Όλοι οι γονείς αναγκάζονται, καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους και φτάνουν στην κρίσιμη ηλικία που ρωτάνε τα «πώς» και τα «γιατί», να πούνε μικρά κι αθώα ψεματάκια. Γιατί; Για πολλούς και διάφορους λόγους. Ίσως φοβούνται ότι τα πιτσιρίκια δεν θα καταλάβουν την αλήθεια και θα πρέπει εκείνοι μετά να προβούν σε περαιτέρω εξηγήσεις. Ίσως γιατί οι περισσότεροι γονείς τρομάζουν στην ιδέα, ότι τα παιδιά μεγαλώνουν και απλά θέλουν να καθυστερήσουν αυτήν την εξέλιξη, όσο και όπως μπορούν, ώστε να κρατήσουν την αθωότητα τους και την παιδικότητα τους.

Τώρα αν αυτό είναι καλό ή κακό, δεν είμαι ειδήμων για να το απαντήσω. Για εμένα πάντως κάποιες ιστορίες που μου έλεγε ο παππούς μου τύπου για τότε που ήταν στην Κορέα, ή για εκείνη την χρονιά που έπεσε με αλεξίπτωτο στην ζούγκλα, θυμάμαι ήταν βάλσαμο και τροφοδοτούσαν την φαντασία μου. Ουσιαστικά ήταν ψέματα κι όμως ακόμα πιστεύω, ότι έστεκαν ακοίμητοι φρουροί  της παιδικής μου ηλικίας και τον ευγνωμονώ για αυτό.

Ιδού λοιπόν κάποια άλλα αθώα «ψέματα» που είπαν οι μεγάλοι:

  1. H γνωστή και κλασσική ιστορία με τον κυρ Πελαργό που φέρνει τα μωρά. Μην νομίζεις ότι λες αυτό στο παιδί σου, όλα οκ και το παιδί σου κοιμάται ήρεμο μετά. Το παιδί σου δεν θα κοιμηθεί εκείνο το βράδυ, γιατί θα σκέφτεται ΤΟ ΠΟΥ ο πελαργός βρίσκει τα εν λόγω μωρά. Πως τα βάζει στο σακί χωρίς να τα τραυματίσει με το ράμφος του, γιατί εγώ δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο κι άλλα διάφορα. Αφήστε το! Πείτε καλύτερα την ιστορία με τις μελισσούλες και τα λουλουδάκια.
  2. Η γνωστή ιστορία με τον Αδάμ και την Εύα. Εδώ υπάρχει μια παγίδα, γιατί εάν το παιδί έχει την παραμικρή υποψία για το πώς γίνονται πραγματικά τα παιδιά, συνειδητοποιεί ότι κάπου σε εκείνη την ιστορία, κάτι πήγε στραβά στην διαιώνιση του είδους (βλέπε αιμομιξία). Καλύτερα να ξεκινήσω να του λέω τι πανέξυπνα που είναι τα πιθηκάκια (βλέπε Θεωρία του Δαρβίνου) ίσως να φρικάρει λιγότερο!
  3. Αϊ Βασίλης! Ολόκληρο κεφάλαιο από μόνος του γιατί εμπεριέχει και καλικάντζαρους και ταράνδους που πετάνε. Το πείσμα των γονιών που ντύνονται Αϊ Βασίληδες και προσπαθούν να πείσουν υιούς και κόρες για την ύπαρξη του, δεν περιγράφεται. «Είναι ένας συμπαθητικός ηλικιωμένος με γενειάδα και ναι μοιράζει δώρα σε όλα τα παιδιά της γής. ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΦΡΟΝΙΜΑ!ΟΛΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ!» Κλασσικό στόρι για να απειλείς το τέκνο σου ότι αν δεν είναι φρόνιμο, δώρα γιοκ! Ενδεχόμενα ψυχολογικά προβλήματα και κατάθλιψη όταν πια μάθει την αλήθεια και πόσο μάλλον όταν καταλάβει ότι όλα τα παιδιά του κόσμου δεν περνάνε ωραία τα Χριστούγεννα. Μην ξεφύγετε πολύ με αυτό το ψέμα. Έτσι κι αλλιώς μετά την ηλικία των 6 χρόνων ή το πολύ 7 θα το ανακαλύψει μόνο του, γιατί κάποιος πολύ κούλ γονιός (για άλλους σπαστικός) θα το έχει ξεστομίσει πρώτος στο δικό του παιδάκι και μετά άντε να το μαζέψεις.
  4. Στην ερώτηση από πού προέρχεται το κρέας… Κάποιοι γονείς εμμένουν στην ιδέα του πελαργού.. Απλά σοκ! Σκέψου ένα άλλο ζώο τουλάχιστον άνθρωπε!
  5. «Οι βιταμίνες πεθαίνουν αν δεν πιείς αμέσως την πορτοκαλάδα!» Λές και είναι ανθρωπάκια που στην κοιλιά σου θα αισθάνονται πολύ καλύτερα, party all the time ένα πράμα. Από το άγχος σου την κατάπινες όλη χωρίς ούτε μια ανάσα και έλεγες κι ευχαριστώ.
  6. «Θα έρθει να σε πάρει ο «Μούκας» αν δεν κοιμηθείς» Πως μπορεί κάποιος να κοιμηθεί μετά από αυτό; Το πιο φοβερό ήταν ότι τον Μούκα δεν στον περιέγραφαν ποτέ και στο μυαλό του καθενός φάνταζε η πιο τρομακτική όλων των υπάρξεων.
  7. «Υπάρχουν νεράιδες»
  8. «Υπάρχουν γοργόνες»
  9. «Υπάρχουν πρίγκιπες που σώζουν κάποιες πριγκίπισσες» (για πριγκίπισσες ούτε λόγος στα αγόρια) Gender discrimination or what?
  10. -Φάε την τελευταία μπουκιά γιατί θα σε αφήσει ο άντρας σου.

 – Nαι..και γιατί τον χρειάζομαι τον άντρα μου, αφού τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός;

Συμπέρασμα: Το να είσαι γονιός είναι το πιο δύσκολο επάγγελμα του κόσμου και ναι η παιδική αθωότητα πρέπει να προφυλάσσεται, αλλά σαν την αλήθεια φίλοι μου, τίποτα.