”Λίγοι από εμάς γνωρίζουμε πραγματικά το πόσο τα σπίτια μας, η διακόσμηση και η αρχιτεκτονική τους, μας διαμορφώνουν”, λέει ο συγγραφέας Sam Lubell.”Το να ρίχνεις ματιές στο σπίτι κάποιου είναι σχεδόν σαν να κρυφοκοιτάς μέσα στο ίδιο του το σώμα. Είναι όμως ένας τέλειος τρόπος να τον γνωρίσεις. Την προσωπικότητά του, τη δημιουργικότητά του και το τι είναι σημαντικό για αυτόν.”

Για το τελευταίο του βιβλίο, Life Meets Art: Inside the Homes of the Most Creative People, ο Lubell έστρεψε τον φωτογραφικό φακό του στους ιδιωτικούς χώρους μερικών αποδεδειγμένα δημιουργικών επαγγελματιών. Μπήκε λοιπόν στα σπίτια 250 καλλιτεχνών του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, από τον μπαρόκ καλλιτέχνη Peter Paul Rubens, τον ποιητή Pablo Neruda μέχρι τον αρχιτέκτονα Norman Foster. Η επιλογή αυτών των χώρων μέχρι να συμπληρώσει τη λίστα του, σύμφωνα με τον Lubell, ήταν σαν ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού.

Sneak Peeks: Τα σπίτια των πιο δημιουργικών ανθρώπων στον κόσμο
architecturaldigest.com/Grant Frazer – Ο Alexander McQueen ήταν στη μέση πολλών μετατροπών σε διάφορα διαμερίσματα στο Λονδίνο όταν έφυγε από τη ζωή το 2010. Η εταιρεία σχεδιασμού Paul Davies London ολοκλήρωσε το έργο ως ωδή στο πρόσωπό του.

Διαβάζοντας το βιβλίο του Lubell βλέπεις το πως κινείται σε όλα τα σπίτια του βιβλίου συνδυάζοντας τους χώρους των ιδιοκτητών με την τέχνη τους. «Υπάρχει αυτή η τρομερή ανατροφοδότηση μεταξύ ενός δημιουργικού ατόμου και του χώρου που μένει», λέει. «Η εμπειρία αυτών των ατόμων εμπνέει την τέχνη τους, που εμπνέει το σπίτι τους, που εμπνέει την τέχνη τους, που εμπνέει την εμπειρία τους, και ούτω καθεξής».

Sneak Peeks: Τα σπίτια των πιο δημιουργικών ανθρώπων στον κόσμο
architecturaldigest.com/Courtesy of Archivo Fundación Pablo Neruda – Ένα από τα τρία σπίτια του Pablo Neruda που έχουν γίνει μουσεία είναι η Isla Negra. Κατόπιν αιτήματος του ποιητή το σπίτι είναι διακοσμημένο σαν πλοίο.

Κάποιες φορές αυτή η σύνδεση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ίσως κάνει τη διαδικασία σχεδιασμού ενός σπιτιού πολύ περίπλοκη. Στο βιβλίο θα δεις και τη δική του κατοικία στο Λονδίνο. Ένα αγρόκτημα στην εξοχή του Oxfordshire όπου ανακαίνισε για να μείνει αυτός και η οικογένειά του.

Πιστεύω πως το σπίτι σου λέει ακριβώς τι χρειάζεται», λέει η σχεδιάστρια Faye Toogood. Οι εσωτερικοί χώροι του σπιτιού της στο Λονδίνο, που εμφανίζονται στο Life Meets Art, αντικατοπτρίζουν έντονα τη δική της μινιμαλιστική αισθητική. ”Αυτό το σπίτι χρειαζόταν μια απλή διακόσμηση”, λέει. ”Διάλεξα το λευκό και όλες τις αποχρώσεις του, φυσικά υλικά και μερικά από τα αντικείμενα της δικής μου συλλογής”.

Ρίξε μια ματιά σε μερικά από τα σπίτια που φιλοξενεί το Life Meets Art

Sneak Peeks: Τα σπίτια των πιο δημιουργικών ανθρώπων στον κόσμο
architecturaldigest.com/Courtesy of Maisons Victor Hugo

Ο Victor Hugo έγραψε την αρχή του ”Les Misérables” σε αυτό το διαμέρισμα στο Παρίσι Εκεί έδειξε επίσης την αγάπη του για την τολμηρή εσωτερική διακόσμηση.

Sneak Peeks: Τα σπίτια των πιο δημιουργικών ανθρώπων στον κόσμο
architecturaldigest.com/Courtesy of the Louis Armstrong House Museum

Το σπίτι του Louis Armstrong σε μια γειτονιά της εργατικής τάξης στο Queens ήταν διακοσμημένο από τη σύζυγό του, Lucille.

Sneak Peeks: Τα σπίτια των πιο δημιουργικών ανθρώπων στον κόσμο
architecturaldigest.com/Marina Melia, Courtesy of Villa Santo Sospir © DACS/Comité Cocteau, Paris 2020

Το σπίτι του Jean Cocteau στο Saint-Jean-Cap-Ferrat της Γαλλίας, έγινε γνωστό ως ”La Villa Tatouée”, ή ως ”Tattoo House”, για τις τοιχογραφίες του. Ήταν ζωγραφισμένο από τον ίδιο τον Cocteau.

Sneak Peeks: Τα σπίτια των πιο δημιουργικών ανθρώπων στον κόσμο
architecturaldigest.com/Courtesy of Karim Rashid Inc.

Ο Karim Rashid δεν φοβάται να είναι τολμηρός στη διακόσμηση. Το σπίτι του στη Νέα Υόρκη μπορεί να έχει λευκούς τοίχους, σαν μια γκαλερί, αλλά τα έπιπλα είναι γεμάτα χρώμα.

featured photo: architecturaldigest.com/Courtesy of The Modern House