Ξέρεις πώς πάει η ιστορία συνήθως. Κάποιος σκοτώνεται από την αρχή της ταινίας, εμφανίζεται κάποιος ειδήμων που θα ανακαλύψει τον δολοφόνο στο τέλος, ενώ εσύ στο μεταξύ νομίζεις ότι τα έχεις ξεδιαλύνει όλα και φωνάζεις στην οθόνη σου μπας και σε ακούσει ο ντετέκτιβ. Βλέπεις, αυτή τη μαγεία έχει αυτό το είδος ταινιών. Νιώθεις ότι λαμβάνεις κι εσύ μέρος, ενώ βρίσκεσαι κάτι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σετ και τους ηθοποιούς. Σίγουρα, όμως, αν εξαιρέσεις το Seven ή το Zodiac που είναι επιτομή του είδους που περιγράφουμε, υπάρχουν και άλλες ταινίες για τα βράδια που αισθάνεσαι λίγο ντετέκτιβ περισσότερο.

Murder on the Orient Express

Είτε διαλέξεις την ταινία του του 1974 είτε αυτή του 2017, να είσαι σίγουρος πως καμία δε θα σε απογοητεύσει. Η ταινία είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος. Κάποιος δολοφονείται στο τρένο Orient Express και ανάμεσα στους επιβάτες τυχαίνει να είναι και ο Ηρακλής Πουαρό, ο πασίγνωστος ντετέκτιβ τον οποίο μας χάρισε η Άγκαθα Κρίστι. Εκείνος φυσικά αναλαμβάνει να βρει λύση σε αυτό το έγκλημα.

Knives Out

Από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στη λίστα με τις ταινίες του είδους. Κι ίσως αυτή με τα ωραία, απροσδόκητα plot twist που την κάνουν χαρακτηριστική της εποχής της. Ένας εκατομμυριούχος συγγραφέας με μια οικογένεια που μόνο τα νεύρα μπορεί να σου σπάσει, αυτοκτονεί. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Την απάντηση στο μυστήριο θα δώσει ο ικανότατος ντετέκτιβ Benoit Blanc τον οποίο υποδύεται ο Daniel Craig. Κι αν δε σε έπεισαν αυτά, ίσως σε πείσει το πουλόβερ του Chris Evans.

Chinatown

Μια εντυπωσιακή ταινία που αναδεικνύει τον αέρα της εποχής των 70s. Όταν ο Jack Nicholson υποδυόμενος έναν πολύ καλό και γνωστό ντετέκτιβ αναλαμβάνει να ερευνήσει την απιστία του συζύγου της κυρίας Mulwray, καταλήγει τελικά να ερευνά έναν φόνο. Στο μεταξύ συμβαίνουν πολλές ανατροπές και πολλές παράλληλες ιστορίες που σίγουρα είναι ικανές να σε κρατήσουν σε εγρήγορση.

Kiss Kiss Bang Bang

Ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να βάλουμε λίγο γέλιο σε αυτές τις ιστορίες; Και στην προκειμένη περίπτωση πολύ γέλιο. Σε αυτή την ταινία θα δεις ένα νεότερο Robert Downie Jr. να υποδύεται ένα κλέφτη που όμως τον μπερδεύουν για ηθοποιό. Έτσι κάπως άθελα του θα μπλεχτεί σε ένα μυστήριο στον περίεργο κόσμο του Hollywood. Κι εσύ απλά θα γελάς και θα μαντεύεις τι έγινε. Με αυτή τη σειρά.

Mystic River

Εδώ κάποιοι που δεν είναι απαραίτητα ντετέκτιβς, παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους. Όταν δολοφονείται η κόρη του πρωταγωνιστή, εκείνος μαζί με δύο παιδικούς του φίλους θα προσπαθήσουν να βρουν την άκρη του νήματος. Μια σκοτεινή ταινία, με πολλά plot twists για γερό στομάχι.

Gone Girl

Ίσως από τις καλύτερες ταινίες του είδους που είδαμε την τελευταία δεκαετία χάρη στον David Fincher και στο ομότιτλο βιβλίο στο οποίο βασίστηκε. Εκεί ένας σύζυγος υποδυόμενος από τον Ben Affleck είναι ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της γυναίκας του. Τα πράγματα όμως δεν είναι σίγουρα όπως φαίνονται.

Primal Fear

Ένας νεαρός Edward Norton που κάνει το ντεμπούτο του κινηματογραφικά είναι αρκετός για να σε πείσει να δεις αυτή τη ταινία. Εκείνος κατηγορείται για τη δολοφονία ενός Αρχιεπισκόπου την υπεράσπιση του οποίου αναλαμβάνει ένας ιδιαίτερος δικηγόρος. Εκεί ίσως άρχισε ήδη να φαίνεται για το πόσα είναι ικανός τελικά ο Edward Norton.

Featured Image: npr.com