Έφτασε και επισήμως η περίοδος των Όσκαρ και μία από τις ταινίες που “φλερτάρει” με τα βραβεία είναι, χωρίς δεύτερη σκέψη, το The Favourite. Η ταινία μας πηγαίνει πίσω στην περίοδο της βασιλείας της Άννας της Μεγάλης Βρετανίας και αφηγείται την έχθρα μεταξύ της Δούκισσας του Μάλμπορο, της Σάρα Τσόρτσιλ, και της ξαδέρφης της, της Άμπιγκέιλ Χιλ. Στην προσπάθειά τους να γίνουν οι “αγαπημένες” της βασίλισσας.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας όμως το ερώτημα παραμένει ένα: “Ποια είναι αλήθεια η πραγματική Λαίδη Σάρα;”

Η Σάρα γεννήθηκε το 1660 και μία από τις παιδικές της φίλες ήταν η Βασίλισσα Άννα. Το 1675 παντρεύτηκε τον Τζον Τσόρτσιλ και έγιναν οι πρώτοι Δούκας και Δούκισσα του Μάλμπορο. Όταν το 1688 η Άννα παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Γεώργιο της Δανίας, η Σάρα έγινε και επισήμως μία από τις Κυρίες επί των Τιμών της Βασίλισσας. Χρησιμοποίησε τον τίτλο της και την επιρροή που είχε στη βασίλισσα για να ενισχύσει το αγαπημένο της κόμμα, τους Ουίγους. Αλλά και προς δικός της όφελος.

Λόγω πολιτικών διαφορών η σχέση τους ολοένα και χειροτέρευε, μιας και η Σάρα ανήκε στους φιλελεύθερους Ουίγους. Ενώ η Άννα στο συντηρητικό κόμμα των Τόρις. Εκείνη την περίοδο, εμφανίστηκε η ξαδέρφη της Σάρα, η Άμπιγκεϊλ.  Η Άμπιγκεϊλ έγινε αμέσως η “αγαπημένη” της βασίλισσας, αφήνοντας τη Σάρα στο περιθώριο. Σύμφωνα με το BBC, η Άννα και η Άμπιγκεϊλ είχαν ερωτικές σχέσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο του να συνέβαινε κάτι παρόμοιο και με τη Σάρα. Το 1710 έφυγε από το παλάτι με εντολή της Άννας, με την οποία δεν μίλησαν ποτέ.

Η Σάρα πέθανε το 1744, σε ηλικία 84 ετών. Απέκτησε επτά παιδιά με τον Τσόρτσιλ, χάνοντας κατά τη διάρκεια της ζωής το ένα από αυτά. Το 1730, μετά το θάνατο του συζύγου της αλλά και της Άννας, δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της, την οποία ακολούθησε ένα δεύτερο βιβλίο το οποίο μιλούσε για τη ζωή της στο παλάτι αλλά και για την Άννα.

Χάρη στο ελεύθερο πνεύμα της, την γοητευτική της προσωπικότητα και το πείσμα της η Σάρα Τσόρτσιλ κατάφερε να επηρεάσει τα πολιτικά κινήματα του 18ου αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία. Κυρίως μέσω της σχέσης της με την Βασίλισσα. Αυτά ήταν όμως και τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν στην πτώση της.

Δες ακόμα:
Με το The Favourite κάνει την επιστροφή του ο Γιώργος Λάνθιμος
10 πράγματα που δεν ήξερες για το Γιώργο Λάνθιμο

featured image: Fox Searchlight Pictures Πηγή: Bustle.com