Μολονότι η σειρά Stateless διαδραματίζεται αρκετά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από εδώ, η πραγματικότητα στα κέντρα κράτησης μεταναστών δεν διαφέρει και πολύ. Στη μακρινή Αυστραλία, μετανάστες καταφθάνουν καθημερινά αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Κανείς όμως δεν μπορεί να τους το εγγυηθεί κι έτσι συχνά καταλήγουν σε τέτοιου είδους κέντρα. Η σειρά του Netflix φέρνει στο προσκήνιο αυτούς τους ανθρώπους αλλά και όλα τα λάθη που μπορεί να γίνουν σε τέτοιου είδους διαδικασίες.

Στο Stateless, τέσσερις άγνωστοι συναντιούνται σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών

Μία αεροσυνοδός που μόλις ξέφυγε από μία αίρεση, ένας Αφγανός μετανάστης που ξέφυγε από τους Ταλιμπάν, ένας νεαρός πατέρα που εργάζεται ως σεκιούριτι κι ένας πολιτικός που θέλει να κρύψει κάτω από το χαλί ένα εθνικό σκάνδαλο. Ένα από τα πολλά προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή την ιστορία είναι ότι η αεροσυνοδός είναι μία Αυστραλή υπήκοος που κρατείται παράνομα σε ένα τέτοιο κέντρο. Η ίδια παρίστανε τη Γερμανή για να καταφέρει να ξεφύγει από την αίρεση, αργότερα όμως δεν είχε τρόπο να αποδείξει ποια πραγματικά είναι, κι ας διέφερε από τους υπόλοιπους.

Η ιστορία της Sofia Werner βασίζεται στην πραγματική ιστορία της Cornelia Rau

Η Cornelia Rau γεννήθηκε στη Γερμανία, όμως ζούσε για χρόνια στην Αυστραλία. Εργαζόμενη ως αεροσυνοδός βρέθηκε μπλεγμένη σε μία αίρεση. Εκεί κακοποιήθηκε σεξουαλικά επανειλημμένως και τελικά εκδιώχθηκε από την αίρεση. Τα επόμενα χρόνια τα πέρασε μπαινοβγαίνοντας στα νοσοκομεία.

Όταν μία μέρα το έσκασε από το νοσοκομείο και αργότερα αρνήθηκε να δώσει τα πραγματικά της στοιχεία στις αρχές. Παρίστανε μία Γερμανή τουρίστρια από φόβο μην την ανακαλύψουν, χωρίς να έχει τρόπο να αποδείξει ποια είναι. Έτσι, φυλακίστηκε το 2004 σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στη μέση της ερήμου στην Αυστραλία. Για 10 ολόκληρους μήνες η οικογένειά της είχε χάσει τα ίχνη της. Οι αυστραλιανές αρχές όμως διέγνωσαν την Rau με πολλαπλά ψυχικά νοσήματα και έντονο μετατραυματικό σοκ.

Η υπόθεση της έπειτα από λίγο καιρό προκάλεσε ένα έντονο εθνικό σκάνδαλο. Δεδομένου ότι μία Αυστραλή υπήκοος κρατούνταν παράνομα σε κέντρο μεταναστών, ο κόσμος άρχισε να διερωτάται σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση. Αποκαλύφθηκε μία σειρά απάνθρωπων πρακτικών και συμπεριφορών που χρησιμοποιούνται εις βάρος των μεταναστών. Έτσι και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναγνωρίσει το λάθος και να αποζημιώσει την Rau με 2.6 εκατομμύρια δολάρια.

Η Cate Blanchett ήταν η παραγωγός του Stateless

Mέσα από αυτή την ιστορία ήθελε να κάνει την αυστραλιανή κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για πολλά ακόμη “λάθη”. Ακόμη και μετά την υπόθεση της Rau, το σύστημα της χώρας δεν έχει αλλάξει καθόλου στην υποδοχή των μεταναστών. Πολλοί ακόμη νόμοι που οδήγησαν στην παράνομη κράτηση της Rau, ισχύουν ακόμη. Το Stateless, όμως, κατάφερε να κάνει αυτήν την ιστορία και την κατάσταση γνωστή σε όλον τον κόσμο.

featured image: Netflix