Είτε πρόκειται για επίμονες αϋπνίες είτε για ευαισθησία στον ήχο ή στο φως, είτε απλά γιατί έχουν υπερένταση, πολλοί δεν μπορούν εύκολα να κοιμηθούν, πόσο μάλλον να μοιράζονται και το ίδιο κρεβάτι με τ@ σύντροφό τους.

Ο ύπνος είναι από τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού και γι’ αυτό το λόγο διαρκεί τόσο πολύ –ουσιαστικά κοιμόμαστε το ένα τρίτο της μέρας. Ο ύπνος ανανεώνει τον οργανισμό σε κυτταρικό επίπεδο και τον αναπαύει. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να έχουμε ένα κανονικό, συνεχή και ήρεμο ύπνο. Ωστόσο, αν δεν μπορείς να εξασφαλίσεις ένα τέτοιο ύπνο, τότε καλύτερα να ψάξεις να βρεις τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και να το φτιάξεις, πριν αναγκαστείς να στραφείς σε φαρμακευτικές μεθόδους.

Χωριστά κι αγαπημένοι

Ανάμεσα στις γνωστές μου, υπάρχει και μια, η οποία μου εξομολογήθηκε πόσο ξεκούραστο ύπνο κάνει από τότε που αποφάσισε να κοιμάται σε χωριστό κρεβάτι από το σύζυγό της. Η αλήθεια είναι ότι μου έκανε τρομερή εντύπωση, οπότε και την ξαναρώτησα πρόσφατα πώς το πέτυχε αυτό.

Μου εξήγησε λοιπόν, ότι υπέφερε τόσο πολύ επειδή δεν κοιμόταν, που στο τέλος, ακόμα και η καθημερινότητα η δικιά της αλλά και της οικογένειάς της ήταν σκέτο βασανιστήριο. Ο λόγος ήταν ότι έπασχε από μια διαταραχή, η οποία ουσιαστικά ήταν μια υπερευαισθησία σε όλα. Την ενοχλούσε το φως, οι ήχοι, η υφή των σεντονιών, ο ήχος της αναπνοής του συντρόφου της, ο ήχος των μαλλιών της πάνω στο μαξιλάρι. Ουσιαστικά, την ενοχλούσαν τα πάντα.

Όταν ερχόταν πάλι το πρωί κι όλοι έφευγαν, ήταν οι μόνες ώρες που μπορούσε κάπως να ξεκουραστεί. Αλλά αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό. Υπήρχαν υποχρεώσεις, δουλειές κι ένα σωρό άλλα, τα οποία την εμπόδιζαν να κοιμάται το πρωί. Αυτή η έλλειψη ύπνου άρχισε να φαίνεται. Ήταν νευρική κι εριστική, αισθανόταν συνέχεια κουρασμένη, και στο τέλος δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει ούτε στα βασικά.

Όπως η ίδια μου εξομολογήθηκε, ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης, ψυχικής και σωματικής. Και φυσικά, αυτό γινόταν αντιληπτό τόσο από την οικογένειά της, όσο κι από το ευρύτερο κοινωνικό της περιβάλλον. Ώσπου, μίλησε στη γιατρό της κι εκείνη της συνέστησε να δοκιμάσει να κοιμάται μόνη της. Η γυναίκα σάστισε.

“Μα πώς είναι αυτό δυνατόν;”

Αυτή την ερώτηση της την έκανα κι εγώ. Αλλά αμέσως μετά, αναρωτήθηκα γιατί της την έκανα. Αν δηλαδή, της είχε πει να κοιμάται ανάποδα θα το είχα δεχτεί καλύτερα, από αυτό που της πρότεινε. Και τότε κατάλαβα.

