Η ευτυχία είναι μια εμπειρία από εκείνες που αιώνια θα αναζητάς, όσες φορές και αν σε απορρίψει. Για όσο αντέχεις να συνεχίζεις. Να συνεχίζεις να μετράς λάθη, πάθη και μαθήματα έως ότου να φτάσεις στον προορισμό της. Θα κάνεις αρκετά λάθη μέχρι να πεις ότι τη βρήκες, και θα ζητήσεις και πολλές συμβουλές. Μέσα σε αυτές, κράτησε και τις παρακάτω. Πρόκειται για τις συνήθειες των πραγματικά ευτυχισμένων ανθρώπων.

Mετατρέπουν τα λάθη σε μαθήματα

Tα λάθη είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής. Όταν μια δουλειά δεν λειτουργεί ή μια σχέση δείχνει να καταρρέει, η εστίαση στην εκμάθηση του τι μπορεί να πήγε στραβά, θα σε βοηθήσει να μετατρέψεις το οποιοδήποτε λάθος σε κάτι παραγωγικό. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι θεωρούν το οποιοδήποτε πάθημα ως μια ευκαιρία για να ωριμάσουν και τελικά να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Online στη ζωή, offline στα social media

Η εμμονή να παραμένουμε συνδεδεμένοι στα κοινωνικά μέσα είναι μια κακή συνήθεια την οποία λίγο – πολύ οι περισσότεροι διατηρούμε. Το να κοιτάζουμε αναρτήσεις άλλων ανθρώπων σε καθημερινή βάση και χωρίς σταματημό δεν βοηθάει. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι διατηρούν μια ισορροπία σε αυτό. Αποσυνδέσου για λίγο! Προτίμησε ένα βιβλίο ή επίλεξε να πας μια βόλτα με έναν φίλο. Ζήσε τη δική σου ζωή και όχι των άλλων. Η αποδοχή του εαυτού σου ξεκινά από εσένα και καταλήγει πάλι σε εσένα!

Δεν ‘ιδρώνουν’ για τα μικρά πράγματα

Ίσως να ξύπνησες στραβά ή να έπεσε καφές πάνω στα αγαπημένα σου ρούχα. Ίσως ο περίγυρος να μην συμπεριφέρθηκε όπως περίμενες σήμερα. Και λοιπόν; Υπάρχουν μέρες στη ζωή όπου ο θυμός, η απογοήτευση και το άγχος είναι απόλυτα λογικές αντιδράσεις ακόμη και για τα πιο μικρά πράγματα. Μαθαίνοντας να αφήνεις στην άκρη όλα εκείνα τα μικροπράγματα, τα οποία δεν μπορείς απόλυτα να ελέγξεις, επιτρέπεις στον εαυτό σου να επικεντρωθεί στις θετικές πτυχές της ζωής. Αυτά τα μικροπράγματα, απορροφούν περισσότερη ενέργεια από όση φαντάζεσαι και θα ήταν πολύ πιο έξυπνο να την χρησιμοποιήσεις σε γεγονότα πολύ πιο σημαντικά για εσένα.

Προγραμματίζουν μικρές ‘αποδράσεις’

Ακόμη και αν δεν είσαι σε θέση να στηρίξεις οικονομικά ένα ταξίδι, υπάρχουν τρόποι και μάλιστα αρκετά οικονομικοί, που θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις παραστάσεις. Η εμπειρία του διαφορετικού, είτε στη κουλτούρα, είτε στο φαγητό, είτε ακόμη και στο τοπίο, είναι κάποιοι από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους ώστε να φέρεις λίγη επιπλέον ευτυχία στη ζωή σου. Θα δημιουργήσεις αναμνήσεις που δεν θα ξεχάσεις ποτέ και πριν καλά το καταλάβεις, θα ετοιμάζεσαι για τις επόμενες.

Λένε πιο συχνά ‘ευχαριστώ’

Το να νιώθεις ευγνωμοσύνη είναι ένας από τους πιο όμορφους τρόπους ώστε να κάνεις την ημέρα σου πιο φωτεινή. Κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής ημέρας, αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να παρατηρήσεις όλα εκείνα τα οποία σε κάνουν να νιώθεις χαρά και ευγνωμοσύνη. Μπορεί σε πρώτη φάση να σου φανεί προγραμματισμένο, μακροπρόθεσμα όμως θα αυξήσεις πραγματικά την ευτυχία σου.

Δίνουν στον εαυτό τους ένα ‘διάλειμμα’

Μικρό ή μεγάλο δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που έχει σημασία εδώ είναι να αναγνωρίζεις πότε και γιατί αισθάνεσαι εξάντληση. Ένα διάλειμμα για να απολαύσεις το φαγητό σου ή ακόμα και μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο, θα σε βοηθήσει να ανανεωθείς και να μπεις σε ετοιμότητα για οτιδήποτε άλλο προβλέπεται στο ημερήσιο πρόγραμμά σου.

Μετατρέπουν τη λίστα υποχρεώσεων σε παιχνίδι

Το να κάνεις δουλειές δεν θεωρείται πάντα διασκεδαστικό αλλά υπάρχουν τρόποι για να μετατρέψεις την πολυάσχολη ημέρα σου σε πιο συναρπαστική. Την επόμενη φορά που θα πρέπει για παράδειγμα να καθαρίσεις το σπίτι, μπορείς να ρυθμίσεις έναν χρονοδιακόπτη τηλεφώνου για 10 λεπτά και να προσπαθήσεις να αγωνιστείς ενάντια στο ρολόι. Τα 10 λεπτά θα περάσουν προτού το καταλάβεις και μια βαρετή διαδικασία μόλις θα έχει λάβει ένα τέλος.

Οι σχέσεις γι’αυτούς χτίζονται

Η διατήρηση μιας φιλίας ή μιας ερωτικής σχέσης αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι μιας ευτυχισμένης και πλήρους ζωής. Είτε έχεις λίγους στενούς φίλους, είτε έναν μεγάλο κοινωνικό κύκλο, το να καταφέρνεις να χτίζεις και να βελτιώνεις την επαφή με τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής σου, θα ενθαρρύνει την κοινωνικότητα και κατ’επέκτασή την καθημερινότητά σου.

Δεν εστιάζουν στο παρελθόν

Αντί να ασχολείσαι με όσα πήγαν στραβά στο παρελθόν, επέλεξε να κάνεις τον χρόνο σου πιο ουσιαστικό, κοιτάζοντας στο μέλλον και κυρίως στο παρόν. Όταν παραμένεις θετικός και σκέφτεσαι τα πράγματα που μπορείς να πετύχεις, τότε αυτομάτως δημιουργείς ειρήνη και με όσα δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν όπως θα ήθελες.

Κοιμούνται

Η πρόσληψη μερικών επιπλέον ωρών ύπνου μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά μέσα στην ημέρα. Και ενώ δεν πρέπει να θυσιάσεις ή να παραβλέψεις τις υποχρεώσεις σου έναντι του να κοιμηθείς, βεβαιώσου πως έχεις τον απαραίτητο χρόνο για να καλύψεις την ανάγκη του να ξεκουραστείς.

Κινούνται

Μπορεί το να τρέξεις σε μαραθώνιο να μην σε εκφράζει, η σωματική δραστηριότητα όμως είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας πιο ευτυχισμένης ζωής. Η άσκηση έχει την τάση να απελευθερώνει ενδορφίνες και μας βοηθά να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι.

Είναι ειλικρινείς

Λένε πως η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη τακτική για να ακολουθήσεις. Μάλιστα, όταν πρόκειται για την υγεία και την ευτυχία, τότε αναμφίβολα είναι η μεγαλύτερη αλήθεια. Τα ψέματα προκαλούν άγχος και η ζωή είναι στα αλήθεια μικρή για να μην τη ζεις αυθεντικά.

Δεν συγκίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους

Καθένας μας έχει την δική του πορεία στη ζωή. Όταν αρχίζεις να συγκρίνεις την πορεία σου με την πορεία των άλλων, αυτομάτως εστιάζεις μακριά από την προσωπική σου εξέλιξη. Και παρότι η ζήλια στέκεται κάποιες φορές εμπόδιο εδώ, το να μάθεις να ζεις για τους δικούς σου στόχους και με τις δικές σου επιλογές, θα σε βοηθήσει να επικεντρωθείς στις προσωπικές σου επιτυχίες.