Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί πολύ συχνή ενδοκρινική πάθηση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Αν και υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες φαρμακευτικές προσεγγίσεις (αντισυλληπτικά, αντιανδρογόνοι παράγοντες, μετφορμίνη) για την αντιμετώπιση του συνδρόμου, η λήψη της όποιας αγωγής δεν συνίσταται να λαμβάνει χώρα εφ’ όρου ζωής.

Τα βασικότερα συμπτώματά του περιλαμβάνουν κύστες των ωοθηκών (αν και η ύπαρξη κύστεων δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι πάσχεις από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), ακανόνιστο κύκλο, ακμή, αυξημένη τριχοφυία στο πρόσωπο, αραίωση των μαλλιών καθώς και αύξηση βάρους. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση στα ανδρογόνα καθώς και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά από τον γιατρό σου (ενδοκρινολόγο και γυναικολόγο), ωστόσο υπάρχουν ορισμένες μικρές αλλαγές που σου προτείνουμε να κάνεις για να ζεις καλύτερα.

Διατροφή

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη goop (@goop)

Αν και δεν υπάρχει διατροφή η οποία να μπορεί να αντιμετωπίσει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υπάρχουν ορισμένα χρήσιμα tips, όπως συνήθειες που μπορείς να χτίσεις, ή διατροφικά συστατικά μπορείς να εντάξεις στο πλάνο της ημέρας. Για αρχή, περιόρισε την κατανάλωση επεξεργασμένων, έντονα συντηρημένων τροφίμων καθώς τα τρόφιμα αυτού του τύπου μπορούν να ενισχύσουν τα συμπτώματα φλεγμονής στον οργανισμό σου καθώς και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Στο πλαίσιο αυτό, η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ίσως την κορυφαία επιλογή, μιας και δίνει έμφαση στην κατανάλωση τροφών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως ελαιόλαδο, οι ντομάτες, τα φυλλώδη λαχανικά, τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί.

Όσον αφορά την κατανάλωση υδατανθράκων (ναι, αυτού του τόσο παρεξηγημένου μακροθρεπτικού που θέλουμε να απενοχοποιήσεις άμεσα), επίλεξε προϊόντα ολικής αλέσεως, μιας και είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική, μη επεξεργασμένη κατάστασή τους.

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια αποτελούν τέτοια παραδείγματα. Παράλληλα, εξισορρόπησε την πρόσληψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών, αφού τόσο οι υδατάνθρακες όσο και οι πρωτεΐνες επηρεάζουν την ενέργεια και τα επίπεδα των ορμονών μας.

Η κατανάλωση πρωτεΐνης διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης, τη στιγμή που τα μη επεξεργασμένα, πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα μπορούν με τη σειρά τους να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Αντί να προσπαθείς λοιπόν να ακολουθήσεις μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, επικεντρώσου στην πρόσληψη αρκετής υγιούς πρωτεΐνης, όπως αυτή που προέρχεται από φυτικές πηγές (ξηροί καρποί, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως).

Συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός σου

Σίδηρος

Ορισμένες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζουν έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, πράγμα που προοδευτικά μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σιδήρου ή αναιμία. Εάν ο γιατρός σου έχει διαγνώσει ότι πάσχεις από κάποια από τις δύο παθήσεις αλλά ακόμη και προληπτικά, μίλα μαζί του για το πως μπορείς να αυξήσεις την πρόσληψη σιδήρου. Για μια καθαρά φυσική προσέγγιση, σου προτείνουμε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο, τα θαλασσινά και το ψάρι, το σπανάκι, τα αυγά και το μπρόκολο. Και πάντα σε συνδυασμό με μια καλή πηγή βιταμίνης C μιας και ο συνδυασμός αυτός μπορεί να αυξήσει αποτελεσματικά την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Μαγνήσιο

Τα αμύγδαλα, τα κάσιους, το σπανάκι και οι μπανάνες είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, ένα συστατικό που ενδέχεται να βοηθά με τα συμπτώματα προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, καθώς και με το αίσθημα κακουχία κατά την έμμηνο ρύση.

