Οι επιχειρηματικές ή επαγγελματικές αποφάσεις ήταν, είναι, και πάντα θα είναι, από μόνες τους ένα μεγάλο ρίσκο. Και δεν αναφέρομαι στους μεγαλοεπιχειρηματίες που έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με την αγορά (τα ξέρουν από πρώτο χέρι), αλλά σε εσένα, που έχεις βγει στην αναζήτηση εργασίας και δυστυχώς όλα μοιάζουν μαύρα.

Έχεις τη διάθεση, το χρόνο και όλα εκείνα τα προσόντα που χρειάζονται, αλλά παρόλα αυτά δε βρίσκεις μόνιμη απασχόληση στον τομέα που αγαπάς. Φυσικά, οι παράγοντες είναι πολλοί και μάλλον ήδη τους ξέρεις: κρίση, ατυχία, κακή επικοινωνία και πολλά ακόμη σε κρατάνε πίσω.

Πήρες το βιογραφικό σου, πήρες και το σοβαρό ταγιέρ (όπως αρμόζει σε μια επαγγελματία άλλωστε) και σίγουρα πήρες και πολλά τηλέφωνα μέχρι τώρα! Εάν όμως η απάντηση ήταν και πάλι αρνητική, τότε σίγουρα υπάρχει κάτι που ξεχνάς… Να πάρεις το ρίσκο!

1. Πίστεψε στον εαυτό σου

Δεν υπάρχει πιο «κλισέ» αλλά ταυτόχρονα και πιο αληθινή συμβουλή. Το βασικό πρόβλημα στην εύρεση εργασίας δεν είναι το τι ξέρεις να κάνεις, αλλά το κατά πόσο πείθεις ότι ξέρεις. Σίγουρα υπάρχουν θέσεις που θα ήθελες να κυνηγήσεις, αλλά υπάρχει αυτή η αμφιβολία που σε κρατάει πίσω. Ξεπέρασε το, πάρε μια βαθιά ανάσα, στείλε το βιογραφικό σου, και μη ξεχνάς να το εμπλουτίζεις κάθε μέρα.

2. Μικρά βήματα, μεγάλες επιτυχίες

Το ρίσκο δε σημαίνει απαραίτητα απερισκεψία, αλλά κάτι απλό που πιθανότατα θα σε βγάλει από το comfort zone σου. Ο δρόμος για την επιτυχία δεν περιλαμβάνει απαραίτητα τεράστια ρίσκα (ξέρεις ήδη ότι αυτά είναι επικίνδυνα). Βάλε μικρούς στόχους και προσπάθησε να προχωράς κάθε φορά και λίγο παραπέρα, είτε αυτό σημαίνει να πεις ναι σε μια δουλειά που είναι σχετικά μακριά από αυτό που πραγματικά θα ήθελες, είτε να προσπαθείς να μαθαίνεις κάτι καινούριο κάθε εβδομάδα. Ακόμη και εάν μετά από καιρό συνεχίζεις να μη βρίσκεις κάτι ψάχνοντας στις αγγελίες εργασίας, πλέον θα έχεις μαζέψει αρκετή γνώση και εμπειρία για να ξεκινήσεις κάτι δικό σου.

3. Μη φοβάσαι τα λάθη

Όσο τελειομανής και εάν είσαι θα πρέπει να αποδεχθείς ότι αυτός ο κόσμος μόνο τέλειος δεν είναι! Η συμβουλή που θα σου δώσουν οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι είναι μια: «Κάνε όσο πιο πολλά λάθη μπορείς!». Μόνο έτσι θα μάθεις πραγματικά τι είναι σωστό. Μοιράσου τις σκέψεις σου, τις ιδέες, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες σου με τους γύρω σου και σύντομα θα δεις ότι κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Ο μόνος τρόπος να φτάσεις πραγματικά ψηλά, είναι να θυμάσαι όλα όσα έμαθες ανεβαίνοντας.

4+1 βήματα να κερδίσεις την προαγωγή

featured gif: buzzfeed.com