα για κάποιο workout σου. Μπορεί να σου προσφέρει πολύ περισσότερα με αυτόν τον τρόπο γιατί συγκεντρώνεσαι πιο εύκολα και προετοιμάζεις το σώμα σου κατάλληλα για να αντέχεις περισσότερο στην προπόνησή σου.

3. Άσε τις προσδοκίες

Ποιος δεν θα μισούσε τη γιόγκα εάν του ζητούσαν να βάλει απευθείας το πόδι του πίσω από το κεφάλι του; Πρέπει να ευχαριστιέσαι τη διαδικασία και όχι να πιέζεσαι. Πρέπει να συγκεντρώνεσαι στο πώς μια στάση σε κάνει να νιώθεις, όχι στο πώς φαίνεσαι. Είναι θέμα μυαλού και όχι σώματος. Την επόμενη φορά, προσπάθησε να το διασκεδάσεις και μην πιεστείς να βγάλεις όλες τις πόζες. Με τον καιρό, θα ξαφνιαστείς από την αλλαγή σου.

4. Βάλε μουσική

Ο ήχος ή η μουσική είναι μια πολύ ισχυρή τεχνική διαλογισμού που ηρεμεί το μυαλό, βοηθώντας στο άγχος. Προσφέρει ένα ισχυρό συστατικό στην εξάσκηση, τροφοδοτώντας κάθε ασκούμενο με παιδική περιέργεια. Βοηθά, επίσης, στη συγκέντρωση. Η μουσική, όπως και η γιόγκα, θεραπεύει. Σε συνδέει με τον αληθινό εαυτό σου και με τους άλλους.

5. Ξέχνα την πρακτική μεγάλης διάρκειας

Δεν χρειάζεται η άσκηση να διαρκεί μια ώρα για να απολαύσεις όλα τα οφέλη της γιόγκα. Καλύτερα να διαρκεί 20 λεπτά αλλά να είσαι συγκεντρωμένη παρά να στέκεσαι για πολλή ώρα σε μια στάση και να πιέζεσαι. Οπότε η συμβουλή μας είναι απλή: μην κάνεις πρακτικές μεγάλης διάρκειας.

6. Οραματίσου τα οφέλη

Μην σπαταλάς χρόνο στο να σκέφτεσαι αν θα τα καταφέρεις να ολοκληρώσεις την πρακτική. Προσπάθησε να σκέφτεσαι τα οφέλη της γιόγκα στο σώμα σου. Κάθε φορά που μπαίνεις σε μια στάση, συγκεντρώσου στο πώς το οξυγόνο κυκλοφορεί από τον αέρα μέσα σου. Μην σε απασχολεί τόσο αν εκτελείς τη στάση σωστά. Νιώσε πώς βοηθάει η αναπνοή σου σε κάθε στάση.

7. Συγκεντρώσου στην αναπνοή

Η γιόγκα ξεκινάει από την αναπνοή. Άφησε το μυαλό σου να στηρίζεται καθαρά στην αναπνοή. Μην προσπαθείς να κάνεις περισσότερα από ό, τι μπορείς. Επιβράδυνε, ανάπνεε, γίνε περίεργη και παίξε. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

8. Κάνε παραλλαγές

Είναι απολύτως εντάξει να μην είσαι ευλύγιστη. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για κάθε δύσκολη στάση. Στην αρχή ξεκινάς από την πιο εύκολη και σταδιακά φτάνεις στην πιο δύσκολη. Ψάξε για πρακτικές που σου δίνουν πολλές παραλλαγές.

9. Διάλεξε το είδος που σου ταιριάζει

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη γιόγκα. Το Yin Yoga, για παράδειγμα, είναι ένα είδος που κρατάει για περισσότερη ώρα κάθε στάση, ενώ μια δυναμική yoga flow ίσως είναι πιο εύκολη για κάποιον αρχάριο. Κάποια είδη εστιάζουν στις αναπνοές και τον διαλογισμό, ενώ άλλες στις γρήγορες εναλλαγές στάσεων. Πειραματίσου με όσα περισσότερα είδη μπορείς για να αποφασίσεις ποιο σου ταιριάζει περισσότερο.

10. Απόλαυσε το περιβάλλον σου

Όπως και στη ζωή, η άνεση είναι πολύ σημαντική. Όταν κάνεις γιόγκα, έχει μεγάλη σημασία, να βρίσκεσαι σε καθαρό και άνετο περιβάλλον. Πιες ένα τσάι, άναψε αρωματικά κεριά, φτιάξε το φωτισμό, φόρα κάτι άνετο και είσαι έτοιμη.

11. Χρησιμοποίησε τουβλάκια

Μην ντρέπεσαι να χρησιμοποιήσεις τουβλάκια στην πρακτική σου. Μπορούν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση της καλύτερης εκτέλεσης των στάσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και στην ανάπτυξη περισσότερης δύναμης.
 featured photo: https://unsplash.com/@ginnyrose