Ινοσιτόλη

Η ινοσιτόλη ή πιο συγκεκριμένα μυοϊνοσιτόλη ή βιταμίνη Β8, είναι ένα σάκχαρο που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Έχει επίσης βρεθεί ότι βοηθάει στη γονιμότητα σε ορισμένες περιπτώσεις. Με άλλα λόγια, μιλάμε για τον απόλυτο MVP όταν πρόκειται για ζητήματα γυναικολογικής φύσης. Θα τη βρεις στο πεπόνι, τα αμύγδαλα, το συκώτι, τα ξηρά δαμάσκηνα και τα φασόλια, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής, συνηθέστερα σε συνδυασμό με φολικό οξύ.

Χρώμιο

Το χρώμιο μπορεί να συμβάλλει στη σταθεροποίηση την αντίσταση στην ινσουλίνη βοηθώντας το σώμα να μεταβολίσει τα σάκχαρα. Θα το βρεις στο χυμό σταφυλλιού, το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό ντομάτας, τα πράσινα φασόλια και τα μήλα.

Κανέλα

Η κανέλα προέρχεται από το φλοιό των δέντρων κανέλας και το εκχύλισμά της έχει συσχετισθεί με θετική επίδραση στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Για πιο συχνή κατανάλωση, προτίμησε την ποικιλία Κεϋλάνης.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο που μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, η υπερβολική ή ανεπιθύμητη τριχοφυΐα και η αλωπεκία που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενδεχομένως να μπορεί να βελτιωθεί σε ένα βαθμό μέσω της πρόσληψης επαρκούς ψευδαργύρου. Καλές πηγές αυτού του ιχνοστοιχείου αποτελούν το κόκκινο κρέας, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά.

Έλαιο νυχτολούλουδου

Το έλαιο νυχτολούλουδου έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει με τον πόνο της περιόδου και την ακανόνιστη έμμηνο ρύση. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και το οξειδωτικό στρες, τα οποία συνδέονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια ορμόνη που είναι ζωτικής σημασίας για το ενδοκρινικό μας σύστημα, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι συχνή στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Καλύτερη πηγή αυτής της βιταμίνης αποτελεί το φως του ήλιου, ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για τους χειμερινούς μήνες.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά δεν βοηθούν μόνο στην πέψη και την υγεία του εντέρου αλλά μπορούν να μειώσουν σε ένα βαθμό τη φλεγμονή στον οργανισμό καθώς και να ρυθμίσουν τις ορμόνες του φύλου, όπως τα ανδρογόνα και τα οιστρογόνα.

Τρόπος ζωής

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη savoirville.gr (@savoirville)

Διατήρησε ένα υγιές βάρος

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, στη ρύθμιση της περιόδου.

Άσκηση

Η άσκηση είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Οι ήπιες, χαμηλής έντασης ασκήσεις, όπως η γιόγκα ή το Pilates, όπως επίσης και το κολύμπι και η ελαφριά αεροβική συνιστώνται ανεπιφύλακτα. Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης και το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου.

Ύπνος

Ο ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα άγχους και συμβάλλει στη ρύθμιση της κορτιζόλης, ή αλλιώς ορμόνης του στρες. Ωστόσο, οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να είναι αρκετά πιο συχνές στις γυναίκες με σύνδροο πολυκυστικών ωοθηκών. Στόχευσε σε οκτώ έως δέκα ώρες ύπνου τη νύχτα, καθιέρωσε μια τακτική ρουτίνα κατά τον ύπνο, απόφυγε τα διεγερτικά ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι προ ύπνου καθώς και τις πλούσιες, λιπαρές τροφές, και μείωσε όσο γίνεται το στρες.

Διαχείριση άγχους

Σημείωσε ότι πολλές από τις προσεγγίσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, όπως η γιόγκα, ο επαρκής ύπνος και η μείωση της καφεΐνης, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων στρες. Παράλληλα, μην ξεχνάς ότι η δημιουργία χώρου στη ζωή σου για χαλάρωση και αυτοφροντίδα είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου για να τον απαλλάξεις από το άγχος και το στρες, απόλυτα φυσικά.