Οι δραματικές ταινίες που έχουν να κάνουν με σχέσεις ανέκαθεν ξεχώριζαν. Το Marriage Story όμως μας έκανε να πιστέψουμε πως είναι αναντικατάστατο. Όποιος έχει δει την ταινία δεν μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι καλύτερο σε εκείνη. Οι ερμηνείες; Το σενάριο; Η σκηνοθεσία; Μάλλον όλο το σύνολο ήταν εκείνο που ξεχώρισε ανάμεσα σε άλλες ταινίες.

Όταν δεν θα δες να δεις μια ακόμα φορά σε επανάληψη το Marriage Story, δες τις παρακάτω ταινίες και θα βιώσεις αν όχι τα ίδια, τουλάχιστον παρόμοια συναισθήματα.

LES CHANSONS D’ AMOUR – 2007

Ο Ισμαέλ μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι με τη Ζιλί και την Αλίς. Προσπαθεί να ισορροπήσει μέσα στη δύσκολη αυτή σχέση, μια απρόσμενη τραγωδία, όμως, θα τον αναγκάσει ν’αναθεωρήσει ολόκληρη τη ζωή του. Μέσα από το κάλυμμα της ετικέτας ”μουσική κομεντί”, τολμά να διαπραγματευτεί πολύ βαθιά και ουσιώδη στοιχεία των διαπροσωπικών σχέσεων.

500 DAYS OF SUMMER – 2009

Μια από τις ταινίες που μας δίνει μια μαχαιριά στην καρδιά για τις σχέσεις. Μας δίνει όμως και την αισιοδοξία να πιστέψουμε πως όσα άσχημα πράγματα κι αν βιώσουμε, στο τέλος θα ζήσουμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε. Η ανιαρή και άχρωμη ζωή του Tom θα αλλάξει ριζικά και αμετάκλητα όταν θα γνωρίσει τη Summer. Ζώντας σε μια ρουτίνα, κάνοντας μια δουλειά που δε θέλει, βιώνοντας μια καθημερινότητα ανούσια, το να ερωτευτεί τη Summer είναι μονόδρομος. Άλλωστε πιστεύει στους μεγάλους έρωτες, πιστεύει ότι η ζωή είναι για δύο, πιστεύει στη μία και μοναδική.

LOVE ACTUALLY – 2003

Το Love Actually αποτελεί μακράν την πιο feelgood ταινία που έχει γυριστεί τα τελευταία χρόνια. Και μπορεί να μη γεμίζει το μάτι με την πρώτη ματιά, αλλά τον σκοπό της τον πετυχαίνει και με το παραπάνω. Δέκα διαφορετικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων με θέμα την αγάπη και τον έρωτα συναντώνται στο Λονδίνο λίγο πριν τον ερχομό των Χριστουγέννων. Στο παιχνίδι αυτό της αγάπης συμμετέχουν πρωθυπουργοί, ροκ σταρ, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, συγγραφείς και αλλοδαποί αποδεικνύοντας ότι η αγάπη και ο έρωτας βρίσκονται παντού. OK, τα Χριστούγεννα πέρασαν, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.

AMERICAN BEAUTY – 1999

Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι μερικές φόρες μπλέκονται σε ανούσια, συνήθως καθημερινά πράγματα, και ξεχνάνε ότι αυτές οι εναλλαγές ευτυχισμένων και δυστυχισμένων παραστάσεων είναι και το αληθινό νόημα της ζωής. Η ταινία, μέσα από τα προβλήματα δυο οικογενειών, γλαφυρά παρουσιάζει τη συναισθηματική φρίκη των μελών που τις απαρτίζουν. Με κωμικοτραγικές καταστάσεις, με υπαρξιακές επαναστάσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει. Aρκετά χρόνια πριν, οι ήρωες της ταινίας βλέπουν τη ζωή με τα πιο σκοτεινά χρώματα.

UNE RECONTRE – 2014

Ο Πιερ είναι παντρεμένος εδώ και 15 χρόνια με δύο παιδιά. Αγαπά τη γυναίκα του και είναι ένας πολύ αφοσιωμένος πατέρας. Γενικά είναι πανευτυχής… Μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει την Ελζά. Κουβεντιάζουν, γελούν και περνάνε καλά με έναν πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο. Δύο βδομάδες αργότερα, συναντιούνται ξανά, εντελώς τυχαία. Η ίδια αμοιβαία έλξη που ένιωθαν στην αρχή, παραμένει εξίσου ισχυρή. Όσο όμως η λεπτή γραμμή, ανάμεσα σε αυτό που πραγματικά συνέβη και σ’ αυτό που φαντάστηκαν οι δυο ότι είχε συμβεί, λεπταίνει, η φαντασία τους αρχίζει να μπλέκεται με την πραγματικότητα… Είναι όμως ποτέ δυνατόν να συμπίπτει η ζωή των ονείρων σου με την πραγματική σου καθημερινότητα;

Featured image: rarefilm.net