Αναρωτιέσαι ποιο είναι το ιδανικό μαγιό για εσένα φέτος το καλοκαίρι; Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, βιώνεις την ίδια αγωνία για το πόσο απέχει, ή νομίζεις ότι απέχει, η εικόνα σου από τα ιδανικά πρότυπα που προβάλλονται στα social media;

Μήπως κατακλύζεσαι από δεκάδες αρνητικές και πολύ περιοριστικές σκέψεις για τον εαυτό σου και το σώμα σου ειδικότερα; 

Τότε αυτό το άρθρο γράφτηκε για εσένα και αφορά την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση που έχεις καθώς και την αξία τους για την ψυχική σου υγεία.  

Η σημασία της υψηλής αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης 

Η αυτοεκτίμηση αφορά την αξία που αποδίδουμε στον εαυτό μας και είναι δυναμική σαν έννοια, δηλαδή διαμορφώνεται διαρκώς ξεκινώντας από την παιδική μας ηλικία. Eάν έχουμε υψηλή αυτοεκτίμηση, νιώθουμε δυνατοί μέσα μας, ασφαλείς και είμαστε τολμηροί. Σκεφτόμαστε πάντα θετικά για τον εαυτό μας και δεν εστιάζουμε σε τυχόν αδυναμίες μας.  Η γνώμη των άλλων δεν μας επηρεάζει, ειδικά όταν είναι επικριτική και τοξική, γιατί γνωρίζουμε την αξία μας και έχουμε κατακτήσει την εσωτερική ισορροπία και ηρεμία.  

Συναφής έννοια και εξίσου σημαντική είναι η αυτοπεποίθηση, ή αλλιώς η κινητήρια δύναμή και η φωνή μέσα μας ότι όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε αρκεί να το πιστεύουμε. Είναι στάση ζωής και μάλιστα η πιο υγιής και λειτουργική. Μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις ως προς το πόση αυτοπεποίθηση νιώθουμε σε διάφορες φάσεις της ζωής μας, όμως υπάρχουν τρόποι να τονώνουμε αυτή την αίσθηση και να ανακτούμε την επιθυμητή ώθηση.

Εάν έχουμε υψηλή αυτοπεποίθηση, έχουμε επίγνωση με ρεαλισμό για τις ικανότητές μας, αντιμετωπίζουμε θετικά τις προκλήσεις της ζωής και προσπαθούμε πάντα για την καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού μας. 

Η άποψη που έχεις για τον εαυτό σου και η πίστη για όσα μπορείς να καταφέρεις, επηρεάζει αναπόφευκτα όλους τους τομείς της ζωής σου.  Όσο περισσότερη αυτοπεποίθηση και υψηλότερη αυτοεκτίμηση έχεις, τόσο λιγότερο μετράει η γνώμη των τρίτων και τόσο πιο μεγάλη απελευθέρωση νιώθεις, αφού δεν αναζητάς επαίνους, “like” και “followers” για να νιώθεις καλά.  

Δώσε σημασία στις σκέψεις που κάνεις 

Υπάρχουν δεκάδες σκέψεις που μπορεί να περνούν από το μυαλό σου καθημερινά, σχεδόν αυτόματα. Μπορεί να τις πιστεύεις λες και είναι αληθινές, χωρίς καν να το συνειδητοποιείς. Κι όμως, οι αρνητικές σκέψεις που κάνεις για τον εαυτό σου,  περιορίζουν τις επιλογές σου, τη συμπεριφορά σου και το πώς αισθάνεσαι. Σκέψεις όπως «δεν είναι ωραίο το σώμα μου», «δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω στις φωτογραφίες μου», «όλοι θα προσέξουν ότι έχω βάλει βάρος», «σίγουρα όλοι θα με σχολιάζουν», «δεν έχω γυμναστεί όσο θα έπρεπε», «δεν είμαι όμορφος-η, άρα δεν αξίζω». 

Τι μπορείς να κάνεις; 

Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσεις ότι κάνεις αυτές τις σκέψεις, να τις εντοπίσεις και το αμέσως επόμενο είναι να τις αμφισβητήσεις. Παράλληλα, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σε βοηθήσουν:

Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και κανένας δεν είναι τέλειος. Για όλους υπάρχει κάτι που θέλουν να το βελτιώσουν ή να το αλλάξουν στην εμφάνισή τους.

Επικεντρώσου στα θετικά σου στοιχεία

Το χιούμορ σου, το κέφι σου, οι γνώσεις σου ή η θετική ενέργεια που εκπέμπεις είναι εξίσου σημαντικά και διαμορφώνουν την εξωτερική σου εικόνα, πολύ περισσότερο από ένα όμορφο μαγιό.   

Δεν μετράει μόνο η εξωτερική εμφάνιση

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου, ο τρόπος επικοινωνίας σου, η στάση σου απέναντι στους άλλους και όσα έχεις να μοιραστείς, είναι αυτά που σε πλαισιώνουν και προσθέτουν νόημα και αξία στη συνολική σου εικόνα ως άτομο.

Μην είσαι αυστηρός-ή με τον εαυτό σου

Απόλαυσε τις στιγμές ξεγνοιασιάς και τις ευκαιρίες που σου δίνονται να χαρείς τον ήλιο και τη θάλασσα με τους αγαπημένους σου. Αποδέξου, αγάπησε τον εαυτό σου όπως είναι και φρόντισέ τον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και φυσικά με σεβασμό.    

 Άρα λοιπόν, πού θα το βρεις το τέλειο μαγιό; Κοίταξε μέσα σου: η αυτοπεποίθησή σου είναι η φωτογένειά σου!  Φόρεσέ την μαζί με το χαμόγελό σου, την καλή σου διάθεσή και επίλεξε να χαρείς κάθε στιγμή της ζωής! 

Εχυαριστούμε την κα Μακρή Έλενα, Ψυχοθεραπεύτρια – Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας