Για χρόνια, η αμερικάνικη κουλτούρα προσπαθούσε να μας πείσει ότι το skateboard αποτελεί “αξεσουάρ” αποκλειστικά των αγοριών που φορούν φαρδιά παντελόνια και δεν τα πάνε καλά στο σχολείο. Μία ολόκληρη bro κουλτούρα συνδυάστηκε με ένα άθλημα για όλους τους λάθος λόγους. Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς έχουμε ολοένα και περισσότερα παραδείγματα όπου κορίτσια μαθαίνουν skate -ακόμη και υπό δύσκολες συνθήκες- γιατί μέσα από αυτό εκφράζονται και νιώθουν ο εαυτός τους. Στις παρακάτω ταινίες και ντοκιμαντέρ, τα κορίτσια δημιουργούν την δική τους skate κουλτούρα, η οποία είναι πραγματικά αξιοζήλευτη.

Skate Kitchen

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα ταινίας που σου έρχεται στο μυαλό ότν συνδυάσεις τις λέξεις skate και κορίτσια είναι σίγουρα το Skate Kitchen. H Crystal Moselle δημιούργησε μία ταινία για μία παρέα κοριτσιών στη Νέα Υόρκη που κάνουν skate και δέχονται συνεχώς την κριτική των γύρω τους. Πρωταγωνίστριες σε αυτήν την ταινία είναι αληθινές skaters, κι έτσι τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Πέρυσι η ταινία έγινε αφορμή για να δημιουργηθεί μία σειρά στο ΗΒΟ με τίτλο Betty, όπου πολλές γνώριμες φυσιογνωμίες επέστρεψαν για να κάνουν τα κόλπα τους.

Skater Girl

5 ταινίες που αποδεικνύουν ότι το skateboard είναι και γυναικεία υπόθεση
Netflix

Εδώ η Prerna είναι μία έφηβη που ζει σε μία αγροτική περιοχή της Ινδίας. Όταν μία γυναίκα βρετανικής-ινδικής καταγωγής συστήνει στα κορίτσια της περιοχής το skateboard, η Prerna το ερωτεύεται αμέσως. Παρά το συντηρητικό καθεστώς που επικρατεί στην Ινδία, εκείνη θέλει να μάθει skate πάσει θυσία. Ο μεγαλύτερος της στόχος γίνεται να διαγωνιστεί και στο τοπικό πρωτάθλημα. Η ταινία φαίνεται ήδη πολλά υποσχόμενη και θα κυκλοφορήσει στο Netflix στις 11 Ιουνίου.

Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)

Αυτό το ντοκιμαντέρ ρίχνει φως σε ένα άλλο μέρος του πλανήτη και την skate κουλτούρα που έχει διαμορφωθεί εκεί. Συγκεκριμένα, στην Καμπούλ του Αφγανιστάν υπάρχει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Skateistan. Αυτός ξεκίνησε ως μία πρωτοβουλία για να μάθουν τα νεαρά κορίτσια skate. Κατέληξε, όμως, να γίνει μία σπουδαία διεθνής εκπαιδευτική πρωτοβουλία. Στόχος της είναι να κάνει τα κορίτσια να βγουν από τις κουζίνες και το σπίτι και να μάθουν να διαβάζουν, να γράφουν και να κάνουν skate.

Credits

Xρόνια αναρωτιόμασταν γιατί η Vans, ένα brand που είναι συνυφασμένο με την skate κουλτούρα, δεν εξερεύνησε σε κάποια ταινία τις γυναίκες και το skate μαζί. Αυτό τελικά έγινε στην ταινία που κυκλοφόρησε πέρυσι με τίτλο Credits. H Shari White σκηνοθέτησε μία ταινία με πολύ γνωστές skaters που αναδεικνύουν αυτήν την ξεχωριστή κουλτούρα και τις φιλίες που μπορεί να δημιουργήσει. Ακόμη και ο τίτλος της ταινίας δεν είναι τυχαίος. Ασκεί κριτική στο γεγονός ότι τα κορίτσια skaters σπάνια υπήρχαν μέχρι τώρα στα credits των skate βίντεο που κυκλοφορούσαν συνεχώς.

The Girls of Guanabara

Για το τέλος κρατήσαμε την πιο ταξιδιάρικη skate ταινία που θα δεις ποτέ. Ίσως να μην το γνώριζες αλλά από το 2010 το Rio de Janeiro έχει τη δική του σχολή για longboard. Το 2020 άνοιξε παράρτημα της και στο Λονδίνο. Τα κορίτσια της ταινίας έχουν όλα αποφοιτήσει από τη συγκεκριμένη σχολή και καλούν και άλλες γυναίκες να ακολουθήσουν τα όνειρα τους. Χορεύουν πάνω στα longboard τους και έμμεσα δηλώνουν ότι αυτός είναι ο δικός τους τρόπος έκφρασης.

featured image: Masha Ossovksaya