Aν κάτι μας δίδαξε η πανδημία, τα lockdown και ο εγκλεισμός είναι ότι δεν υπάρχει και πολύς καιρός για χάσιμο. Βέβαια ο Βούδας, το είχε πει “To πρόβλημα είναι ότι νομίζετε πως έχετε χρόνο”. Πάνω σε ακριβώς αυτά τα δυο βασίζεται το νέο dating trend που έρχεται να προστεθεί στην τεράστια και μάλλον ενοχλητική λίστα με όλες τις αλλόκοτες τάσεις στις σχέσεις που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια: Το honesty bombing.

Παρόλο που το να κυκλοφορούμε έξω τον τελευταίο χρόνο ήταν μια περιορισμένη δυνατότητά, βρήκαμε τρόπους να βγούμε ραντεβού ακόμα και εξ αποστάσεως.

Για παράδειγμα, μερικά νέα ζευγάρια έκαναν βιντεοκλήσεις μεταξύ τους  ενώ είχαν παραγγείλει ταυτόχρονα φαγητό και έτρωγαν έχοντας ανοιχτές τις κάμερές τους ο καθένας από το σπίτι τους βάζοντας την ίδια μουσική -ό,τι πιο κοντινό σε ραντεβού μπορούσαν να κάνουν.

Τώρα που οι περιορισμοί της πανδημίας φτάνουν στο τέλος τους και τα μέτρα χαλαρώνουν, τα ραντεβού πρόκειται να επιστρέψουν και πάλι στην κλασσική τους μορφή με τους ανθρώπους να μπορούν να ξαναβρεθούν από κοντά. Όμως, δεν παύει ο αυτοπεριορισμός να έχει διαμορφώσει ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς από αυτόν που είχαν προηγουμένως.

Για μεγάλη μερίδα κόσμου, ο προηγούμενος χρόνος πήγε χαμένος. Ακυρώθηκαν πολλά σχέδιά που υπήρχαν για ταξίδια, μπήκαν στην αναμονή γάμοι και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις και οι περισσότεροι δεν γιόρτασαν τα γενέθλιά τους όπως θα ήθελαν. Συνολικά οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η ζωή τους μπήκε στην αναμονή και έχασαν πολύτιμο χρόνο, κάτι που θέλουν προφανώς τώρα να αναπληρώσουν.

Έτσι λοιπόν όσον αφορά στις σχέσεις, η πλειοψηφία αποφάσισε ότι είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίζεται από την αρχή το τι προσδοκίες έχει ο καθένας από μια σχέση και να μην ανταλλάσσονται μπερδεμένα μηνύματα ώστε να μην χαθεί κι άλλος χρόνος με πιθανές απογοητεύσεις στο τέλος της διαδρομής.

Το όνομα αυτής της τάσης είναι ‘honesty bombing’ δηλαδή ‘βομβαρδισμός ειλικρίνειας’ και πήρε το όνομά του από το date application Badoo και βασίστηκε στις πρόσφατες έρευνες που έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να βγουν ραντεβού δεν θέλουν να χάνουν άλλο το χρόνο τους με όσους τους τον σπαταλούσαν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης το 69% των singles δήλωσαν ότι βρίσκονται στη φάση ‘τέλος τα παιχνίδια’ ενώ το 72% μετά το lockdown δηλώνει έτοιμο να είναι πιο ειλικρινές όσον αφορά στο τι θέλει και τι όχι όσον αφορά στην αγάπη σε σχέση με πριν το lockdown. H τάση του ‘honesty bombing’ σημαίνει ότι κάποιος θέλει να είναι ‘αληθινός, ειλικρινής και ευθύς όταν γνωρίζει κάποιον, να μην έχει σκοπό να χαραμίσει το χρόνο του όπως συνέβαινε πριν την πανδημία και να αντιλαμβάνεται νωρίς αν είναι ο κατάλληλος σύντροφος στα πρώτα στάδια της γνωριμίας’.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα πολύ τίμιο dating trend που κάνει τη διαφορά στη λίστα με τα υπόλοιπα τα οποία είχαν αρνητικό πρόσημο. Και επίσης πρόκειται για κάτι που θα βοηθήσει και τα δυο φύλα να πάρουν αυτό που θέλουν και συνήθως ήταν διαφορετικό, καθώς οι γυναίκες κυρίως ήθελαν περισσότερη δέσμευση από τους άνδρες οι οποίοι ήθελαν κάτι πιο χαλαρό.

Σε κάθε περίπτωση είναι δίκαιο το να μην θέλει κάποιος να ξοδέψει εβδομάδες ή ακόμα και μήνες βγαίνοντας με κάποιον μέχρι να καταλάβει τι επιθυμεί η άλλη πλευρά ενώ έχει ήδη χάσει ένα χρόνο κοινωνικής ζωής μένοντας κλεισμένος στο σπίτι του. Πλέον το “δεν θέλω σχέση” ή το “θέλω σχέση” αντίστοιχα μπορεί να ειπωθεί στο πρώτο ραντεβού και να είναι λυτρωτικό και για τους δυο.

featured photo: @galinkazhi