Όταν η βετεράνος της πασαρέλας και φανατική οπαδός των τεχνικών ευεξίας, Elle Macpherson παρουσίασε πρόσφατα το καθημερινό πρόγραμμα υγείας και φυσικής κατάστασης, μια από τις συνήθειες της ήταν αυτή που ξεχώρισε ιδιαίτερα: η προπόνηση 4 λεπτών του Zach Bush, την οποία πραγματοποιεί ευλαβικά κάθε πρωί, με στόχο «να τονώσει το μονοξείδιο του αζώτου».

Ο Bush είναι ένας Αμερικανός γιατρός, που ειδικεύεται στην εσωτερική ιατρική, την ενδοκρινολογία και την παρηγορητική φροντίδα και η προπόνησή του γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, καθώς υπόσχεται την απελευθέρωση του νιτρικού οξειδίου της μυϊκής ανάπτυξης και του ανοσοποιητικού.

Τι είναι το μονοξείδιο του αζώτου και ποια τα οφέλη του;

Το μονοξείδιο του αζώτου είναι ένα στοιχείο που παράγεται φυσικά από το σώμα και συμβάλλει στην οικοδόμηση μυών. Προάγει την αγγειοδιαστολή, δηλαδή την αύξηση της ροής του αίματος.

«Όταν ξεκινάς να ασκείσαι, απελευθερώνεις μονοξείδιο του αζώτου. Αυτό ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους μύες, για να αυξήσει την ευκαιρία για μυϊκή δόμηση», εξηγεί ο Bush.

Το σώμα αποθηκεύει το μονοξείδιο του αζώτου όταν χρειάζεται. Αποθηκεύεται κυρίως στην επένδυση των αιμοφόρων αγγείων και απελευθερώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όποτε ο οργανισμός το έχει ανάγκη», λέει ο δρ. Joseph Mercola, γιατρός και θερμός υποστηρικτής αυτής της προπόνησης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το μονοξείδιο του αζώτου μειώνεται όσο μεγαλώνουμε, αλλά η προπόνηση μπορεί να το ενισχύσει. «Καθώς γερνάμε, η παραγωγή νιτρικού οξειδίου μειώνεται. Αυτό το πρόγραμμα άσκησης λειτουργεί αποτρεπτικά στη μείωση αυτής της πολύτιμης ουσίας από τον οργανισμό».

Σύμφωνα με τον δρ. Mercola, αυτού του είδους η προπόνηση κρύβει πολλά οφέλη για την υγεία, πέρα από την μυϊκή ενδυνάμωση, μεταξύ των οποίων και η λειτουργία του ανοσοποιητικού. «Το μονοξείδιο του αζώτου αραιώνει το αίμα και βοηθά στη μείωση του κινδύνου θρόμβων, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών. Παράλληλα, συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του ανοσοποιητικού».

Ο δρ. Mark Burhenne, ειδικός στον ύπνο και υποστηρικτής της ρινικής αναπνοής υποστηρίζει ότι η αναπνοή από τη μύτη προωθεί την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου: «Τα ιγμόρεια απελευθερώνουν μια τεράστια ώθηση μονοξειδίου του αζώτου, που παίζει ουσιαστικό ρόλο στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και την παροχή οξυγόνου στα κύτταρα. Η λειτουργία του ανοσοποιητικού, το βάρος, η κυκλοφορία, η διάθεση και η σεξουαλική λειτουργία, μπορούν όλα να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα του μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ποια είναι η 4λεπτη προπόνηση που αγαπά η Elle Macpherson;

Η προπόνηση 4 λεπτών του δρ. Zach Bush αναπτύσσει τις 16 μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες του σώματος. Για μέγιστα οφέλη, συνιστά να την επαναλαμβάνεις 3 φορές την ημέρα, καθώς το μονοξείδιο του αζώτου έχει την τάση να καταστέλλεται μετά από λίγη ώρα.

Η προπόνηση είναι πολύ απλή και περιλαμβάνει:

• 10 squats. Κατέβα όσο πιο χαμηλά μπορείς. • Άρσεις εναλλάξ χεριών, 10 επαναλήψεις. Τοποθέτησε τα χέρια σου στα πλάγια και ξεκίνα σηκώνοντάς τα εναλλάξ προς τα πάνω, 90 μοίρες από το επίπεδο των ώμων, σαν να βαδίζεις. Κράτα τα πόδια σου ακίνητα • 10 άρσεις χεριών σε σχήμα αστεριού, διατηρώντας ακίνητα τα πόδια • 10 άρσεις χεριών πάνω από το κεφάλι, σαν να σηκώνεις έναν αλτήρα

Κάνε 4 επαναλήψεις αυτών των ασκήσεων και αυτό ήταν, έχεις κάνει την προπόνηση της Elle Macpherson.

Αυτό το μυρμήγκιασμα που θα νιώσεις στην άκρη των δακτύλων σου τελειώνοντας την προπόνηση είναι το «φαινόμενο του μονοξειδίου του αζώτου. Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, οξυγονώνει τα πάντα στο σώμα και χτίζει μύες για τις επόμενες δύο ώρες», εξηγεί ο Bush.

Φυσικά, η προπόνηση 4 λεπτών δεν είναι αρκετή για να διατηρήσεις τη φόρμα σου. Είναι, όμως, ένα ικανοποιητικό, πρόσθετο, γρήγορο bonus στη συνηθισμένη ρουτίνα άσκησής σου, που έχει να προσφέρει τα δικά του οφέλη στον οργανισμό.

Τέλος, αν θέλεις να ενισχύσεις ακόμη περισσότερο τα επίπεδα νιτρικών αλάτων στον οργανισμό σου, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα, κατανάλωσε μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων, όπως φυλλώδη λαχανικά και παντζάρια.