Είναι η εποχή που όλοι αρρωσταίνουμε. Από βήχα και πονόλαιμο μέχρι ρινική καταρροή, δύσκολα υπάρχει κάποιος που δεν θα αντιμετωπίσει κανένα σύμπτωμα μέσα στο χειμώνα.

Το κρυολόγημα μπορεί να σε κρατήσει μέσα στο σπίτι, στο κρεβάτι, στερώντας σου τη δυνατότητα να κάνεις το οτιδήποτε. Αυτό, σε συνδυασμό με τα ενοχλητικά συμπτώματα, μπορεί να δημιουργήσει επιπρόσθετο στρες, ειδικά σε όσους ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ψυχική τους υγεία.

Γιατί συμβαίνει αυτό και υπάρχει τρόπος να το διαχειριστούμε;

Σύμφωνα με τη Naomi Humber, επικεφαλής ψυχικής ευεξίας στο Bupa UK, η απάντηση είναι πολύπλευρη. «Η σωματική και ψυχική υγεία είναι αλληλένδετες, πράγμα που σημαίνει ότι όταν είμαστε άρρωστοι, επηρεάζονται τόσο το σώμα, όσο και η ψυχή», εξηγεί μιλώντας στο Stylist.

«Ορισμένοι ιοί, όπως η γρίπη, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να παράξει φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Ωστόσο, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κόπωσης, χαμηλής συγκέντρωσης, να αυξήσουν το άγχος και να συμβάλλουν σε μια γενικότερη κακή διάθεση.

«Το να μείνεις στο σπίτι, αποφεύγοντας τις κοινωνικές επαφές, μπορεί επίσης να συμβάλλει στη δημιουργία άγχους, ευερεθιστότητας και κατάθλιψης».

Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, καθώς η κακή ψυχική υγεία μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό, καθιστώντας σε πιο επιρρεπή σε ασθένειες.

«Όταν είμαστε αγχωμένοι, το σώμα παράγει μεγαλύτερα επίπεδα κορτιζόλης», λέει η Humber. «Ένα υψηλότερο επίπεδο κορτιζόλης μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, όμως με την πάροδο του χρόνου μειώνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις».

Είναι φυσικό μια ασθένεια να επιδεινώνει την ψυχική σου υγεία, γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου, διατηρώντας καλή ψυχολογία.

Πώς να θωρακίσεις την ψυχική σου υγεία όταν αντιμετωπίζεις κάποια ασθένεια; Ακολουθούν μερικά απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ανακουφιστείς από την πρόσθετη ψυχολογική πίεση:

Άκου το σώμα σου

«Δώσε προσοχή σε αυτά που σου λέει το μυαλό και το σώμα σου, ειδικά αν δεν αισθάνεσαι καλά», προτείνει η Humber. «Όταν έχεις αρρωστήσει, είναι πιθανό να χρειάζεσαι ξεκούραση και αυτό περιλαμβάνει και την ψυχική σου υγεία. Δοκίμασε μερικές πρακτικές που θα σε ηρεμήσουν, όπως να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο, να ακούσεις χαλαρωτική μουσική ή να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο.

«Πάρε βαθιές ανάσες, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων άγχους. Εστίασε στην παρούσα στιγμή και σκέψου όλα αυτά για τα οποία είσαι ευγνώμων. Μπορεί, επίσης, να είναι χρήσιμο να το καταγράψεις».

Διατήρησε μια ρουτίνα

«Όταν έχεις αρρωστήσει, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσεις μια ρουτίνα», λέει η Humber. «Προσπάθησε να διατηρήσεις τη συνήθη ρουτίνα σου, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό. Αυτό μπορεί να μειώσει τις ανησυχίες σου. Εάν έχεις αντοχές, βγες για λίγο έξω στο φως. Η διατήρηση της ρουτίνας μπορεί να είναι χρήσιμη σε περιόδους αβεβαιότητας και άγχους».

Ενυδατώσου και ανανεώσου

«Μια ισορροπημένη διατροφή και η επαρκής ενυδάτωση είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τη σωματική σου υγεία, αλλά έχουν επίσης οφέλη και για την ψυχική υγεία», εξηγεί η Humber.

«Βεβαιώσου ότι κοιμάσαι όσο χρειάζεσαι. Εάν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, προσπάθησε να ακολουθήσεις μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο και απόφυγε τις ψηφιακές συσκευές μια ώρα πριν, καθώς μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο σου».

Πάρε καθαρό αέρα

«Αν νιώθετε ότι το αντέχετε, ζεσταθείτε και βγείτε έξω για λίγο, καθώς μπορεί να κάνει θαύματα στη διάθεσή σας», συνιστά ο Humber.

«Το να περνάτε χρόνο στη φύση έχει μια τεράστια γκάμα πιθανών πλεονεκτημάτων για την ευημερία σας, όπως ενισχύει τη χαλάρωση, μειώνει το άγχος και σας βοηθά να αισθάνεστε πιο συνδεδεμένοι».

Αναζήτησε υποστήριξη

«Εάν αντιμετωπίζεις δυσκολίες με την ψυχική σου υγεία και αυτό επηρεάζει την καθημερινότητά σου, η συζήτηση με τον γιατρό ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει», λέει η Humber. «Θα σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις τι είναι αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι και τι πρέπει να κάνεις για να βελτιώσεις την ψυχολογία σου».