Το Sex and the City δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Το story είναι λίγο ή πολύ γνωστό, ακόμα κι αν δεν το έχεις παρακολουθήσει ευλαβικά.

Αν όμως ανήκεις στους φανατικούς, που ζούσες μαζί με την Carrie το ειδύλλιο με τον Mr Big, και απολάμβανες μαζί της τα brunch με τις φίλες στην φθινοπωρινή Νέα Υόρκη, σίγουρα θα έπιασες τα λαθάκια της σειράς σε ό,τι αφορά τα μηνύματα για το σεξ, τις σχέσεις, τις φιλίες ή ακόμα και τις φυλετικές ταυτότητες!

Ας μην παρεξηγηθώ από τους φανς της σειράς. Το Sex and the City ήταν μια πραγματικά επαναστατική σειρά. Τόλμησε να μιλήσει για θέματα όπως το σεξ, η αγάπη, η γυναικεία ανεξαρτησία και η σεξουαλικότητα με έναν αναζωογονητικά ειλικρινή και άμεσο τρόπο.

Ωστόσο, παρόλες τις συζητήσεις για προοδευτική και προχωρημένη σκέψη, η σειρά “ενέκρινε” και πέρασε αρκετές ξεπερασμένες ιδέες για την αγάπη και τις σχέσεις.

Στερεότυπα να κεράσω;

Οι χαρακτήρες αρχικά παρουσιάστηκαν ως απελευθερωμένες, ελεύθερα σκεπτόμενες γυναίκες, ωστόσο καθώς η σειρά προχωρά, υιοθετούν πιο παραδοσιακές απόψεις που φαινομενικά έρχονται σε αντίθεση με την ίδια την υπόθεση της σειράς.

Και παρόλες τις συνεισφορές του στη γυναικεία εκπροσώπηση στην τηλεόραση, το Sex and the City είναι επίσης αναμφισβήτητα ένοχο για την προώθηση επιβλαβών και στερεοτυπικών απόψεων που διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Ας μιλήσουμε για diversity

Το Sex and the City δεν είναι η μόνη σειρά που διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη και που παρουσιάζει έλλειψη διαφορετικότητας στο καστ του. Σε πολλές σειρές το white privilege είναι διάχυτο, με τις ιστορίες τους να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο.

Ωστόσο, αυτό που είναι πραγματικά σοκαριστικό για το Sex and the City είναι ότι σχεδόν όλοι οι μη λευκοί χαρακτήρες παρουσιάζονται ως “δεύτεροι ρόλοι” ή στερεοτυπικά.

Η σειρά επικεντρώθηκε σε μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα για το πώς θα έπρεπε να είναι η ζωή στη Νέα Υόρκη και το υποκείμενο μήνυμά της ήταν πως οι λευκοί ήταν πάντα πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες.

Money money money

Το χρήμα είναι το μόνο που έχει σημασία στη σειρά. Καλά ίσως όχι το μόνο, αλλά παίζει πρωταγωνιστικό σίγουρα ρόλο.

Και οι τέσσερις βασικοί χαρακτήρες ζουν αρκετά υλιστικές ζωές και περιβάλλουν τους εαυτούς τους μόνο με συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων. Ως μέρος των ‘’glitterati’’ (το λαμπερό σύνολο των ανθρώπων που ασχολούνται με τη show business) της Νέας Υόρκης, παρευρίσκονται σε πολυτελή πάρτι, τρώνε σε ακριβά εστιατόρια και ξοδεύουν υπέρογκα ποσά σε παπούτσια και ρούχα.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ženy v meste (@zenyvmeste)

Μέχρι το τέλος της σειράς, και οι τέσσερις χαρακτήρες είναι πλούσιοι, είτε μέσω της δουλειάς (Samantha-Miranda), είτε μέσω των συντρόφων τους (Charlotte-Carrie).

Slut-shaming

Για μια σειρά με τη λέξη «σεξ» στον τίτλο, οι ιδέες της για τη γυναικεία σεξουαλικότητα δεν ήταν μόνο εκπληκτικά συντηρητικές, αλλά συχνά δήθεν. Η Samantha, μακράν η πιο απελευθερωμένη από τις τέσσερις, ντροπιάζεται και επικρίνεται συνεχώς από τις τέσσερις γυναίκες που αυτοαποκαλούνται φίλες της.

Η Carrie, μια αυτοαποκαλούμενη «σεξουαλική ανθρωπολόγος» είναι ενοχλητικά ‘’κλειστή‘’ όταν πρόκειται για θέματα σεξ. Έχει μια πολύ συγκεκριμένη, ρομαντική εκδοχή του πώς πρέπει να είναι το σεξ και απορρίπτει κάθε ιδέα που δεν ταιριάζει με τις προκαταλήψεις της.

Όλα γυρίζουν γύρω από τους άνδρες

«Πώς γίνεται τέσσερις τόσο έξυπνες γυναίκες να μην έχουν τίποτα άλλο να μιλήσουν παρά μόνο για άντρες;» ρωτά εύστοχα η Miranda στο επεισόδιο “Take Me to the Ballgame”.

Πράγματι, σχεδόν όλες οι σκηνές όπου οι χαρακτήρες τρώνε brunch στο αγαπημένο τους καφέ, παρουσιάζονται να μιλούν για το τελευταίο δράμα της σχέσης τους.

Ενώ αυτοί οι τέσσερις χαρακτήρες είναι αναμφίβολα λαμπεροί και ολοκληρωμένοι, περνούν επίσης όλο τον χρόνο τους μιλώντας για άντρες, σχέσεις, αγάπη και σε μικρότερο βαθμό για το σεξ.

Και τελικά το γεγονός ότι η σειρά δεν μπαίνει ποτέ στον κόπο να δείξει τις τέσσερις φίλες να προσπαθούν να αναπτύξουν τη φιλία τους έξω από τον τομέα των σχέσεων είναι τουλάχιστον απογοητευτικό.