Εάν κι εσύ βγάζεις σπυράκια σε περιόδους άγχους ή μεγάλης πίεσης δεν είσαι μόνη! Ούτε και είναι τυχαίο, αλλά η αίτια κρύβεται στη σύνδεση μεταξύ του στρες και της επιδερμίδας. Για να καταλάβουμε καλύτερα αυτή τη σύνδεση, μιλήσαμε με τη Δρ. Βάλια Μουσάτου, δερματολόγο και αφροδισιολόγο.

Πώς σχετίζεται το άγχος με την υγεία της επιδερμίδας; Γιατί μπορεί να εμφανίσουμε σπυράκια σε περιόδους αυξημένου στρες;

Η επιδερμίδα μας επηρεάζεται συχνά σε περιόδους στρες λόγω κακής ψυχολογίας, εξετάσεων, επαγγελματικής πίεσης ή στρες από καταπόνηση (όπως ασθένειες). Το δέρμα γίνεται πιο θαμπό και λιπαρό, ενώ στα άτομα με προδιάθεση ακμής εμφανίζεται έξαρση με παρουσία φαγεσωρών και φλεγμονωδών βλαβών. Ή με άλλα λόγια, εμφανίζονται σπυράκια.

Η διαπίστωση αυτή οφείλεται στην υπερπαραγωγή κορτιζόλης που είναι η ορμόνη του στρες. Η κορτιζόλη δρα στους σμηγματογόνους αδένες, ωθώντας τους στην υπερπαραγωγή σμήγματος. Στη συνέχεια, το σμήγμα αυτό μπλοκάρει τους πόρους με αποτέλεσμα την εμφάνιση ακμής. Επιπλέον σε περιόδους στρες, επιβραδύνεται η επουλωτική ικανότητα της επιδερμίδας κι’ έτσι τα ήδη υπάρχοντα σπυράκια αργούν περισσότερο να φύγουν. Τέλος, σε περιόδους στρες συνήθως υπάρχει μεγαλύτερη τάση στα άτομα με σπυράκια να τα «πειράζουν», επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εμφάνιση ακμής λόγω άγχους;

Η ακμή δεν έχει σαν αιτία το στρες, όμως επιδεινώνεται από αυτό. Όταν η ακμή σαν πάθηση αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, σίγουρα το στρες επηρεάζει λιγότερο την εμφάνισή της. Η θεραπεία των εξάρσεων γίνεται με τη συνδρομή του δερματολόγου και κατάλληλη θεραπεία για τον κάθε τύπο ακμής. Παράλληλα, δρα συνδυαστικά με την προσπάθεια διαχείρισης του στρες μέσω γυμναστικής, καλού ύπνου και σωστής διατροφής.

Επίσης, ο σωστός και τακτικός καθαρισμός και η χρήση προϊόντων που περιορίζουν τη σμηγματόρροια και το κλείσιμο των πόρων, βοηθούν. Στις ήπιες περιπτώσεις βοηθούν ουσίες όπως ρετινοειδή, σαλυκιλιόο οξύ, υπεροξείδιο του βενζολίου, αζελαϊκό οξύ, που περιέχονται σε προϊόντα κατά της ακμής. Σε πιο επιβαρυμένες και επίμονες ακμές υπάρχουν άλλες θεραπείες (peeling, blue light, χάπια από το στόμα) που επιλέγουμε ανάλογα την περίπτωση.

Υπάρχουν λύσεις που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;

Οι λύσεις στο σπίτι είναι συνήθως ανεπαρκείς γιατί δεν υπάρχει η γνώση για επιλογή των κατάλληλων προϊόντων από την πληθώρα που υπόσχονται εξάλειψη της ακμής και καθαρό δέρμα.

Κάποιες βοηθητικές γενικές οδηγίες είναι οι εξής:

  • Πλύσιμο του προσώπου 1-2 φορές τη μέρα
  • Τακτική αλλαγή μαξιλαροθήκης
  • Αντισηψία της οθόνης του κινητού
  • Τακτικό λούσιμο και απομάκρυνση των λιπαρών μαλλιών (πχ. φράντζες / αφέλειες) από το πρόσωπο
  • Αποφυγή του «πειράγματος» των σπυριών

Πολύ περισσότερο όμως βοηθά η σωστή δερματολογική συμβουλή καθώς η ακμή είναι μια χρόνια πάθηση που θέλει οριστική και μόνιμη θεραπεία.