Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να φας φρούτα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία, τα φρούτα είναι φρέσκα και συνήθως τοπικά, μπορείς να τα παίρνεις μαζί σου στην παραλία, διατηρούνται για καιρό και το σημαντικότερο, δεν χρειάζονται μαγείρεμα. Μεταξύ άλλων, στα καλοκαιρινά φρούτα περιλαμβάνονται τα μούρα, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, τα καρπούζια, τα δαμάσκηνα, τα πεπόνια, τα μάνγκο, τα καρύδια και τα φρέσκα σύκα.

Η καλύτερη στιγμή για να φας ένα φρούτο είναι το πρωί μετά από ένα ποτήρι νερό. Η κατανάλωση φρούτων αμέσως μετά το γεύμα δεν είναι και η καλύτερη ιδέα, καθώς τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να μην απορροφηθούν σωστά από τον οργανισμό μας. Πρέπει να αφήνουμε ένα κενό τουλάχιστον 30 λεπτών μεταξύ ενός γεύματος και ενός σνακ φρούτων. Το ιδανικό είναι να τρώμε φρούτα μία ώρα πριν ένα γεύμα ή δύο ώρες μετά.

Μια άλλη καλύτερη στιγμή για την κατανάλωση φρούτων είναι πριν από την προπόνηση και μετά την προπόνηση. Η κατανάλωση φρούτων πριν από την προπόνηση προσδίδει στο σώμα μια άμεση ενέργεια που βοηθά στην πραγματοποίηση μιας επίπονης προπόνησης, καθώς και αναπληρώνει τα επίπεδα ενέργειας μετά την προπόνηση τα οποία είναι χαμηλά. Σίγουρα δεν συνίσταται να τρώτε φρούτα πριν πάτε για ύπνο καθώς μπορεί να επηρεάσει στον ύπνο. Η κατανάλωση φρούτων πριν πάτε για ύπνο μπορεί να αυξήσει την ενέργειά σας εξαιτίας της περιεκτικότητας σε ζάχαρη, εμποδίζοντας το σώμα σας να κοιμηθεί.

Ας περάσουμε τώρα στις θρεπτικές λειτουργίες κάποιων καλοκαιρινών φρούτων.

Σύκα: Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μια καλή πηγή αρκετών βασικών χημικών στοιχειών, όπως το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, το ασβέστιο (που προάγει την οστική πυκνότητα), τον χαλκό και το κάλιο (που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης) καθώς και βιταμίνες, κυρίως Κ και Β6. Θερμίδες: 76.

Πεπόνια: Τα πεπόνια είναι υψηλά σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λίπος ή κορεσμένα λιπαρά, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για σνακ ή ένα side dish. Εμπεριέχουν αρκετή βιταμίνη C και βιταμίνη A, καθώς και Ποτάσσιο. Θερμίδες: 64.

Βερίκοκα: Κατατάσσουμε το βερίκοκο ως καλή πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης C. Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε άλλα αντιοξειδωτικά. Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε καροτενοειδή και ξανθοφύλλη, θρεπτικά συστατικά τα οποία οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της όρασης από ζημιές που σχετίζονται με τη γήρανση. Θερμίδες: 48.

Καρπούζια: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξανόμενη κατανάλωση τροφών όπως το καρπούζι μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και της συνολικής θνησιμότητας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων. Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη του άσθματος είναι χαμηλότεροι σε άτομα που καταναλώνουν υψηλή ποσότητα συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών. Ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού.

Ως εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Αποτελείται από 92 τοις εκατό νερό και γεμάτο από σημαντικούς ηλεκτρολύτες, το καρπούζι είναι ένα καλό σνακ για να έχεις στο ψυγείο σου τους καλοκαιρινούς μήνες προκειμένου να αποφύγεις την αφυδάτωση. Θερμίδες ολόκληρου καρπουζιού: 920.

Aλεξία Κουβελα