Τo πρόγραμμα «The Black Squirrel Project» αποτελεί μια πρωτοβουλία του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων στο Μέτσοβο.

“Για κάθε αδέσποτο ζώο στην περιοχή του Μετσόβου, η έλλειψη φαγητού και οι καιρικές συνθήκες αποτελούν μεγάλες προκλήσεις.” μας εξηγεί ο κ. Αλέξανδρος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε.

Όπως περιγράφει ο κ. Ιωάννου συχνά τα ζώα πέφτουν θύματα παράνομων αυτοσχέδιων παγίδων για άγρια ζώα με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τους. “Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια, καλύπτουμε τα έξοδα διατροφής και περίθαλψης για όσο το δυνατόν περισσότερα αδέσποτα και μεριμνούμε για τη διαμονή τους.”

Σε συνεργασία με τον Δήμου Μετσόβου και την ομάδα Εθελοντών Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Μετσόβου οι άνθρωποι από το Κατώγι Αβέρωφ προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα αδέσποτα ζώα.

Ο μαύρος σκίουρος, ένα από τα κρασιά του οινοποιείου πρωτοστατεί στη δράση. Γιατί επιλέξατε αυτή την ετικέτα;

”Το κρασί Black Squirrel προϋπήρχε στην γκάμα μας και είχε λάβει το όνομά του από ένα μικρό μαύρο σκίουρο που επισκέπτεται την αυλή του οινοποιείου”, απαντά ο κ. Ιωάννου. ”Μέσα από την ενασχόλησή μας με τα αδέσποτα ζώα γεννήθηκε η ιδέα να τους αφιερώσουμε το συγκεκριμένο κρασί δημιουργώντας μία πηγή εσόδων για τη φροντίδα τους και δίνοντας την ευκαιρία στους καταναλωτές να συμμετέχουν στην προσπάθειά μας και να την στηρίξουν ενεργά. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2021 και η μεγάλη ανταπόκριση των καταναλωτών μας οδήγησε στη δημιουργία δύο ακόμα κρασιών που στηρίζουν με τις πωλήσεις τους το έργο για τα αδέσποτα, του Lucky Squirrel και του Proud Squirrel. Από την πώληση κάθε φιάλης ένα ευρώ (1€) διατίθεται στο πρόγραμμα «The Black Squirrel Project».”

Ποιος είναι στόχος; Υπάρχει σκοπός και για άλλες περιοχές και ενέργειες;

Βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια δημιουργίας μιας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με συγκεκριμένο σκοπό και καταστατικό που ορίζει την φιλοζωική της δράση και η οποία θα έχει επίβλεψη από ορκωτό λογιστή. Τα έσοδα των συγκεκριμένων κρασιών θα καταβάλλονται στην ΑΜΚΕ η οποία θα τα διαχειρίζεται ανάλογα με τις ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό είναι σαφές ότι η διαδικασία έχει απόλυτη διαφάνεια, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για εμάς ώστε να είναι αντιληπτό και εμφανές σε όλους πως ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε αυτά τα ζώα, μας απαντά ο κ. Ιωάννου για να περιγράψει περισσότερα για το πλάνο:

“Το Black Squirrel Project έχει ένα φιλόδοξο πλάνο με δράσεις που θα έχουν ως κέντρο το Μέτσοβο και όσο το επιτρέπουν τα έσοδα του, θα διευρύνεται η ακτίνα του ακόμα και πανελλαδικά. Οι δράσεις θα έχουν τρεις σημαντικούς άξονες.

Αρχικά την ευζωία των ζώων, άρα μέριμνα για την σίτιση, την περίθαλψη, την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, δεύτερον ένα πρόγραμμα υιοθεσίας για την εύρεση κατάλληλων ανθρώπων που θέλουν να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο, τη συνεργασία με άλλους φορείς που βρίσκουν σπίτια σε ζώα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τρίτον ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης κοινού με προβολές μέσω social media – website των δράσεων και θεμάτων που αφορούν τα αδέσποτα και σεμινάρια σε συνεργασία με εκπαιδευτές ζώων και άλλων ατόμων με ειδικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο σε σχολεία και σε άλλους χώρους.”

Τι έχει πετύχει μέχρι τώρα η δράση The Black Squirrel Project;

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η δράση βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα και η ανάπτυξη της γίνεται σταδιακά σε συνάρτηση με τα έσοδά της από τις πωλήσεις κρασιών. “Μέχρι στιγμής αγοράζουμε συστηματικά τροφές για τα ζώα και καλύπτουμε την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Παράλληλα έχουμε σχεδιάσει του άξονες ανάπτυξης της δράσης, όπως περιληπτικά αναφέρθηκαν νωρίτερα, και βρισκόμαστε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Η θετική ανταπόκριση των καταναλωτών μας γεμίζει αισιοδοξία για την επιτυχία της προσπάθειάς μας.”

Τα κρασιά είναι διαθέσιμα σε όλη την Ελλάδα σε επιλεγμένες κάβες λιανικής πώλησης, σε εστιατόρια και μπαρ. Ειδικά για τις υπεραγορές, κατά αποκλειστικότητα στα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος.