Όταν είμαστε μικρές αλλά και όταν μεγαλώνουμε, όλα τα βλέπουμε μέσα απο μια ωραιοποιημένη φούσκα. Για άλλα αγχωνόμαστε, για άλλα ανυπομονούμε και  σε άλλα πάλι δεν δίνουμε σημασία. Είναι τα μικρά ψέματα που μαθαίνουμε να λέμε και να πιστεύουμε.

Κάποιες φορές όμως η πραγματικότητα έχει άλλα σχέδια  προγραμματισμένα.

Επέτρεψε μου να το κάνω εικόνα για εσένα: είσαι 15 και η μαμά σου, σου έχει μόλις απαγορέψει να βγεις σήμερα. Εσύ κλείνεσαι στο δωμάτιο σου, αφού έχεις βροντήξει την πόρτα σου, λέγοντας με τρομερή σιγουριά: “Εγώ, δεν θα γίνω ποτέ σαν εσένα”. Μόνο, που μάλλον έγινες.

“Δεν θα γίνω ποτέ σαν τη μαμά μου”

Είτε το θες είτε όχι το μικρόβιο των μαμάδων μας, έχει περάσει και εγγραφτεί μόνιμα στο DNA μας.  Δύσκολα το αποφεύγουμε και ακόμα πιο δύσκολα το αποδεχόμαστε. Ίσως κάποιες στιγμές βρίσκουμε τον εαυτό μας να λέει ακριβώς τις ίδιες κουβέντες “Μα μάζεψε επιτέλους τα ρούχα σου” η πιο χαρακτηριστική φράση με άλλες του τύπου, “όλα απο εμένα τα περιμένετε” να παίρνουν θέση.

“18 χρονών ίσον ανεξαρτησία”

Nαι σίγουρα απο νομικής άποψης είσαι ανεξάρτητη και ελεύθερη να κάνεις οτι θέλεις, ωστόσο η ανεξαρτησία που πραγματικά θέλεις να νιώσεις έρχεται λίγο αργότερα.

“Στα 20 μου θα τα ξέρω όλα”

Καμιά φορά φτάνουμε 80 και δεν τα ξέρουμε όλα. Μην βάζεις χρονικά περιθώρια στον εαυτό σου, ανακάλυψε σταδιακά οτι σε κάνει ευτυχισμένη και συνέχισε να το κάνεις με πάθος και αγάπη.

“Δεν γίνεται να τον χάσω”

Πίστεψε με γίνεται. Οι άνθρωποι δεν ανήκουν σε κανέναν, είμαστε ελεύθεροι να πάρουμε αποφάσεις και να σχεδιάσουμε τη ζωή μας. Αν τώρα εκείνος νιώθει οτι θα είναι καλύτερα σε ένα άλλο περιβάλλον τότε το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να τον βοηθήσεις να βρει την πόρτα εξόδου.

“Η αποτυχία είναι το αντίθετο της επιτυχίας”

Λάθος. Η αποτυχία σχεδόν πάντα είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσεις απο το μηδέν. Μια ευκαιρία  να δεις τα πράγματα απο μια διαφορετική οπτική. Αυτό που θέλουμε να σου πούμε είναι: Κάνε όσα περισσότερα λάθη μπορείς!

“Η πρώτη μου δουλειά θα είναι η καλύτερη “

Πραγματικά στο ευχόμαστε, ωστόσο keep in mind οτι συνήθως οι πρώτες μας δουλειές μας βοηθούν περισσότερο στο κομμάτι της εμπειρίας. Μπορεί να μην ανοίξουν σαμπάνια την πρώτη μέρα που θα πας αλλά θα σε γεμίσουν  με γνώσεις που θα σε εξελίξουν ουσιαστικά τόσο επαγγελματικά όσο και κοινωνικά.

“Τα φοιτητικά χρόνια είναι τα καλύτερα σου χρόνια”

Σίγουρα η ξεγνοιασιά του να είσαι φοιτητής είναι κάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα στα εργασιακά χρόνια, ωστόσο δεν είναι πάντα ίδια για όλους μας. Μπορεί για κάποιον τα φοιτητικά χρόνια, να ήταν περίοδος μακράς προσαρμογής ή ακόμα και συσσωρευμένου άγχους. Για αυτό μην αγχώνεσαι να εκπληρώσεις τα κοινωνικά “πρέπει” , πάρε τον χρόνο σου και αξιοποιήσε τον όπως εσύ θέλεις. 

“Η πρώτη φορά πρέπει να είναι τέλεια”

Ποιός τα λέει αυτά; Κάθε εμπειρία είναι εντελώς διαφορετική. Η πρώτη σου φορά μπορεί να είναι μαγική, απο την άλλη μπορεί να είναι και απογοητευτική. Με λίγα λόγια, μην ανησυχείς για το πως πρέπει να είναι, εστίασε στο να νιώθεις άνετα και να είσαι με τον άνθρωπο που πραγματικά θέλεις.

“Μου το υποσχέθηκε, δεν θα το ξανακάνει”

Αν υπάρξει πρώτη φορά, το πιθανότερο είναι να υπάρξει και δεύτερη. Γύρνα την πλάτη σου σε άτομα και καταστάσεις που δεν σε σέβονται και δεν σε τιμούν.

“Θα το κάνω αύριο”

Το ξέρουμε και οι δυο οτι δεν θα το κάνεις. Έρευνες δείχνουν ότι οι περιπτώσεις που αναβάλλεις τις υποχρεώσεις σου, για μια άλλη μέρα συνήθως καταλήγουν με 15 deadlines, που είναι αδύνατο να προλάβεις.

“Δεν θα αγοράσω τίποτα σήμερα, για να δω ήρθα”

Είπες, καθώς ετοιμαζόσουν να χαθείς σε ένα κατάστημα Zara για το επόμενο δίωρο.

”Είμαι πολύ μεγάλη πια για αυτό”

Δεν είσαι πολύ μεγάλη για τίποτα. Αν θες να ξεκινήσεις σκι, να μάθεις ισπανικά ή να αρχίσεις μαθήματα πιάνου αυτή είναι η ευκαιρία σου.

“Είναι λάθος να λέω όχι”

Είναι λάθος να λες ναι, όταν νιώθεις οτι πρέπει να αρνηθείς. Το να μαθαίνεις να είσαι πάντα συγκαταβατική βοηθάει τους άλλους και όχι εσένα. Θέσε προτεραιότητες και όρια αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες και τα θέλω σου.

“Από αύριο ξεκινώ δίαιτα”

Confession time: Εγώ το έχω πει τουλάχιστον τρεις φορές (αυτήν την εβδομάδα). Ελπίζω να καταλαβαίνουμε όλοι γιατί αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα.

“Αυτή τη φορά δεν θα του στείλω”

Κάπως έτσι ξεκινά η συζήτηση με την κολλητή μας, όταν μας συμβουλεύει να μείνουμε μακριά απο τα dms για το επόμενο 24ωρο. Βέβαια τις περισσότερες φορές η συζήτηση ολοκληρώνεται με την τελευταία να τραβάει τα μαλλιά της που ποτέ δεν την ακούμε όταν πρέπει.

featured photos: Τwenty20.com/Manolis