Το άγχος υπήρχε πάντα στη ζωή μας. Οι σύγχρονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, αλλά και η έλευση της πανδημίας, ωστόσο, μετέτρεψαν το στρες σε επιδημία που επηρεάζει σχεδόν όλους τους ανθρώπους σε βαθμό που προβληματίζει. Το να αγχωνόμαστε περιστασιακά ίσως είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Πολλοί από εμάς, όμως, είμαστε διαρκώς σε κατάσταση στρες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση. Συχνά, αυτό έχει να κάνει με κάτι που ονομάζεται κύκλος του στρες. Νιώθουμε άγχος, δεν ολοκληρώνουμε τον κύκλο του στρες και ποτέ δεν αναρρώνουμε πλήρως.

Το Sunday Edit δίνει μερικές βασικές πληροφορίες για τον κύκλο του στρες, επισημαίνοντας γιατί είναι σημαντικό να τον ολοκληρώνεις:

Κατανοώντας τον κύκλο του στρες

Υπάρχουν κάποιες καθολικές πιέσεις, όμως συχνά αυτά που σε αγχώνουν είναι παράγοντες που σε επηρεάζουν προσωπικά. Όταν βιώνεις άγχος, το σώμα έχει ένα σύστημα αντίδρασης σε αυτό. «Το άγχος προκαλεί αύξηση της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, ενεργοποιώντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα», λέει ο Bex Spiller, ιδρυτής του The Anti-Burnout Club.

«Ανάλογα με τα επίπεδα άγχους σου, μπορεί στη συνέχεια να εμφανίσεις σωματικά συμπτώματα, όπως υψηλότερο καρδιακό ρυθμό», προσθέτει.

Στην πολυάσχολη καθημερινότητα, όμως, συχνά δεν αντιμετωπίζουμε το άγχος όπως πρέπει, με αποτέλεσμα ο κύκλος του στρες να μην ολοκληρώνεται. «Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε μια κατάσταση συνεχούς άγχους. Ποτέ δεν ολοκληρώνουμε τον κύκλο του άγχους», λέει η Julie Leonard, πιστοποιημένη life coach.

Αυτό μας βάζει σε μια κατάσταση διαρκώς «ενεργοποιημένου» στρες, που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως «αυξημένη αρτηριακή πίεση, μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, άγχους, προβλήματα ύπνου, πεπτικά προβλήματα, πονοκεφάλους και κατάθλιψη», λέει ο Spiller.

Αν, όμως, ολοκληρώσουμε τον κύκλο του στρες και αναπτύξουμε πιο υγιείς μεθόδους αντιμετώπισης, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο χρόνιου στρες και εξουθένωσης. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα. «Αυτό γίνεται καλύτερα με τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που σε επαναφέρουν στην παρούσα στιγμή.

Η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός είναι υπέροχα, αλλά υπάρχουν κι άλλες επιλογές», λέει η Leonard.

Οι καλύτεροι τρόποι για να ολοκληρώσεις τον κύκλο του στρες:

Ασκήσεις αναπνοής

«Η συνειδητή αναπνοή είναι ένας τρόπος να μεταφέρεις στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ότι είσαι ασφαλής και το σώμα μπορεί να χαλαρώσει. Οι μεγάλες και βαθιές εκπνοές είναι το κλειδί, γι’ αυτό προσπάθησε να εκπνέεις περισσότερο απ’ όσο εισπνέεις», προτείνει ο Spiller. Η τεχνική αναπνοής 4-7-8 μπορεί να βοηθήσει.

Κάνε εισπνοή μετρώντας ως το 4, κράτησε την αναπνοή σου για 7 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια κάνε μεγάλη εκπνοή για οκτώ δευτερόλεπτα.

Κίνηση

«Η κίνηση βοηθά να απελευθερώσεις την κορτιζόλη από το σύστημά σου και να ενισχύσεις τις θετικές ορμόνες όπως οι ενδορφίνες», εξήγησε η Leonard. Βρες κάτι που σου ταιριάζει και πρόσθεσέ το στην καθημερινή σου ρουτίνα. Αυτό θα βοηθήσει το σύστημα του άγχους σου να επανέλθει.

Μίλα ανοιχτά για το πώς νιώθεις

Το να μιλήσεις σε κάποιον για το πώς αισθάνεσαι μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις ότι μοιράζεσαι το βάρος με κάποιον άλλο. Επίσης, μεταφέρεις στο σώμα σου το μήνυμα ότι είσαι ασφαλής και μπορείς να ηρεμήσεις.

«Ίσως μοιάζει πιο εύκολο να κρυφτείς στο καβούκι σου, αλλά οι πιο ανθεκτικοί άνθρωποι που προσαρμόζονται καλά στο άγχος κάνουν το αντίθετο. Αντί να προσπαθείς, λοιπόν, να αντιμετωπίσεις τα πάντα χωρίς βοήθεια, απευθύνσου στα αγαπημένα σου άτομα, που μπορούν να σε στηρίξουν», επεσήμανε ο Spiller.

Κατάγραψε τα συναισθήματά σου

«Το να καταγράφεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου μπορεί να αποδειχθεί ένα ισχυρό εργαλείο», πρότεινε η Leonard. Με αυτό τον τρόπο, επιτρέπεις στον εαυτό σου να απελευθερώσει τα συναισθήματα που νιώθει. Αυτό θα σε βοηθήσει να σκέφτεσαι, να επεξεργάζεσαι και να ολοκληρώνεις τελικά τον κύκλο του στρες.

Αφέσου σε μια αγκαλιά

Η φυσική σύνδεση μέσω της αγκαλιάς είναι ένας καταπληκτικός δωρεάν και εύκολος τρόπος να νιώσεις περισσότερη ηρεμία. «Μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων απελευθερώνει ωκυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης, που βοηθά το νευρικό σύστημα να ηρεμήσει», καταλήγει η Leonard.