Ένα από τα ωραία της άσκησης, είναι ότι σε βοηθά να ανακαλύψεις μυς και ομάδες μυών που ενδεχομένως να μην ήξερες καν ότι υπήρχαν στο σώμα σου. Και το καλύτερο; Ότι γυμνάζοντας αυτές τις συγκεκριμένες μυϊκές κατηγορίες, μπορείς να δεις (από το πουθενά) αισθητή διαφορά στην απόδοση, το συντονισμό αλλά και την εμφάνισή σου.

Γιατί να δώσεις έμφαση στην εκγύμναση του πάνω μέρους του σώματός σου

Σε γενικές γραμμές είναι εύκολο να γυμνάσει κανείς το κάτω μέρος του σώματός του, είτε μέσω του περπατήματος είτε μέσω απλών ασκήσεων για τα πόδια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό για τον κορμό, τα χέρια και την πλάτη, που πολύ συχνά καταλήγουμε να παραμελούμε.

Την ίδια στιγμή, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει πολλές ώρες πίσω από έναν υπολογιστή και ένα πληκτρολόγιο, μπορεί να ταλαιπωρήσει αρκετά την πλάτη και τα χέρια. Αυτό από μόνο του αρκεί για να επηρεαστεί η στάση του σώματος και να δοθεί το έναυσμα για μια σειρά μυοσκελετικών ενοχλήσεων, για τις οποίες πολλοί εκφράζουν παράπονα σήμερα. Η καλή και συστηματική εκγύμναση του πάνω τμήματος του σώματός μας, μπορεί να περιορίσει σημαντικά τους μυοσκελετικούς πόνους ή το πιάσιμο σε περιοχές όπως η πλάτη, η μέση, ο αυχένας και οι ώμοι. Παράλληλα, η εκγύμναση κοιλιακών και ραχιαίων (το λεγόμενο “κέντρο”), είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βελτιώσει κανείς περαιτέρω τη στάση του σώματός του, να εξασφαλίσει καλύτερη απόδοση σε οποιουδήποτε είδους προπόνηση και φυσικά καλύτερο έλεγχο των κινήσεών του (αρκεί μόνο να ρίξεις μια ματιά στους κοιλιακούς χορευτών για να καταλάβεις πόσο τρελή αξία έχει αυτή η μυϊκή κατηγορία στο συντονισμό της κίνησης).

Τι μπορεί να σου προσφέρει ένα πρόγραμμα barre

Θα επανέλθω σε προηγούμενο επιχείρημα και θα σου πω ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα προγράμματα γυμναστικής τύπου barre, συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της αθλητικής ρουτίνας των χορευτών. Οι ασκήσεις ενός προγράμματος barre στοχεύουν στο να σε γυμνάσουν, βοηθώντας σε παράλληλα να γνωρίσεις καλύτερα το σώμα σου και να συνειδητοποιήσεις το βαθμό στον οποίο όλες οι μυϊκές κατηγορίες στο σώμα σου συλλειτουργούν προκειμένου να παράξουν μια κίνηση.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με στοιχεία pilates, που όμως είναι εμπνευσμένο από τον κόσμο του χορού, χωρίς ωστόσο να απευθύνεται αυστηρά και μόνο σε χορευτές. Δίνει έμφαση στην αρμονία των κινήσεων αλλά δεν κάνει καμία έκπτωση στην ένταση των ασκήσεων και στην ποιότητα του τελικού αποτελέσματος.

Τι σου προτείνουμε

Να εμπιστευθείς την την instructor Alicia Sokol, η οποία θα σε μυήσει σε ένα απλό αλλά αποτελεσματικό πρόγραμμα γυμναστικής που μπορείς εύκολα να εκτελέσεις από την άνεση του σπιτιού σου. Δεν απαιτείται κανενός είδους εξεζητημένος εξοπλισμός παρά μόνο ένα ματ (τύπου yoga) και ένα ζευγάρι βαράκια. Και φυσικά ένα ελεύθερο 20-λεπτο μέσα στην ημέρα σου και λίγη καλή διάθεση να γυμναστείς.

Τι μας άρεσε ιδιαιτέρως στο συγκεκριμένο πρόγραμμα; Αφενός το σύνολο των ασκήσεων και αφετέρου η ενέργεια που φέρνει η ίδια η Sokol στο δωμάτιο.

Ένα από αυτά που αξίζει να κρατήσεις είναι η προτροπή της “ανάσανε, νιώσε την κίνηση, δώσε στο σώμα σου χάρη, δώσε του αγάπη και γιόρτασε όλα αυτά που μπορεί να κάνει“. Να θυμάσαι ότι “ο στόχος στο τέλος αυτού του workout, είναι να νιώθεις άνετα και δυνατή στο τώρα. Στο σώμα στο οποίο κατοικείς σήμερα”.

Είναι inspo, δεν μπορείς να πεις.

featured image: pexels.com/@olly