Η αναζήτηση του σπιτιού σου είναι μία fun διαδικασία αν σκεφτείς πόσα θετικά έχει το να μένεις μόνος σου. Αν ψάχνεις ή βρήκες ήδη σπίτι, μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπος με το εξής δίλημμα: να μείνω μόνος ή να συγκατοικήσω; Η συγκατοίκηση είναι μία πολύ όμορφη εμπειρία, μέσα από την οποία μαθαίνεις πολλά. Μαθαίνεις να συνεργάζεσαι, να σέβεσαι, να ζεις με κάποιον άλλο σε ένα σπίτι και να μοιράζεσαι μια καθημερινότητα. Ωστόσο και το να μένεις μόνος σου, είναι μία εξίσου ενδιαφέρουσα εμπειρία. Το solo living δεν είναι μία ένδειξη μοναξιάς αλλά ένα ταξίδι που γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου. Υπάρχουν επομένως, αρκετά πλεονεκτήματα στο να αποφασίσεις να μείνεις μόνος σου:

1. Απολαμβάνεις τον χώρο σου

Είναι σημαντικό να ξέρεις να μένεις μόνος σου και να απολαμβάνεις την παρέα σου. Σε μία συγκατοίκηση, μοιράζεσαι και αυτό είναι υπέροχο. Αλλά όσο κοινωνικά επιδέξιος και αν είσαι, ίσως προτιμάς περισσότερο τη συντροφιά του εαυτού σου. Και δεν είναι κακό. Πρέπει να ξέρεις να περνάς καλά και μόνος σου στο σπίτι σου, είτε αργότερα συγκατοικήσεις είτε όχι.

2. Ζεις με τους δικούς σου κανόνες

Όταν ζεις μόνος σου, μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου ρουτίνα, τους δικούς σου κανόνες. Δεν χρειάζεται να ζητήσεις την άδεια για να φιλοξενήσεις κάποιον φίλο ή για το πόση ώρα θα ακούς μουσική στο σαλόνι. Έχεις μία ελευθερία που ίσως να μην είχες με κάποιον συγκάτοικο που δεν έχετε τόση οικειότητα και κατανόηση.

3. Δουλεύεις πιο άνετα από το σπίτι

Η φετινή χρονιά που έφερε στο προσκήνιο την τηλεργασία σε πολλούς τομείς, απαιτούσε αρκετές ώρες δουλειάς στο σπίτι. Έχεις λοιπόν, το δικό σου χώρο να συγκεντρωθείς, να εργαστείς και να είσαι αποδοτικός. Όταν μένεις μόνος, έχεις την ησυχία ή και τη μουσική που θες και δουλεύεις ανενόχλητος.

4. Είσαι υπεύθυνος για τη καθαριότητα

Φαντάσου να μένεις με κάποιον που δεν συμμετέχει καθόλου στην καθαριότητα του σπιτιού. Και φαντάσου να είσαι ο μόνος υπεύθυνος να μαζέψεις όλο το σπίτι. Ε λοιπόν, στο solo living καθαρίζεις για τον εαυτό σου. Μπορείς να καθορίσεις το πότε θα είναι η ημέρα καθαριότητας. Να εφαρμόσεις τους δικούς σου κανόνες ή και της Monica Geller. Ή και να αναβάλλεις το καθάρισμα αν κάποια μέρα δεν έχεις όρεξη.

5. Διακοσμείς όπως σου αρέσει

Ένα ακόμη plus στο να μένει κανείς μόνος του, είναι πως μπορεί αν δημιουργήσει το σπίτι που αγαπά. Αν έχεις κι εσύ εθισμό στο Pinterest, μπορείς να συλλέξεις ορισμένα κομμάτια που ταιριάζουν με την αισθητική σου και να φτιάξεις το χώρο που θες.

6. Εξοικονομείς χρήματα στις καθημερινές χρήσεις σου

Μία συγκατοίκηση σημαίνει πως θα μοιραστείς ενοίκιο και λογαριασμούς. Όταν όμως επιλέξεις να μείνεις μόνος σου, μπορεί να προτιμήσεις ένα στούντιο αντί για ένα δυάρι/τριάρι που θα χρειαζόταν για δύο άτομα. Αυτό επομένως σημαίνει ενδεχομένως λιγότερα πάγια έξοδα. Από εκεί και πέρα, εξοικονομείς χρήματα σε οικιακές συσκευές αλλά και στο φαγητό που θα χρειαστείς, εφόσον μιλάμε για ένα άτομο.

7. Δεν είναι θέμα μοναξιάς, είναι θέμα ανακάλυψης του εαυτού σου

Το να μένεις μόνος σου δεν σημαίνει πως είσαι μοναχικός. Ή προς Θεού, θλιμμένος. Μπορεί να έχεις μία δουλειά που έρχεσαι σε επαφή με πολύ κόσμο ή να τρέχεις σε εξωτερικές υποχρεώσεις όλη τη μέρα. Είναι δώρο το να γυρνάς σε ένα χώρο όπου μπορείς να απολαύσεις την ταινία σου, το κρασί σου στην ησυχία σου, χωρίς περισπασμούς. Είναι δώρο το να μπορείς να περνάς χρόνο με εσένα, χωρίς τύψεις.