Είναι πραγματικά παράδοξο, ότι όσο ενηλικιωνόμαστε, αντί να γινόμαστε πιο επιλεκτικοί και πιο προσεκτικοί στις επιλογές μας, αδυνατούμε να σηκώσουμε ανάστημα και γινόμαστε πιο συγκαταβατικοί.

Αντίθετα, όταν είμαστε παιδιά, μας είναι πιο εύκολο να πούμε όχι, αντιδράμε αν δεν θέλουμε κάτι, γιατί πολύ απλά είμαστε πιο ειλικρινείς με τον εαυτό μας και πιο ξεκάθαροι στο τι θέλουμε. Τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα δηλαδή, όταν μεγαλώνουμε.

Αυτό ισχύει τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο σχέσεων. Σκέψου πόσες φορές έχεις θυσιάσει εξόδους γιατί είχες δουλειά, πόσες φορές είπες όχι σε μια βόλτα με τα παιδιά σου γιατί είχες meeting, πόσες φορές ήθελες να μείνεις σπίτι να δεις ταινία ή να ξεκουραστείς και βγήκες, επειδή το ήθελε η παρέα σου.

Όλα αυτά τα Ναι, που είπες σε πράγματα, που αναγκαστικά έκανες, ουσιαστικά σημαίνουν Όχι σε πράγματα που ήθελες πραγματικά να κάνεις. Κι αυτό πραγματικά κοστίζει πολύ, γιατί χάνεις πράγματα ουσιαστικά για σένα, πράγματα που θα θες να θυμάσαι και δεν θα μπορείς, στιγμές μοναδικές, που δεν μπορείς να κάνεις repeat.

Όταν λες Ναι συνέχεια -ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις εκείνη τη στιγμή- κάνεις θυσίες, που θα έχουν αντίκτυπο σε άλλους τομείς της ζωής σου. Σκέψου τη ζωή σου σαν ένα ζωτικό χώρο, όπου ο κάθε τομέας, έχει κι ένα δωμάτιο. Αν για παράδειγμα, παραχωρείς πιο πολύ χώρο στη δουλειά σου, τότε αυτομάτως στερείς χώρο από τα υπόλοιπα, αλλά εξίσου σημαντικά για σένα “δωμάτια”.

Γιατί λες πάντα Ναι, ακόμα κι αν θέλεις να πεις Όχι

Γιατί μπορεί να είσαι ένα απίστευτα καλό και γενναιόδωρο άτομο και δεν θέλεις να στενοχωρείς κανένα. Να το κοιτάξεις αυτό γιατί η πολύ καλοσύνη βλάπτει. Κι όταν λέμε βλάπτει, εννοούμε ότι βλάπτει κυρίως εσένα, αλλά και τους αγαπημένους σου.

Γιατί μπορεί να είσαι ένα υπερφίαλος εγωιστής. Και πάλι περισσότερο κακό κάνεις στον εαυτό σου παρά καλό. Άλλωστε, με το να λες Όχι ανεβάζεις level στη σημαντικότητά σου.

Γιατί θες να είσαι αρεστός σε όλους. Μάλλον δεν είναι εφικτό. Όταν κάνουμε κάποιες επιλογές, κάποιους θα ευχαριστήσουμε και κάποιους θα στενοχωρήσουμε. That’s life. Το θέμα είναι να μην καταπιέζεις και στενοχωρείς με αυτές τις επιλογές, τον εαυτό σου.

Γιατί θέλεις να φαίνεσαι ότι είσαι επιτυχημένος, ακόμα κι αν στην πραγματικότητα δεν είσαι. Αυτό σημαίνει ότι προτιμάς να αναλαμβάνεις πράγματα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα περιφρονούσες, απλά και μόνο για να έχεις ένα γεμάτο πρόγραμμα. Και πραγματικά το success σου φαίνεται από το πόσο επιτυχημένα πολυάσχολος είσαι.

Ας παραδεχτείς τι ακριβώς θέλεις

Αν λοιπόν έχεις αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να αρχίσεις να λες Όχι, παρακάτω σου έχουμε λίγα tips, έτσι για σου το κάνουμε πιο εύκολο.

1. Μην απαντάς αμέσως. Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου να επεξεργαστεί το θέμα, να δεις αν μπορείς να το κάνεις, αν θέλεις να το κάνεις κι αν πρέπει να επιλέξεις να θυσιάσεις κάτι για να το κάνεις. Μαζευτήκανε πολλά, που έχεις να σκεφτείς, αλλά αυτό είναι το βασικό βήμα.

2. Δες αν με το Ναι σου, θυσιάζεις περισσότερα από αυτά, που αξίζει αυτό το ναι. Ζύγισε τις επιλογές σου κι επέλεξε να πεις Όχι, για να πεις μετά Ναι σε κάτι που έχει αξία για σένα.

3. Μην αισθάνεσαι ενοχές. Έχεις κάθε δικαίωμα να παίρνεις αποφάσεις για σένα, ακόμα κι αν αυτές στενοχωρήσουν ή ενοχλήσουν κάποιους. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις δικές του επιλογές και πράξεις κι εσύ για τις δικές σου.