Το να κοιμάται ένα ζευγάρι σε χωριστά κρεβάτια ή και δωμάτια είναι ένα ταμπού τελικά για την κοινωνία. Αυτομάτως θεωρούμε ότι θα χωρίσουν, γιατί θα χαθεί το πάθος, η οικειότητα και η τρυφερότητα. Αναγκαστικά υποθέτουμε ότι, αν ένα ζευγάρι κοιμάται χώρια, τότε λογικά δεν κάνει και σεξ, οπότε λογικά θα έρθουν σε ρήξη και λογικά θα χωρίσουν. Καμία σχέση.

Παλαιότερα οι άνθρωποι είχαν ξεχωριστά δωμάτια. Η κοινή κλίνη άρχισε να εφαρμόζεται, όταν δεν είχαν όλοι την οικονομική δυνατότητα να έχουν σπίτια με διαφορετικά δωμάτια κι έτσι κοιμούνταν μαζί.

Εννοείται πως το να κοιμάσαι αγκαλιά με τ@ν σύντροφό σου είναι πάρα πολύ ωραίο. Τρελαίνεσαι κι εσύ να νιώθεις τον άνθρωπό σου ακριβώς δίπλα σου να κοιμάται. Νιώθεις ασφάλεια και σιγουριά. Αλίμονο όμως, αν βασίζεις τη σχέση σου σε έναν ύπνο. Αντίθετα, αλίμονο αν δεν υπολογίζεις τη σοβαρότητα του να μην κοιμάσαι καλά. Μπορείς να είσαι με τον άνθρωπο που αγαπάς, ακόμα κι αν δεν μπορείς να κοιμάσαι στο ίδιο κρεβάτι μαζί του.

Δε σημαίνει ότι, επειδή κοιμάστε σε χωριστά κρεβάτια, έχετε και πρόβλημα στο γάμο σας. Το αντίθετο μάλιστα. Η γνωστή μου με διαβεβαίωσε ότι, από τότε που κοιμούνται χώρια, δεν τσακώνονται τόσο πολύ, είναι πιο χαρούμενοι και χαλαροί μεταξύ τους και γενικότερα περνάνε πιο όμορφα. Απολαμβάνουν να περνάνε τα βράδια τους μαζί, αλλά όταν έρθει η ώρα του ύπνου οι δρόμοι τους χωρίζουν. Και είναι οκ και οι δυο με αυτό.

Υπάρχουν και τα έξτρα καλά

Γενικότερα, πέρα από το γεγονός του ότι επιτέλους θα κοιμηθείς, μπορείς να απλώνεσαι όσο θες, να κοιμάσαι κάθετα, ανάποδα, πλάγια και τελοσπάντων όπως θες, χωρίς να φοβάσαι ότι θα ξυπνήσεις το δίπλα σου.

Επίσης, μπορείς να έχεις όλο το πάπλωμα δικό σου, να κάνεις κουκούλι, να το τυλίξεις πάνω σου, κάτω σου και όπως θες εσύ, γιατί είναι μόνο δικό σου.

Εσύ επίσης, κανονίζεις τη θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιό σου. Σκέψου για παράδειγμα, να έχεις κάποιο θέμα με τις ορμόνες σου και να σκας κι ο άλλος να τρέμει ή ακόμα να θέλεις να κοιμάσαι σαν να είναι καλοκαίρι. Τώρα εσύ έχεις το πάνω χέρι στη θερμοκρασία του δωματίου σου. Μπορείς να το κάνεις από Σιβηρία έως Αφρική. Δική σου υπόθεση.

Επίσης πολύ βασικό. Μπορείς να έχεις το ροζ δωμάτιο που πάντα ονειρευόσουν. Ήρθε η ώρα να φτιάξεις το ιδανικό δωμάτιο που έχεις ονειρευτεί, χωρίς να θυσιάσεις το όραμά σου για τον καλό σου.

Τέλος, σκέψου ότι μπορείς να έχεις όση ησυχία θες. Δες το σαν τον προσωπικό σου χώρο, σαν το άβατο της ηρεμίας σου.