Ίσως δεν έχεις ακούσει τίποτα γι’ αυτή. Ίσως πάλι την καταναλώνεις μέσω τροφίμων, όπως το τόφου, αντλώντας μερικά από τα πολύτιμα οφέλη της. Όποια κι αν είναι η σχέση σου με τη σόγια, πιθανότατα μπορείς να την αξιοποιήσεις πολύ περισσότερο απ’ όσο γνωρίζεις. Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνουν τα διαρκώς αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία που προκύπτουν.

Είναι γεγονός ότι η σόγια είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ταυτόχρονα όμως μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό συστατικό διάφορων προϊόντων ευεξίας και ομορφιάς. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του, επίσης, είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ένα υλικό πολύ πιο βιώσιμο από άλλα, καθιστώντας τη χρήση του πιο φιλική και προς το περιβάλλον.

«Η σόγια είναι βιοδιασπώμενη και μπορεί να προστεθεί σε μια ευρεία ποικιλία προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως καλλυντικά, σαπούνια προσώπου, αντηλιακά, κεριά, είδη καθαρισμού, ελαστικά, πορτοφόλια και πολλά ακόμη», λέει η παραγωγός σόγιας Shannon Tignor Ellis στο Well and Good. «Μπορεί να ενσωματωθεί σχεδόν σε κάθε κομμάτι της ζωής», προσθέτει.

Αν ανήκεις, λοιπόν, σε εκείνους που γνώριζαν τη σόγια ως διατροφικό προϊόν, μάθε εδώ 4 ακόμη τρόπους να την προσθέσεις στη ζωή σου:

1. Προϊόντα ομορφιάς

Θέλεις να εξασφαλίσεις μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον; Δοκίμασε να ενσωματώσεις στη ρουτίνα ομορφιάς σου προϊόντα με βάση τη σόγια. Το έλαιο σόγιας έχει την ιδιότητα να «παγιδεύει» τη βρωμιά της ατμόσφαιρας, απομακρύνοντάς την από την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να αποτελεί ιδανικό συστατικό σε προϊόντα καθαριότητας προσώπου και σώματος. Παράλληλα, έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, καθιστώντας το ένα πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον υλικό. Ένα άλλο συστατικό που αξίζει την προσοχή σου είναι οι ισοφλαβόνες σόγιας, που περιέχονται συνήθως σε λοσιόν και κρέμες. «Ενισχύουν τον συνδετικό ιστό του δέρματος, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν την ελαστικότητά του, μειώνοντας τις ρυτίδες και τις κηλίδες», εξηγεί η Ellis.

2. Περιποίηση μαλλιών

Τα μαλλιά αποτελούνται κατά 90% από πρωτεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι είναι ισχυρά και υγιή στη ρίζα, αλλά, με το πέρασμα του χρόνου, χάνουν υγρασία και θρέψη. Επομένως, η χρήση προϊόντων που περιέχουν πρωτεΐνη είναι το κλειδί. «Η πρωτεΐνη σόγιας, που εμπεριέχεται σε μια ποικιλία προϊόντων περιποίησης μαλλιών, απορροφάται εύκολα από τις τρίχες, χαρίζοντας επανόρθωση. Χρησιμοποιώντας τακτικά προϊόντα με πρωτεΐνη σόγιας, τα μαλλιά γίνονται λιγότερο επιρρεπή στο σπάσιμο», λέει η Ellis.

3. Χαλάρωση και ευεξία με κεριά σόγιας

Η χρήση κεριών μπορεί να συνοδεύσει υπέροχα τις στιγμές αυτοφροντίδας σου, δημιουργώντας την τέλεια ατμόσφαιρα χαλάρωσης. Αν θέλεις να απογειώσεις την επίδραση των κεριών, δοκίμασε τα κεριά σόγιας. Έχουν χαμηλότερο σημείο τήξης, που επιτρέπει μεγαλύτερη, καθαρότερη και πιο ομοιόμορφη καύση. Επιπλέον, το άρωμά του διαρκεί περισσότερο από άλλα κεριά.

4. Καθαριστικά προϊόντα με βάση τη σόγια

Εάν θέλεις να κάνεις τη ρουτίνα καθαρισμού σου πιο βιώσιμη, αναζήτησε έναν διαλύτη σόγιας, που ονομάζεται μεθυλσογιάτη στα περιεχόμενα των συσκευασιών. Το έλαιο σόγιας είναι ένας φιλικός προς τον πλανήτη τρόπος για να αποφύγεις το τρίψιμο με δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες. Παράλληλα, η εναλλαγή σε μερικά βασικά προϊόντα με βάση τη σόγια είναι μια επιλογή χαμηλού κινδύνου και υψηλής ανταμοιβής για την υγεία σου, αλλά και την προστασία του πλανήτη. Θεώρησέ το μια αναβάθμιση στον τρόπο που αντιλαμβανόσουν την καθαριότητα του προσωπικού σου χώρου.