Ωστόσο, το θεμέλιο της επιτυχημένης απώλειας βάρους παραμένει μια υγιεινή, ελεγχόμενη και εξατομικευμένη σε θερμίδες δίαιτα σε συνδυασμό με αυξημένη σωματική δραστηριότητα.

Για επιτυχημένη, μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, πρέπει να κάνεις μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις συνήθειες σου.

Βεβαιώσου ότι είσαι έτοιμη/ος

Η μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους απαιτεί χρόνο και προσπάθεια — και μακροπρόθεσμη δέσμευση. Αν και δεν θέλεις να κάνεις συνεχώς “Δίαιτα από Δευτέρα” θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι είσαι έτοιμη/ος να κάνεις μόνιμες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες αλλά και στις συνήθειες της γυμναστική σου.

Βρες το εσωτερικό σου κίνητρο

Αν κάποιος μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος τότε αυτός είναι σίγουρα ο εαυτός σου. Κάνε μια λίστα με αυτά που είναι σημαντικά για εσένα και που θεωρείς ότι θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις συγκεντρωμένη. Στη συνέχεια, βρες έναν τρόπο να βεβαιωθείς ότι μπορείς να επικαλεστείς αυτούς τους παράγοντες σας σε στιγμές πειρασμού.

Στην ιδανική περίπτωση, πρέπει να συνεργαστείς με επαγγελματίες που θα ακούσουν τις ανησυχίες και τα συναισθήματα σου, θα αφιερώσουν χρόνο στην άσκηση μαζί σου ή στη δημιουργία υγιεινών μενού και θα μοιραστούν μαζί σου όλα τα μυστικά ώστε η απώλεια βάρους να πετύχει.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Μπορεί να φαίνεται προφανές το να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους απώλειας βάρους. Αλλά ξέρεις πραγματικά τι είναι ρεαλιστικό; Μακροπρόθεσμα, είναι έξυπνο να στοχεύεις να χάσεις 0,5 έως 1 κιλό την εβδομάδα.

Γενικά για να χάσεις 1 έως 2 κιλά την εβδομάδα, πρέπει να καις 500 έως 1.000 θερμίδες περισσότερες από όσες καταναλώνεις κάθε μέρα, μέσω μιας δίαιτας με χαμηλότερες θερμίδες και τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Επομένως, πριν θέσεις οποιοδήποτε “άπιαστο στόχο” θα σε συμβούλευα να το σκεφτείς λίγο περισσότερο.

Προτίμησε πιο υγιεινές τροφές

Η υιοθέτηση ενός νέου τρόπου διατροφής που προωθεί την απώλεια βάρους πρέπει να περιλαμβάνει μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Αλλά η μείωση των θερμίδων δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τη γεύση, την ικανοποίηση ή ακόμα και την ευκολία προετοιμασίας του γεύματος.

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείς να μειώσεις την πρόσληψη θερμίδων είναι τρώγοντας περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης – φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Προσπάθησε να έχεις ποικιλία στα γεύματα σου, που θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου χωρίς να εγκαταλείψεις τη διατροφή.

Μείνε δραστήρια/ος

Η άσκηση προσφέρει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η τόνωση της διάθεσής, η ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος και η μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της απώλειας βάρους.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διατηρούν την απώλεια βάρους τους μακροπρόθεσμα έχουν τακτική σωματική δραστηριότητα. Το πόσες θερμίδες καις εξαρτάται από τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση των δραστηριοτήτων σου.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χάσεις σωματικό λίπος είναι μέσω της σταθερής αερόβιας άσκησης – όπως το γρήγορο περπάτημα – για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Οποιαδήποτε επιπλέον κίνηση βοηθά στην καύση θερμίδων.

Άλλαξε την οπτική σου

Δεν αρκεί να καταναλώνεις υγιεινές τροφές και να ασκείσαι μόνο για λίγες εβδομάδες ή και μήνες εάν θέλεις μακροπρόθεσμη, επιτυχημένη διαχείριση βάρους. Αυτές οι συνήθειες πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ξεκινούν με μια ειλικρινή ματιά στα διατροφικά σου πρότυπα και την καθημερινή ρουτίνα σου.

Πιθανότατα θα έχεις και περιστασιακά “πισωγυρίσματα” Αλλά αντί να τα παρατήσεις εντελώς μετά από μια αποτυχία, συνέχισε χωρίς τύψεις την επόμενη μέρα.

Θυμήσου ότι σχεδιάζεις να αλλάξετε τη ζωή σου. Δεν θα γίνει τόσο γρήγορα και αυτό είναι απολύτως εντάξει.