Η θλίψη των γιορτών υποδηλώνει ότι δυσκολευόμαστε να ενταχθούμε στο γιορτινό και χαρμόσυνο κλίμα. Αυτό μπορεί να αυξάνεται και από την εποχιακή κατάθλιψη που παρατηρείται τους χειμερινούς μήνες αλλά και ταυτόχρονα από άλλες υπάρχουσες και προϋπάρχουσες ψυχικές διαταραχές.

Τι προκαλεί τη θλίψη των γιορτών;

Αρκετούς παράγοντες μπορούμε να εντοπίσουμε για να καταλάβουμε τι συμβαίνει και τελικά αισθανόμαστε αυτή την έντονη μελαγχολία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Ένα βασικό σημείο είναι οι υπέρμετρες προσδοκίες που μπορεί να καλλιεργούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς γι’ αυτό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι το διάστημα των εορτών θα είναι μια περίοδος διασκέδασης, ψυχαγωγίας αλλά και ιδιαίτερα φαντασμαγορικών στιγμών. Αν αυτό δεν συμβεί τότε αισθανόμαστε ματαίωση και έντονη θλίψη και από την άλλη μετά το πέρας των εορτών, ακόμη κι αν έχουν καλυφθεί οι προσδοκίες μας, είναι πολύ πιθανό να μας μείνει μια γλυκόπικρη γεύση.

Ένας ακόμα παράγοντας που αναμφίβολα παίζει ρόλο στο αίσθημα της θλίψης κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι και το αν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, επειδή έχουμε συνδυάσει τις γιορτές με την εμπορευματοποίηση και τον υπερκαταναλωτισμό είναι πολύ πιθανό αν κάποιοι από εμάς δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε στις οικονομικές απαιτήσεις της εποχής, να νιώθουμε έντονη θλίψη, ματαίωση των προσδοκιών μας καθώς και ενοχές απέναντι στους δικούς μας ανθρώπους αν δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε αυτά που θεωρούμε ότι πρέπει για να νιώσουν και εκείνοι χαρά και ευγνωμοσύνη.

Οι πραγματικές δυσκολίες και ιδιαίτερα το γεγονός της πανδημίας που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια συντελεί στο να αισθανόμαστε έντονη θλίψη κατά τη διάρκεια των γιορτών. Το να υπάρχουν κι άλλες πραγματικές δυσκολίες, όπως είναι οι αλλαγές στη δουλειά ή το σπίτι, είτε πρόκειται για αρνητικές είτε για θετικές αλλαγές, όπως και πιο σημαντικά ζητήματα όπως είναι τα ζητήματα υγείας, η απώλεια ενός ανθρώπου, το διαζύγιο κλπ. Όλα αυτά τα ζητήματα είναι φυσιολογικό να μας δημιουργούν μια έντονη μελαγχολία τα οποία δεν μας επιτρέπουν να ενταχθούμε στο εορταστικό κλίμα.

Ταυτόχρονα, το αίσθημα της μοναξιάς, είτε πρόκειται για μια ρεαλιστική συνθήκη είτε για το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τη ζωή μας, μπορεί να μας οδηγούν σε μια εξίσου έντονη θλίψη. Έτσι, ενώ κάποιος μπορεί να έχει συνηθίσει να μένει μόνος του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και των ημερών γενικότερα, κατά τη διάρκεια των εορτών, η μοναξιά αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα και αισθάνεται το άτομο ότι είναι δυσαναπλήρωτο αυτό το έντονο ανθρώπινο κενό που βιώνει.

Πώς θα μπορέσεις να διαχειριστείς τη θλίψη των γιορτών;

Εάν εντοπίσεις ότι η θλίψη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι έντονη και επιμένει, καλό θα ήταν να αποδεχθείς σε πρώτη φάση την όλη κατάσταση και να θεωρήσεις φυσιολογικά τα συναισθήματα αλλά και τις σκέψεις σου. Να σκεφτείς λοιπόν με τον πιο λειτουργικό και ταυτόχρονα πιο αισιόδοξο τρόπο, για ποιόν λόγο λειτουργείς κατά αυτόν τον τρόπο και ύστερα να οργανώσεις δραστηριότητες που να ικανοποιούν τις δικές σου πραγματικές ανάγκες και όλων όσων αγαπάς.

Έτσι, θα μπορέσεις να οριοθετήσεις τους ανθρώπους αλλά και τις καταστάσεις που θα σε πιέσουν συναισθηματικά ενώ ταυτόχρονα θα έχουν την τάση να αυξήσουν και τα μελαγχολικά σου συναισθήματα. Θέσε όρια λοιπόν στον εαυτό σου και σε οτιδήποτε σε κάνει να αισθάνεσαι πίεση. Αποφάσισε να επενδύσεις χρόνο και χώρο μόνο στην καλή σου διάθεση και αν η δυσκολία παραμείνει, καλό θα ήταν να αναζητήσεις βοήθεια είτε από κάποιον δικό σου άνθρωπο, είτε από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Τα Χριστούγεννα έχουν τη γεύση που τους δίνεις

Μην ξεχνάς πως τα Χριστούγεννα, όπως και όλες οι διακοπές του χρόνου, είναι ένα κομμάτι της όμορφης ζωής σου. Εστίασε λοιπόν στο πώς θέλεις και κυρίως στο πώς επιλέγεις να ζεις την κάθε σου μέρα. Και να θυμάσαι, η μελαγχολία και η θλίψη είναι μέρος της ζωής μας, δεν είναι όμως η ίδια η ζωή μας. Μην επιτρέπεις στα δυσάρεστα συναισθήματα να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από όσο τους αναλογεί!