Πόσες φορές έχεις πει στον εαυτό σου “Γιατί δεν μου το δίδαξαν από το σχολείο αυτό;” ειδικά όταν πρόκειται να πληρώσεις κάτι. Στην ηλικία των 12 μαθαίνουμε αρκετά πράγματα, αφήνοντας βέβαια απ’ έξω τα οικονομικά. Αυτό σημαίνει ότι είναι κάτι που πρέπει να μάθεις μόνος σου μετέπειτα. Μαθαίνοντας από τα λάθη σου. 

Προετοίμασε τον εαυτό σου για τους φόρους

Όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, θα πρέπει να μάθεις να πληρώνεις μόνη σου τους εκάστοτε φόρους. Αν το παραμελήσεις τελείως, το πιο πιθανό να έχεις κάποια ποινή. Κάνε την κατάλληλη έρευνα πριν, και μίλησε με κάποιον ειδικό. 

Χρησιμοποίησε τις κάρτες σου έξυπνα

Όταν παίρνεις στα χέρια σου την πρώτη σου κάρτα, είναι δελεαστικό να κάνεις διάφορες αγορές. Ωστόσο, το να ξοδεύεις αλόγιστα δίχως να βλέπεις το ποσό το οποίο φεύγει μπορεί να είναι προβληματικό. 

Χρησιμοποίησε τις κάρτες σου έξυπνα, υπολογίζοντας πάντα τα έξοδα. Μπορείς ωστόσο να εκμεταλλευτείς τις κάρτες που σου δίνουν πόντος ή προσφορές. 

Επίλεξε τη σωστή εκπαίδευση

Ακόμα κι αν η ανώτατη εκπαίδευση προσφέρει πολλά οφέλη, μπορεί να μην ξέρεις πραγματικά τι θα κάνεις μετέπειτα στη ζωή σου. Σκέψου καλά τι θέλεις για το μέλλον σου και ψάξε την κατάλληλη διέξοδο. 

Μπορείς να βρεις παράλληλες δουλειές που θα σε βοηθήσουν όσο θα σπουδάζεις. Έτσι, θα μάθεις να υπολογίζεις σωστά τα έσοδα και τα έξοδα και θα διαχειριστείς καλύτερα στο μέλλον και κάθε οικονομικό ζήτημα.

Τα οικονομικά tips που θα έπρεπε να έχουμε μάθει από το σχολείο
Image via Chante Vaughn, Darling Issue No. 13

Βρες ένα σπίτι που συμφέρει οικονομικά

Πριν καν μπεις στη διαδικασία να βρεις σπίτι θα πρέπει να σκεφτείς, τα έσοδα και τα έξοδά σου. Υπολογίζοντας το μηνιαίο σου εισόδημα, θα πρέπει να βρεις ένα σπίτι που να μπορείς να συντηρήσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα πρέπει να ξοδεύεις πάνω από το 28% του ετήσιου εισοδήματός σου σε ενοίκιο. 

Βάλε στην άκρη για αργότερα

Σε όποιο εργασιακό κλάδο κι αν ανήκεις, κάτι που θα πρέπει σίγουρα να σκεφτείς από νωρίς είναι το να βάλεις χρήματα στην άκρη για το μέλλον. Είτε αυτό το μέλλον είναι κάποια επένδυση είτε για την συνταξιοδότησή σου. 

Θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα αν ξέραμε από το σχολείο κάποια βασικά οικονομικά πράγματα. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά για να ψάξεις και να μάθεις σχετικά με όλα αυτά τα οικονομικά θέματα που θα προκύψουν.

Πηγή: Darling Magazine Μετάφραση: Εύα Τόλιου

featured image: MyDomaine