Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (irritable bowel syndrome-IBS) είναι μια χρόνια γαστρεντερική διαταραχή. Επηρεάζει το παχύ και το λεπτό έντερο. Μάλιστα, επειδή ορισμένες από τις λειτουργίες τους ρυθμίζονται από τον εγκέφαλο, αναφέρεται συχνά ως διαταραχή του εντέρου και του εγκεφάλου μαζί.

Η αιτία του συνδρόμου δεν είναι πλήρως κατανοητή. Πιστεύεται πως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η γενετική. Ή προηγούμενες αγχωτικές εμπειρίες (όπως το τραύμα).

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από μέτρια έως σοβαρά. Μπορεί να περιλαμβάνουν κράμπες, αέρια, φούσκωμα, διάρροια και / ή δυσκοιλιότητα. Καθότι, όμως, είναι παρόμοια με άλλες πεπτικές καταστάσεις (όπως η νόσος του Crohn) καλό είναι να απευθύνεσαι στο γιατρό σου. Αυτός θα αποκλείσει αυτές τις καταστάσεις πριν σου κάνει διάγνωση για ΣΕΕ.

Μπορεί το ΣΕΕ να προκαλέσει απώλεια βάρους;

Σε κάποια άτομα μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια βάρους. Όμως αυτό δεν είναι πραγματικό σύμπτωμα, αλλά αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους να διαχειριστούν τα αίτια της διαταραχής. Συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τροφίμων και του άγχους.

Ειδικότερα, η διατροφή επηρεάζει σημαντικά τα συμπτώματα του ΣΕΕ. Για τον λόγο αυτόν συνιστάται ο περιορισμός ή η αποφυγή ορισμένων τροφίμων. Τέτοια είναι το αλκοόλ, η καφεΐνη, η σοκολάτα και τα λιπαρά τρόφιμα. Αλλά και των FODMAPs. Τα αρχικά αυτά αναφέρονται στους ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Περιγράφει τους ανεπαρκώς απορροφούμενους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας που μπορεί να μην αφομοιώνονται καλά και οδηγούν σε υπερβολική συσσώρευση υγρών και αερίων. Με αποτέλεσμα συμπτώματα ΣΕΕ, δηλαδή, φούσκωμα, μετεωρισμός, κοιλιακό άλγος και διαταραχές του γαστρεντερικού. Επομένως, συνιστάται η υιοθέτηση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP. Ωστόσο, μην εξαλείφεις εντελώς ορισμένα τρόφιμα. Ιδίως χωρίς την καθοδήγηση ενός γιατρού, αφού ενδέχεται να προκληθεί ανεπιθύμητη απώλεια βάρους.

Τέλος, η ψυχολογία μπορεί να επηρεάσει το βάρος ενός ατόμου με ΣΕΕ. Ο φόβος προς ορισμένα τρόφιμα – επειδή μπορεί να προκαλέσουν πόνο και δυσφορία – τροφοδοτούν κοινωνική δυσφορία, άγχος και υπερευαισθησία. Όλο αυτό το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ΣΕΕ οδηγώντας σε απώλεια βάρους.

Πώς να αποφύγεις την απώλεια βάρους εξαιτίας του συνδρόμου

1. Ρύθμισε τη διατροφή σου

Συγκεκριμένα, ακολούθησε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP χωρίζεται σε δύο φάσεις:

Αρχικά, αποβάλλεις όλα τα τρόφιμα FODMAP για δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Έπειτα, επαναφέρεις σταδιακά αυτά τα τρόφιμα ένα προς ένα (σε διάστημα που κυμαίνεται από έξι έως οκτώ εβδομάδες), ανάλογα με την ανοχή σου. Έτσι, καταλαβαίνεις ακριβώς ποια τρόφιμα προκαλούν τα συμπτώματα ΣΕΕ και ποια μπορείς να απολαύσεις χωρίς άγχος.

Τα μικρά και συχνά γεύματα ανεκτής τροφής βοηθούν στη διατήρηση του βάρους. Το ίδιο και οι μικρές μερίδες τροφών με υψηλότερες θερμίδες (όπως βούτυρο από καρύδι, αβοκάντο, λάδι καρύδας και ελαιόλαδο). Τα smoothies είναι επίσης καλά, για να καλύψουν τις ανάγκες σου σε θερμίδες.

2. Αντιμετώπισε τα δυσάρεστα συναισθήματα

Η εύρεση τρόπων αντιμετώπισης του στρες και του άγχους συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους σου. Η συμβουλευτική, η γιόγκα, ο διαλογισμός και η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι όλοι εξαιρετικοί τρόποι, για να μάθεις να αντιμετωπίζεις τα δυσάρεστα συναισθήματα.

3. Ενημερώσου για φαρμακευτική αγωγή

Ο γιατρός σου μπορεί να συστήσει θεραπείες (όπως φυτικές ίνες, καθαρτικά, προβιοτικά) που διευκολύνουν τα συμπτώματα. Ή μπορεί να σου συνταγογραφήσει κάποιο αντικαταθλιπτικό για τη μείωση του στρες.

Μπορεί το ΣΕΕ να δυσκολέψει την απώλεια βάρους;

Πολλά άτομα με ΣΕΕ δυσκολεύονται να χάσουν βάρος. Επειδή «κολλάνε» με τρόφιμα που δεν είναι τόσο υγιή, αλλά δε τους προκαλούν συμπτώματα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με ΣΕΕ έτρωγαν συχνά ανθυγιεινά κονσερβοποιημένα τρόφιμα, επεξεργασμένα κρέατα και γλυκά. Ενώ κατανάλωναν ελάχιστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Και η αλήθεια είναι ότι πολλά υγιεινά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP – όπως προϊόντα σιταριού, όσπρια, λαχανικά, μανιτάρια, γιαούρτι και ορισμένα φρούτα – μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα ΣΕΕ.

Ένας ακόμη λόγος δυσκολίας απώλειας βάρους είναι οτι αρκετά άτομα που πάσχουν από ΣΕΕ αποφεύγουν την άσκηση. Επειδή ντρέπονται για τα συμπτώματά τους ενώ βρίσκονται στο γυμναστήριο.

Πώς να χάσεις βάρος με ΣΕΕ

1. Βρες υγιεινά τρόφιμα που λειτουργούν για σένα

Ακολούθησε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP και ανακάλυψε ποια υγιεινά τρόφιμα σου είναι ανεκτά. Στη συνέχεια, αντικατάστησε τα μη υγιή τρόφιμα με αυτά.

2. Κάνε γυμναστική

Βρες μια φυσική δραστηριότητα που σου είναι ευχάριστη, χωρίς να σε αγχώνει. Θα διευκολύνει ορισμένα συμπτώματα (όπως τη δυσκοιλιότητα). Ενώ βοηθήσει και στη μείωση του άγχους.

3. Συνεργάσου με έναν ειδικό

Η συνεργασία με έναν ειδικό, θα κάνει την απώλεια βάρους ευκολότερη και πιο αποτελεσματική. Προτίμησε έναν γαστρεντερολόγο ή έναν διαιτολόγο που ειδικεύεται σε πεπτικές παθήσεις, όπως το ΣΕΕ.

featured image: MyDomaine