Συνήθως μετά από ένα καλό γεύμα, θες να ξαπλώσεις στον καναπέ. Η επιστήμη όμως έρχεται να σε παρακινήσει να κάνεις το ακριβώς αντίθετο: Να βγεις έξω για περπάτημα!

Δεν υπάρχουν αμφιβολίες πως το περπάτημα αποτελεί μια ωφέλιμη μορφή άσκησης. Ωστόσο, όταν το κάνεις μετά το φαγητό είναι ακόμα καλύτερο για το σώμα σου. Πρώτα απ’ όλα ενισχύεις το μεταβολισμό σου και μειώνεις τον γλυκαιμικό σου δείκτη. Επίσης, βοηθάς την πέψη και βελτιώνεις την κινητικότητα του εντέρου σου. Συν ότι κοιμάσαι καλύτερα, μειώνεις τα επίπεδα άγχους σου και δίνεις ένα boost στη ροή του αίματός σου.

Το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να περπατάς σαν να κάνεις προπόνηση

Οι βόλτες μετά το γεύμα έχουν χαλαρό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι άνετα παίρνεις μαζί το σκύλο σου ή κάποια παρέα και περπατάς με ρυθμό που να σου επιτρέπει να μιλήσεις χαλαρά. Ο στόχος σου θα πρέπει να είναι περίπου τα 100 βήματα ανά λεπτό. Δε χρειάζεται να αυξήσεις την ταχύτητα. Αν το κάνεις θα απομακρύνεις την κυκλοφορία του αίματος από το στομάχι προς τους μύες, για να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές τους απαιτήσεις. Κι αυτό είναι κάτι που δε θέλεις, γιατί θα καθυστερήσει την πέψη.

Αν τα παραπάνω δεν είναι σημαντικές αφορμές, για να συμπληρώσεις τα 10.000 βήματα σου, διάβασε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα του περπατήματος μετά το φαγητό.

Βελτιώνει την πέψη

Μετά από κάθε γεύμα, το σώμα σου «πιάνει δουλειά». Οι πρωτεΐνες, οι ηλεκτρολύτες, το νερό, οι βιταμίνες, οι υδατάνθρακες και άλλα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται και μεταφέρονται μέσω του σώματός σου, όπου χρειάζονται.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να βελτιωθεί, αν περπατάς μετά το φαγητό. Το περπάτημα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του χρόνου γαστρικής κένωσης. Ο λόγος; Μειώνεται ο χρόνος που τα τρόφιμα μετακινούνται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Αυτό οδηγεί σε ταχύτερη πέψη και λιγότερο φούσκωμα μετά το φαγητό.

Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Εκτός από καλύτερη πέψη, ρυθμίζονται τα επίπεδα σακχάρου σου στο αίμα. Όπως αναφέρθηκε, μετά από το φαγητό, τα τρόφιμα πρέπει να διασπαστούν σε μορφές ενέργειας, για να χρησιμοποιηθούν από το σώμα. Αρκούν μόλις δέκα λεπτά περπάτημα, για να βελτιωθούν τα επίπεδα γλυκόζης σου. Πάντα σε σύγκριση με άλλες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου II ή καρδιακών παθήσεων.

Μειώνει το άγχος

Η άσκηση γενικά κάνει το σώμα να απελευθερώνει ενδορφίνες.

Ακόμα όμως και ένας περίπατος μετά το γεύμα μπορεί να έχει ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό και το σώμα σου. Βελτιώνει τη διάθεση, την προσοχή και τη συγκέντρωσή σου. Το περπάτημα βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που προάγει τον καλό ύπνο και βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης. Ενώ βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη και αυξάνει τα θετικά συναισθήματα.

Μειώνει τον πόνο των μυών

Το περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μυϊκής κόπωσης και στην ανάκαμψη των μυών. Συμβάλλει στο να κυκλοφορούν τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα σου και να αποβάλλονται οι άχρηστες ουσίες από αυτά.

Ενισχύει τη ροή του αίματος

Όταν περπατάς, βελτιώνεται η ροή στο αίμα, που είναι απαραίτητη για τους μύες. Η ροή αίματος στα άκρα και τα όργανα και η καλύτερη κυκλοφορία λόγω της κίνησης έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο υγιές αγγειακό σύστημα. Με λίγα λόγια, λειτουργεί πιο αποτελεσματικά ο οργανισμός.

Έχεις καλύτερο ύπνο

Ένας σύντομος περίπατος θα βοηθήσει πραγματικά στην ποιότητα του ύπνου σου. Θα κοιμάσαι γρηγορότερα και βαθύτερα, αφού η παραγωγή σεροτονίνης αποτελεί πρόδρομο της μελατονίνης. Η μελατονίνη (ή αλλιώς ορμόνη της νύχτας) έχει σημαντικό ρόλο στους κύκλους ύπνου του σώματος και συμβάλλει στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού.

Διάβασε ακόμα: 9 τρόποι να κάνεις reset στη διατροφή σου


featured image: Elite Daily