Τα τζιν δε λείπουν από καμία ντουλάπα. Ποτέ. Όποια και να είναι η εποχή. Πάμε με τα πάντα και έχουν ακόμα αμέτρητα καλά. Όμως! Κάνουν μεγάλο κακό στο περιβάλλον καθότι χρειάζεται σχεδόν 6000 λίτρα νερό για ένα μόνο τζιν.

Γι’ αυτό, το Ellen McArthur Foundation προτείνει ένα καινούριο σχέδιο με σκοπό να το υιοθετήσουν οι σχεδιαστές και οι μεγάλες μάρκες για να επεκτείνουν τη ζωή των τζιν μας. 

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, “Make Fashion Circular”, οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν ότι τα μεταλλικά στοιχεία πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο, έτσι ώστε τα jeans να είναι ανακυκλώσιμα. Επίσης, θα πρέπει να αντέχουν τουλάχιστον 30 πλυσίματα στο πλυντήριο ενώ παράλληλα θα πληρούν τις προϋποθέσεις για την ποιότητα που υπόσχεται κάθε brand. 

Η Francois Souchet, υπεύθυνη του κινήματος, εξηγεί στο graziadaily.co.uk πως:

«Ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε jeans προκαλεί τεράστια προβλήματα με τα απόβλητα και τη ρύπανση. Δουλεύοντας μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε τζιν που διαρκούν περισσότερο, που μπορούν να μετατραπούν σε νέα τζιν στο τέλος της χρήσης τους, και να γίνονται με τρόπους που θα είναι καλύτεροι για το περιβάλλον αλλά και για τους ανθρώπους που θα τα φτιάχνουν. Αυτή είναι η αρχή. Με την πάροδο του χρόνου θα συνεχίσουμε να προωθούμε τη δυναμική προς μια ακμάζουσα βιομηχανία μόδας, με βάση τις αρχές μιας κυκλικής οικονομίας.»

Γνωστά brands όπως η H&M, Tommy Hilfiger, και Lee θα κάνουν την αρχή!