Σίγουρα, το να κρατάς έναν απολογισμό όλων των φορών που έχεις πληρώσει για ένα γεύμα έξω με έναν σύντροφο ή έχεις θυσιάσει κάτι προς τιμήν του μπορεί να φαίνεται δίκαιο, θεωρητικά.

Στην πράξη, είναι σχεδόν αδύνατο να μετρηθούν όλοι οι τρόποι με τους οποίους συνεισφέρουν διαφορετικοί οι άνθρωποι σε μια σχέση. Όταν αυτή η ζυγαριά γέρνει τελείως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μπορεί να αντιμετωπίζεις μια άνιση ή ασύμμετρη σχέση που θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμια μακροπρόθεσμα.

Μια ασύμμετρη σχέση έχει τις ρίζες της σε μια διαφορά της συναισθηματικής επένδυσης από τους συντρόφους. Για παράδειγμα, δεν είναι εγγενές πρόβλημα εάν κάποιος στη σχέση είναι πιο τακτοποιημένος ή βγάζει περισσότερα χρήματα από κάποιον άλλο.

«Σπάνια υπάρχει πλήρης αμοιβαιότητα σε κάθε διάσταση», λέει ο ειδικός σχέσεων Jess Carbino, PhD, πρώην κοινωνιολόγος των Bumble και Tinder. «Αλλά όταν υπάρχει ασυμμετρία όσον αφορά τη δέσμευση, η μακροζωία της σχέσης τίθεται υπό αμφισβήτηση».

Μια μελέτη του 2016 σε 315 ανύπαντρα ζευγάρια διαπίστωσε ότι, τόσο οι πιο αφοσιωμένοι, όσο και οι λιγότερο αφοσιωμένοι σύντροφοι σε ασύμμετρες σχέσεις (ACR) ανέφεραν χαμηλότερη προσαρμογή, περισσότερες συγκρούσεις και περισσότερη επιθετικότητα.

Γιατί μια σχέση με ασύμμετρη δέσμευση μπορεί εύκολα να γίνει προβληματική;

Οι κίνδυνοι της άνισης δέσμευσης μπορούν να συνδεθούν με τον τρόπο που δημιουργεί μια ανθυγιεινή δυναμική συναισθηματικής δύναμης. Ουσιαστικά, το άτομο που είναι πιο αφοσιωμένο έχει λιγότερη δύναμη, καθώς η έλλειψη αμοιβαιότητας τον κάνει αμυντικό, λέει η θεραπευτή σχέσεων Tracy Ross. «Για να κερδίσουν τη δέσμευση του άλλου ατόμου, ενδεχομένως να αισθάνονται ότι πρέπει να φτάσουν ένα επίπεδο τελειότητας που δεν μπορούν ποτέ να φτάσουν», λέει.

«Οι άνθρωποι λαχταρούν τη βεβαιότητα στις σχέσεις, γι’ αυτό η έλλειψη ορισμού, ετικέτας ή θέσης μπορεί να είναι τόσο αποπροσανατολιστική». —Jess Carbino, PhD

Σύμφωνα με τα παραπάνω, πώς θα αντιληφθείς ότι βρίσκεσαι σε μια τέτοια σχέση;

1. Παλεύετε να επικοινωνήσετε ανοιχτά και ειλικρινά.

Ίσως νιώθεις ότι δεν μπορείς να είσαι ο πραγματικός σου εαυτός ή δεν μπορείς να αποκαλύψεις τις πραγματικές σου προθέσεις για τη σχέση από φόβο μήπως τρομάξεις το άλλο άτομο»

2. Δεν μπορείτε να συμφωνήσετε σε μια… ταμπέλα σχέσης.

Οι ετικέτες δεν είναι το παν και ο βαθμός επένδυσης που κάνετε σε μια σχέση σίγουρα δεν χρειάζεται να περικλείεται από μία. Αλλά ταυτόχρονα, εάν υπάρχει ασυμφωνία στο πώς θα αποκαλούσατε ο ένας τον άλλον αυτό είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να προσεγγίζετε την ίδια τη σχέση με διαφορετικούς τρόπους, λέει ο Dr. Carbino.

3. Η σχέση με την οικογένεια και τους φίλους.

Το να γνωριστείς με τους φίλους και την οικογένεια ενός άλλου ατόμου είναι ένα βασικό σημάδι δέσμευσης. Αντίθετα, το να μην συστηθείς σε αυτούς τους ανθρώπους είναι σημάδι ότι το άτομο σε κρατά σε απόσταση. Οποιαδήποτε κατάσταση ισχύει ανάλογα με το βάθος της σχέσης, αλλά μια μεγάλη απόκλιση μεταξύ του πόσο ενσωματωμένος είναι ένα άτομο έναντι του άλλου τείνει να σηματοδοτεί μια άνιση συμμετοχή.

4. Φαίνεται να βασίζεται περισσότερο σε αυτούς παρά σε εσάς.

Εάν αισθάνεσαι ότι βασίζεται περισσότερο σε φίλους του και πως χρειάζεται περισσότερο εκείνους και όχι εσένα, η σχέση θα μπορούσε γρήγορα να γεννήσει δυσαρέσκεια.

5. Θέλεις -μόνο εσύ- να κάνεις το επόμενο βήμα.

Οι άνθρωποι δεν προχωρούν πάντα σε μια σχέση με την ίδια ακριβώς ταχύτητα. Σε αυτήν την περίπτωση, η επικοινωνία γίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τη δημιουργία τόσο σαφήνειας όσο και εμπιστοσύνης στη σχέση. «Ένας σύντροφος μπορεί να ενδιαφέρεται να έχει μια δέσμευση, μπορεί όμως να μην σκέφτεται το επόμενο βήμα αυτή τη στιγμή. Αυτό που πρέπει να αποφασίσεις είναι αν μπορείς να το αποδεχτείς και να περιμένεις υπομονετικά».