Ευτυχία: Μια λέξη χιλιοειπωμένη. Μια ευχή συνηθισμένη μα πάντα ευπρόσδεκτη. Ένας αιώνιος αυτοσκοπός ζωής δίχως σίγουρη επιτυχία.

Αν η ίδια η ευτυχία μας άκουγε ίσως γελούσε με την επιμονή μας να την αναζητάμε. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ευτυχία είναι να βρεις ανθρώπους που να σε κάνουν να ονειρεύεσαι και να πιστεύεις στον εαυτό σου. Ποιοι είναι αυτοί όμως που θυμούνται να επισημάνουν τον πραγματικό ορισμό της ευτυχίας;

Η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας και μόνο χάρη σε εμάς μπορεί να βρει τον τρόπο να βγει προς τα έξω

Αν πιστεύουμε ότι η ευτυχία μας δεν εξαρτάται από εμάς, τότε περιμένουμε κάποιο πρόσωπο ή κάποιο γεγονός να συνεισφέρουν στην πραγματοποίησή της. Δεν είναι όμως καιρός να μετατρέψουμε την ευτυχία σε κάτι αποκλειστικά δικό μας;

Αποφασίζοντας πως θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, αναγνωρίζουμε ότι η δύναμη για ευτυχία βρίσκεται κρυμμένη στην καρδιά μας και περιμένει να της ανοίξουμε την πόρτα για να βγει στο φως. Σύμφωνα με τον Marc & Angel Chernoff, συγγραφείς του ομώνυμου βιβλίου, 1000+ Little Things Happy Successful People Do Differently, η επίτευξη της ευτυχίας τροφοδοτείται κατά κύριο λόγο από τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικότερα πως πραγματικά συμβαίνει αυτό!

Πρωταγωνιστής στη ζωή σου είσαι εσύ

Στο τέλος της ημέρας και κάθε ημέρας δεν είναι αυτό που σκέφτονται οι άλλοι για εσένα που ουσιαστικά έχει σημασία. Σημασία έχει τι νιώθεις εσύ για εσένα. Σημασία έχει τι σκέψεις κάνεις εσύ για τον εαυτό σου. Χρειάζεται λοιπόν τις περισσότερες φορές να κάνεις αυτό που θεωρείς εσύ ιδανικό, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν η επιθυμούν οι άλλοι για εσένα.

Οι «αποτυχίες» ανήκουν στο παρελθόν

Το παρελθόν πρακτικά υπάρχει για να ενδυναμώνει το παρόν. Όσο και αν πολλές φορές αντιστέκεται, πληγώνει, θυμάται και επιμένει να επιστρέφει, καμία σχέση δεν έχει με το μέλλον. Ακριβώς επειδή «απέτυχε» χθες ή και σήμερα ή για τους τελευταίους έξι μήνες ή για τα τελευταία 15 χρόνια, δεν έχει καμία θέση στη τρέχουσα στιγμή. Και αυτό γιατί το μόνο που έχει σημασία είναι το πως επιλέγεις να ζεις τις στιγμές σου στο τώρα.

Το να νιώθεις αναποφάσιστος είναι μια πρώτη απόφαση

Όταν νιώθεις παθιασμένος με κάτι, αυτομάτως βρίσκεσαι σε πλήρη εγρήγορση και ενεργοποίηση. Ομοίως, όταν ορισμένες φορές στερείσαι έντασης και πάθους, η ενέργεια σου είναι φυσιολογικό να είναι χαμηλή και ίσως μη παραγωγική. Κάνε την αρχή με το να πάρεις μια απλή απόφαση. Aκόμη και το να αποφασίσεις πως νιώθεις αναποφάσιστος/η είναι μια μικρή προσπάθεια να αποφασίσεις. Επανεξέτασε τα θέλω σου και αφού αποφασίσεις, κάνε το θαρραλέο βήμα να τα ακολουθήσεις με όλη σου την καρδιά.

Αναβάλλοντας τους στόχους που σε ενδιαφέρουν

Στη ζωή συνήθως έχεις δύο επιλογές. Είτε να δεχθείς τους «όρους» ως έχουν, είτε να δεχθείς την ευθύνη για την αλλαγή τους. Ποτέ μην εγκαταλείπεις τα πιο μεγάλα θέλω σου. Εκείνα που επαναφέρονται στη μνήμη σου λίγο πριν ξυπνήσεις και λίγο πριν κοιμηθείς. Να αγαπάς τις επιθυμίες σου και να τις στηρίζεις με πάθος γιατί εκεί κρύβεται και όλη η αλήθεια σου. Εάν υπάρχει αγάπη και έμπνευση τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει. Παρά μόνο ο ίδιος σου ο εαυτός.

Η επιλογή του να ζεις

Κάθε ημέρα είναι μια νέα ευκαιρία να επιλέξεις το «φως», αφήνοντας στην αφάνεια ανασφάλειες και αμφιβολίες. Επίλεξε να ζεις. Επίλεξε να ζεις πραγματικά. Στο τώρα!

Η ανάγκη του «αλάνθαστου»

Το λάθος, το οποιοδήποτε λάθος υπάρχει στη ζωή σου για να μπορείς να ξεχωρίζεις και ύστερα να εκτιμάς κάθε τι σωστό. Υπάρχει για να μαθαίνεις, και όσο και αν ορισμένες φορές δεν σου είναι ευχάριστο, είναι γεγονός πως όσο ζεις δεν πρόκειται να πάψεις να μαθαίνεις. Συνεπώς όσο ζεις οφείλεις να κάνεις και ορισμένα λάθη.

Κάθε πρόβλημα – μια πόρτα που οφείλει να κλείνει

Οι δυσκολίες άρχισαν όταν οι συνομιλίες έγιναν κείμενα, όταν τα συναισθήματα έπαψαν να εκφράζονται, όταν το σεξ μετατράπηκε μόνο σε παιχνίδι. Όταν η λέξη «αγάπη» έχασε την αξία της. Όταν η εμπιστοσύνη ξεθώριασε. Όταν η ειλικρίνεια είπε ψέματα. Όταν ο πόνος έπαψε να αισθάνεται.

Αντιμετώπισες ποτέ αυτά τα ζητήματα; Kαι αν ναι, πως τα διαχειρίστηκες; Διόρθωσες το όποιο πρόβλημα; Eπικοινώνησες; Συγχώρεσες; Αγάπησες; Προχώρησες; Σκέψου το!

Όταν η δικαιολογία γίνεται μέρος της καθημερινότητας

Η ζωή ήταν και πάντα θα είναι μια συνεχής προσπάθεια δημιουργικής επίλυσης του όποιου ζητήματος. Ένα λάθος ποτέ δεν θα γίνει αποτυχία, αρκεί να επιμένεις να το διορθώσεις. Έτσι, οι περισσότερες μακροπρόθεσμες αποτυχίες είναι συνήθως αποτέλεσμα εκείνων, που αντί για αποφάσεις επέλεξαν μερικές ακόμη δικαιολογίες της σειράς.

Να θυμάσαι πως σε αυτή τη ζωή ήρθες για να ξεχωρίσεις. Ήρθες για να ζήσεις με πάθος, αλλά και για να δώσεις τον δικό σου ορισμό στην έννοια της ευτυχίας. Εάν θέλεις να σου χαμογελάσει η ζωή, επίλεξε σε πρώτη φάση να της χαρίσεις την αισιοδοξία σου. Τι θα έλεγες λοιπόν να ξεκινήσεις από τώρα;

Featured image: Elite Daily