“Όταν ήμουνα παιδί” συνήθως κάπως έτσι ξεκινούν οι πιο όμορφες αναμνήσεις μας. Θυμάσαι τότε που ήσουν παιδί και την “έβγαζες καθαρή” με ένα γράμμα και με ένα λουλούδι; Τότε δεν είχες ιδέα πόσο ευτυχισμένη την έκανες. Ναι, τα μάγουλα του προσώπου της κόντευαν να σκάσουν από το πλατύ χαμόγελο και τότε ξεχνούσε την κούραση, τις ευθύνες, την αυπνία.

Το ημερολόγιο σήμερα δείχνει 8 και έχει σε επισήμανση τα σημαντικότερα γεγονότα. Σήμερα είναι η γιορτή της, η γιορτή της μητέρας σου και της μητέρας μου, η ημέρα όλων των μαμάδων του κόσμου. Κάπως έτσι η ημέρα αυτή λειτουργεί σαν ένα μικρό break στην καθημερινότητα μας, καθώς καθόμαστε και αναπολούμε τα παιδικά μας χρόνια, με την έντονη παρουσία των μαμάδων μας, με όλα τα “εγώ στα έλεγα, εσύ δεν με άκουγες“.

Εντάξει, κάποιοι από εμάς, που τις έχουμε ακόμα εν ζωή, τα ακούμε ακόμα αυτά, γιατί ως γνωστών ” η μάνα θα είναι πάντα μάνα, όσο χρονών και αν είναι το παιδί”. Κάπως έτσι και με αυτές τις σκέψεις άρχισα να νιώθω τόσο τυχερή που μπορώ να της μιλάω, να τσακωνόμαστε, να με συμβουλεύει.

Μεγαλώνουμε και μεγαλώνουν και εκείνες

Άρχισα όμως να κάνω και σκέψεις που δεν θα τις έκανα ως παιδί. Πως να νιώθουν άραγε κάποιοι φίλοι μου που έχασαν από τη ζωή τη μητέρας τους; Πως να νιώθουν οι γνωστές μου που θέλουν να γίνουν μητέρες και δεν μπορούν; H κολλητή μου που θα γίνει για πρώτη φορά μαμά άραγε να έχει άγχος και να φοβάται; Kι αν κάτι πάει στραβά πως θα τη βοηθήσουμε σαν κοινωνία να προχωρήσει; Πως να είναι η καθημερινότητα μίας μητέρας που μεγαλώνει μόνη της ένα παιδί; Τι συναισθήματα να έχει μία εργαζόμενη μαμά στο τέλος μίας ημέρας; Γιατί κρίνουμε τις γυναίκες που δεν είναι έτοιμες ή δεν θέλουν να γίνουν μητέρες;

Μία τόσο σημαντική γιορτή μπορεί να στεναχωρήσει αλλά δεν θα “σκοτεινιάσει” ποτέ τις ψυχές μας.

Ακόμα και αν παλεύεις να ζήσεις με την απώλεια της, ακόμα και αν είσαι μητέρα και ψάχνεις με κάθε τρόπο για να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες του παιδιού σου, το σίγουρο είναι ότι κάτι μέσα σου θα σου δώσει δύναμη για να συνεχίσεις. Αν σήμερα θέλεις να κλάψεις δεν θα σε κρίνει κανείς, αν σήμερα θέλεις να γελάσεις δυνατά, να πεις σ΄αγαπώ να της κάνεις μία αγκαλιά μπορείς να το κάνεις, όπως κάνουν άλλωστε τα παιδιά. Εκφράζονται αυθόρμητα και αληθινά. Γιατί σήμερα; Γιατί σήμερα θα κάνεις ένα throw back και θα αντιληφθείς ότι αυτή τη διαδρομή σου την οφείλεις κάπου, όχι τόσο για τη γέννηση, αλλά για τις αναμνήσεις, τις θυσίες, το ζεστό φαγητό, την ασφάλεια, τις συμβουλές! Εύχομαι η φετινή γιορτή της μητέρας να θυμίσει σε όλους πως το τίτλο της μαμάς το κατακτάς μέσα από πολλή αγάπη και ανιδιοτέλεια και έτσι και τον κατακτήσεις δεν θα ξεχαστείς ποτέ και από κανέναν. Εύχομαι κάθε γυναίκα που θέλει να γίνει μαμά να γίνει σύντομα, σε κάθε γυναίκα που δεν επιθυμεί να γίνει να θεσπιστούν οι κατάλληλοι νόμοι για την προστασία της και σε κάθε άνθρωπο που χάνει τη μητέρα του να τη βρίσκει μέσα από σκέψεις! Μπορεί σε αυτό το άρθρο να μην βρήκες πρωτότυπες ιδέες για δώρα με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, αλλά εύχομαι να ένιωσες πως ακόμα και αν κάποια λέξη σε πληγώνει, γιατί σου θυμίζει προπάντων ότι μεγαλώνεις, αν αφεθείς στις σκέψεις σου θα ανακαλύψεις πως στο τέλος κρατάς μόνο τα καλά και τη δύναμη για να συνεχίσεις!

Χρονιά πολλά σε σένα αν είσαι μαμά, στη μαμά σου, στη μαμά της μαμάς σου, στη μαμά της μαμάς της μαμάς σου!