Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που εκτιμούν το χρόνο που έχουν για τον εαυτό τους προσπαθώντας να τον εμπλουτίσουν ποιοτικά, και σε εκείνους που λίγο τρομάζουν με τη «μοναξιά» αυτή και νιώθουν συνεχώς την ανάγκη να περικλείονται από άλλους ανθρώπους θυσιάζοντας τις πραγματικές τους ανάγκες στο βωμό της συντροφικότητας. Αν ανήκεις σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία – πέραν του ότι με φρικάρεις λίγο –  σου έχω φτιάξει μια λίστα με τρόπους που θα σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις στο έπακρο το χρόνο που έχεις για τον εαυτό σου και να τον απολαύσεις πραγματικά.

 1. Παρακολούθησε μια συγκινητική ταινία: αν έχεις περάσει μια δύσκολη ή στρεσογόνο περίοδο αλλά με ένα παράξενο τρόπο δυσκολεύεσαι να κλάψεις και να αποβάλλεις όλη αυτή την ένταση από τον οργανισμό σου, σου έχω τη λύση. Δες μια δραματική ταινία. Κάτι η υπόθεση, κάτι η συγκίνηση, θα τα βάλεις τα κλάματα και η λύτρωση θα επέλθει. Και αυτή προφανώς είναι μια στιγμή που πρέπει να μοιραστείς με τον εαυτό σου και κανέναν άλλο
 2. Κάνε μια άσκοπη βόλτα με το αυτοκίνητο: κατά προτίμηση βράδυ. Έχω παρατηρήσει πως τα φώτα των αυτοκινήτων και των δρόμων και οι αντανακλάσεις τους, λειτουργούν ευεργετικά σε συνδυασμό με τα vibes των βραδινών ωρών. Τσέκαρε το.
 3. Βγάλε τον εαυτό σου για ένα ποτό: βάλε κάτι όμορφο και άνετο, κάθισε στο μπαρ του αγαπημένου σου μαγαζιού και απόλαυσε πραγματικά το ποτό σου. Χωρίς να καταπιέζεσαι να βρεις θέματα για συζήτηση ή να ακούς πράγματα που – μεταξύ μας – δε σε ενδιαφέρουν και πολύ.
 4. Πήγαινε σε ένα μουσείο ή μια έκθεση: συνδυασμός ηρεμίας και τέχνης. Δεν περιγράφω άλλο.
 5. Φτιάξε homemade προϊόντα ομορφιάς: κυκλοφορούν άπειρες συνταγές για homemade μάσκες καθαρισμού και scrub προσώπου ή σώματος με υλικά που σίγουρα υπάρχουν στο ψυγείο σου. Φροντίδα από εσένα για εσένα.
 6. Άφησε τον εαυτό σου να χαθεί μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο: διάβασε τίτλους, ψάξε είδη λογοτεχνίας, μάθε νέους συγγραφείς, ξαναρίξε μια ματιά και στους κλασικούς.
 7. Κάψε τον εγκέφαλο σου με μια σειρά: αγαπημένη συνήθεια το να επιτρέπεις στον εαυτό σου να καεί κυριολεκτικά με μια σειρά βλέποντας 5-6 επεισόδια back to back. Αν δεν παρακολουθείς κάποια σειρά αυτή την περίοδο μπορείς να κάνεις μαραθώνιο ταινιών ή ντοκιμαντέρ.
 8. Παρατήρησε τους ανθρώπους: κάθισε σε ένα παγκάκι στο πάρκο ή την πλατεία της περιοχής σου και παρατήρησε τους ανθρώπους να περνάνε μπροστά σου. Είναι πραγματικά λυτρωτικό το να πλάθεις ιστορίες στο μυαλό σου ή το να προσπαθείς να μαντέψεις τι μπορεί να τους απασχολεί. Βγάζεις πολλά συμπεράσματα για την ανθρώπινη φύση.
 9. Ολοκλήρωσε ένα project: ή ο,τιδήποτε αναβάλλεις εδώ και πολύ καιρό.
 10. Ακόνισε το μυαλό σου: διάβασε σελίδες από λεξικά, μάθε μια νέα γλώσσα μέσω κάποιου app, δες ντοκιμαντέρ. Ρε φίλε, όλα εγώ θα σου τα λέω;
 11. Περιπλανήσου: στην περιοχή σου ή σε μια άλλη περιοχή. Οπουδήποτε και να επιλέξεις να πας, απλώς απόλαυσε την ευλογία του να περπατάς χωρίς συγκεκριμένο προορισμό.
 12. Πειραματίσου στην κουζίνα: μάθε μια νέα συνταγή ή αυτοσχεδίασε. Η μαγειρική είναι τέχνη και διαλογισμός μαζί.
 13. Χάζεψε τον ουρανό: είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αντιληφθείς το μεγαλείο του σύμπαντος και την ασημαντότητα του ανθρώπου μέσα σε αυτό.
 14. Κάνε το πιο απολαυστικό μπάνιο της ζωής σου: ξέρεις, αυτή την κλισέ εικόνα με τη γκόμενα στο μπάνιο, να διαβάζει βιβλίο και να πίνει κρασί. Ναι αυτή που κάνεις ότι σνομπάρεις. Ήρθε η ώρα να τη ζήσεις, αλλά πρόσεχε μη σε πάρει ο ύπνος.