Έχουμε μείνει σπίτι για αρκετές μέρες το τελευταίο διάστημα, κι αν το υπολογίσουμε δεν έχουμε φορέσει παπούτσια για περίπου έξι εβδομάδες (αν εξαιρέσουμε τις φορές που έπρεπε να πάμε στο super market). Το να περπατάς ξυπόλυτη στο σπίτι ωστόσο πρέπει να ξέρεις πως δεν κάνει και τόσο καλό στα πόδια σου. Στην πραγματικότητα, κάνει την οποιαδήποτε πάθηση που μπορεί να έχεις χειρότερη ή είναι πιθανό να δημιουργεί καινούργιες. Εμείς διαβάσαμε τις συμβουλές ενός ειδικού, του Dr. Miguel Cunha, ποδιάτρου και ιδρυτή του Gotham Footcare. Διάβασε παρακάτω όσα είπε στο Pure Wow.

Το να περπατάω ξυπόλυτη στο σπίτι κάνει όντως κακό στα πόδια μου;

Σύμφωνα με τον Dr. Cunha, η απάντηση είναι ναι. “Το να περπατάς ξυπόλυτη για αρκετό καιρό σε σκληρές επιφανείς μπορείς να προκαλέσει άγχος, όχι μόνο στα πόδια αλλά και στο υπόλοιπο σώμα”. Ουσιαστικά, οι μυς στα πόδια μας μετακινούνται και αναπροσαρμόζονται με σκοπό να ανακουφίσουν το άγχος αυτό (ακόμα κι αν περπατάς σε επιφάνεια με χαλί), αυτές οι προσαρμογές ωστόσο συχνά προκαλούν ανισορροπίες που καταλήγουν σε κότσια και σφυροδακτυλία.

Άρα, τι πρέπει να κάνουμε;

“Αυτό που θα πρέπει αρχικά να αποφύγεις είναι το να φοράς τα παπούτσια σου μέσα στο σπίτι για λόγους υγείας. Καθώς μεταφέρονται μικρόβια, βακτήρια, χώμα και γύρη στο σπίτι,” λέει χαρακτηριστικά ο Dr. Cunha. Συνεχίζει λέγοντας ότι, ακόμα και οι χνουδωτές παντόφλες σου δεν σου προσφέρουν κάτι. “Είναι σημαντικό να διαλέξεις ένα ζευγάρι παπούτσια που να σου προσφέρει προστασία όσο περισσότερο γίνεται, χωρίς να χρειάζεται να θυσιάσεις την άνεση και την ευελιξία σου.” 

Πριν αποφασίσεις ποια θα είναι τα παπούτσια που θα έχεις για μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να έχεις στο νου την οποιοδήποτε προϋπάρχουσα πάθηση του ποδιού. Όπως για παράδειγμα η πεσμένη καμάρα του ποδιού, το κότσι ή η πιθανή κλίση του ποδιού. Αν το πόδι σου είναι επίπεδο και χρειάζεσαι επιπλέον υποστήριξη, ο Dr. Cunha προτείνει σκληρά παπούτσια, ώστε να μην πέσει η καμπύλη. Αν πάλι η καμπύλη είναι αρκετά ψηλά προτείνει παπούτσια με περισσότερη ευελιξία και με μαλακότερο πάτο.

Πηγή & featured image: purewow.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου