Tα τελευταία χρόνια, η μόδα έχει περάσει πολύ δυναμικά και στην εσωτερική διαμόρφωση των σπιτιών μας. Οι celebrities άλλωστε, δίνουν τεράστια βάση στις νέες τάσεις κάθε φορά και πάντα ψάχνουν να δημιουργήσουν χώρους, οι οποίοι να είναι statement στο χώρο του interior design.

Για παράδειγμα, η έπαυλη της Kim Kardashian στο Calabasas της California, αποτελεί το απόλυτο μινιμαλιστικό σημείο αναφοράς στη Βίβλο του interior design.

Η δεκαετία του 70 επιστρέφει δυναμικά και μπαίνει στο σπίτι σου

Η μόδα αγαπά να επιστρέφει στο παρελθόν, να το αποδομεί και τελικά, να επαναφέρει οτιδήποτε εξυπηρετεί το όραμα της για το αύριο. Αν δεν είσαι λοιπόν, ανάμεσα σε αυτούς, που ασχολούνται διεξοδικά με αυτή, μην αγχώνεσαι καθόλου. Το trend του 2022 είναι η επιστροφή στα ‘70s κι ακόμα κι αν δεν ανήκεις σε αυτή τη γενιά, είναι πολύ εύκολο να υιοθετήσεις την τάση αυτή.

Βέβαια, κάθε εποχή έχει και πράγματα, που θα θέλαμε να σβήσουμε για πάντα από τη μνήμη μας. Ωστόσο, η σύγχρονη εκδοχή τους έχει κρατήσει μόνο τα καλά και δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακάνουμε λάθη του παρελθόντος. Πολλοί διάσημοι Interior designers, όπως ο Giampiero Tagliaferri, έχουν υιοθετήσει αυτή τη νέα τάση, ακόμα κι αν το άκουσμα των 70s, είναι τρομακτικό γι΄ αυτούς. Όπως εξηγεί, ο διευθυντής του Studio Tagliaferri, πρόκειται για μια δεκαετία παρεξηγημένη (λόγω

ίσως των πλαστικών καλυμμάτων στους καναπέδες και της κυρίαρχης πορτοκαλί παλέτας). «Το design εκείνης της εποχής ήταν κάπως χιουμοριστικό και σέξι, αλλά πάντα με μια υποβόσκουσα εκλεπτυσμένη διάθεση», λέει χαρακτηριστικά.

Η στιλιστική νοοτροπία της νέας τάσης

Χαρακτηριστικά του ‘70s trend ήταν τα έντονα χρώματα, τα γεωμετρικά σχήματα, η πλαστικότητα στο σχήμα των επίπλων και των διακοσμητικών αντικειμένων και φυσικά ο εξπρεσιονισμός. Επίσης, τα φυσικά υλικά και η παρουσία του καφέ χρώματος ήταν πάντα παρούσα στα σπίτια της εποχής, των οποίων οι ιδιοκτήτες σέβονταν τον εαυτό τους.

Το 2022 αντικατοπτρίζει την ανάγκη για χαρά και για εξωστρέφεια. Μετά από μια μακρά περίοδο απομόνωσης, αλλά και μεγάλων αλλαγών, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε σε μια πιο χαρούμενη, αλλά επίσης γεμάτη μηνύματα εποχή.

Έτσι, χωρίς να καταργούνται οι μινιμαλιστικοί και γκρι τόνοι, τώρα εμπλουτίζονται με χρώμα, τόσο στα δάπεδα και στα ταβάνια όσο και στα διακοσμητικά αντικείμενα, στους υπερμεγέθεις abstract art πίνακες όσο και στα λευκά είδη και τις κουρτίνες. Κυρίαρχοι τόνοι είναι όλες οι αποχρώσεις του πράσινου, το έντονο κίτρινο και το πορτοκαλί, στην πιο απενοχοποιημένη εκδοχή του.

Ένα από τα βασικά αιτήματα του σύγχρονου κόσμου, είναι η επανασύνδεση του ατόμου με τη φύση και το περιβάλλον. Αυτό αντανακλάται ξεκάθαρα στη νέα αυτή εκδοχή των ‘70s, με τα μοτίβα φυτών και δένδρων να επανέρχονται στις κουρτίνες, τα μαξιλάρια και στις ταπετσαρίες. Προσδίδουν μια ζωντάνια, μια ενέργεια που ρέει στο χώρο. Φυσικά υλικά, όπως το ξύλο και το ρατάν έρχονται σε κόντρα με τα βιομηχανικά υλικά, όπως το σκυρόδεμα και το μέταλλο, χωρίς όμως να αποτελούν κατάφωρη αντίθεση.

Η σύγχρονη τάση επιτάσσει την αρμονική συνύπαρξη τόσο των μοντέρνων όσο και των ‘70s στοιχείων. Τα γεωμετρικά σχέδια και τα έντονα μοτίβα, τώρα κυριαρχούν σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους του σπιτιού. Από την τουαλέτα και την κουζίνα, μέχρι τα υπνοδωμάτια και το γραφείο, τα μοτίβα ερεθίζουν το οπτικό μας νεύρο, αλλά δεν είναι κραυγαλέα, λόγω του ότι, συνδυάζονται με πιο απλές και ήρεμες υφές.

Επίσης, οι καναπέδες και οι πολυθρόνες σε σχήμα τουλίπας, θα σου προσφέρουν σίγουρα το coziness, που αναζητάς, σε μια πιο τολμηρή εκδοχή τους, ενώ τα διαχωριστικά χώρου, όπως τα παραβάν σε διάφορες εκδοχές τους, δίνουν στο χώρο μια πολυδιάστατη αίσθηση.

Την αίσθηση του να ζεις έντονα κι αληθινά.