Το να δουλεύεις σε μια αγχωτική δουλειά μπορεί να σε διαλύσει ψυχολογικά και στη συνέχεια σωματικά. Από το να ξυπνάς με ένα βάρος στο στήθος και να νιώθεις άρνηση στο να πας στο γραφείο μέχρι την έλλειψη ενέργειας και διάθεσης όλη την ημέρα και την αϋπνία το βράδυ.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του διαχειρίσιμου άγχους στη δουλειά και ενός εργασιακού τέλματος. Για να μην μπερδευτείς, ακολουθούν κάποια σημάδια-συμπτώματα, ενδεικτικά, που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν πραγματικά η δουλειά σου σου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Αϋπνία και εξάντληση

Η αϋπνία, η ατονία και η εξάντληση είναι από τα βασικότερα σημάδια. Η δουλειά κανονικά πρέπει να σου ενισχύει την ενέργεια, να σε κάνει να νιώθεις ικανοποιημένη από τις προσπάθειες σου και όχι διαρκώς αγχωμένη και χωρίς αποθέματα ενέργειας.

 Νιώθεις ότι δεν έχεις υποστήριξη και αναγνώριση

Ένας κακός εργοδότης που ενδιαφέρεται μόνο για τα νούμερα και τα άμεσα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα μπορεί να είναι η βασικότερη αιτία για αυτή την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Τι και αν προσπαθείς να είσαι εντάξει σε όλα αυτά που σου έχουν ανατεθεί; Τι και αν σε εσένα οφείλονται πολλές από τις διεκπεραιώσεις υποθέσεων της εταιρίας; Τίποτα δεν μοιάζει να είναι αρκετό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: Όλα όσα θα σου μάθει έναν καλός εργοδότης

Δεν νιώθεις ο εαυτός σου

Νιώθεις ότι δεν ταιριάζεις σε αυτή τη δουλειά πλέον. Οι συνάδελφοι, οι τακτικές που ακολουθούνται, οι συμπεριφορές σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα για τον ίδιο σου τον εαυτό.

Προσπαθείς πολύ για να είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου

Το να είσαι υπεύθυνος είναι πλεονέκτημα, αλλά μπορεί να προκαλέσει άγχος, στρες, απογοήτευση όταν γίνεται αναγκαστικά. Η συγκέντρωσή σου χάνεται και δυσκολεύεσαι να ανταπεξέλθεις ακόμα και στα πιο απλά θέματα του γραφείου. Γίνεσαι λιγότερο παραγωγική και ανταγωνιστική , όχι επειδή δεν μπορείς αλλά επειδή δεν θέλεις στην πραγματικότητα.

Δεν έχεις ελεύθερο χρόνο

Η ισορροπία στη ζωή είναι πολύ σημαντική. Αν η δουλειά σου στερεί οτιδήποτε σου δίνει χαρά και σε χαλαρώνει, όπως χρόνο με φίλους, οικογένεια και χόμπι είναι θέμα χρόνου να οδηγηθείς σε δύσκολες καταστάσεις.

Αν βλέπεις τον εαυτό σου σε κάποια από τα παραπάνω σημάδια, μια αλλαγή σκηνικού και ρυθμών καθημερινότητας (π.χ. διακοπές) ίσως να σε βελτίωνε την κατάσταση. Αλλά μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις ένα βήμα πιο κοντά στη ζωή που θα προτιμούσες αφήνοντας πίσω ότι σε κρατάει από το να είσαι ο εαυτός σου;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήπως ήρθε η ώρα να ρισκάρεις επαγγελματικά σου;
featured image: unsplash.com