Ένα καλό αφεντικό μπορεί να σε εμπνεύσει και να σε παρακινήσει να γίνεις καλύτερη. Μπορεί να διαμορφώσει την πορεία της καριέρας σου αλλά και της ίδιας σου της ζωής δίνοντάς σου μαθήματα που δεν θα μπορούσες να πάρεις από το σχολείο ή το Πανεπιστήμιο. Δεν είναι λίγες οι φορές που η επιρροή από ένα καλό ή ακόμα και κακό αφεντικό έχει καθορίσει το τι είδους εργαζόμενος είσαι αλλά και κατ’επέκταση το τι άνθρωπος γίνεσαι.

Εσύ επιλέγεις πώς θέλεις να νιώθεις σήμερα

Στην ουσία έχει να κάνει με το ότι έχεις τη δύναμη να αποφασίσεις τι είδους ημέρα θα έχεις. Η φράση αυτή έχει σημασία όχι μόνο στο περιβάλλον της εργασίας αλλά και στη ζωή. Αν σκέφτεσαι έτσι δεν θα σε επηρεάσει ένας αγενής πελάτης, ένα project στο οποίο κάτι πήγε λάθος ή ακόμα ενός συντηρητικός σύντροφος ή μια ιδιότροπη φίλη, απλά και μόνο επειδή έχεις ήδη αποφασίσει ότι νιώθεις καλά και παραγωγική και έτοιμη να αντιμετωπίσεις τα πάντα.

Η απογοήτευση είναι για τους αδύναμους

Το να είσαι αρνητική ή να απογοητεύεσαι εύκολα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πανωλεθρία σε όποιον τομέα και αν το εφαρμόσεις. Επίλεξε να είσαι εκείνη που θα βρει έναν έξυπνο τρόπο να πείσει τους άλλους να κάνουν κάτι. Επίλεξε να είσαι αυτή που θα δώσει την ώθηση και τη διάθεση στους άλλους να γίνουν καλύτεροι. Έστω και αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένεις. Είναι πάντα καλύτερο να οραματίζεσαι μεγάλα πράγματα και να έχεις ιδέες τις οποίες μόνο πρέπει να ενισχύεις και να μην υπονομεύεις.

Να είσαι ευγνώμων, συνεπής και ευγενική

Η σωστή συμπεριφορά είναι το Α και το Ω. Να είσαι ευγνώμων σε αυτόν που επιλέγει να συνεργαστεί μαζί σου. Να είσαι συνεπής και όχι αναβλητική όταν πρέπει να απαντήσεις σε ένα email. Να είσαι χαμογελαστή όταν μπαίνεις στο γραφείο. Να είσαι ευγενική με όλους γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα είναι το επόμενο αφεντικό ή συνάδελφός σου.

Είναι ΟΚ να μην είσαι τέλεια σε όλα

Από τα πιο σημαντικά μαθήματα που διδάχθηκα από ένα big boss ήταν ότι είναι εντάξει να μην είσαι τέλεια σε όλα. Αν το συνειδητοποιήσεις αυτό, σταματάς να δίνεις σημασία σε όλα αυτά που δεν είσαι και τόσο καλή και αφήνεις την ομάδα των συνεργατών σου να σε βοηθήσει ώστε να αντισταθμιστούν αυτές σου οι αδυναμίες. Έτσι θα έχεις την ελευθερία να κάνεις πράγματα στα οποία είσαι καλύτερη και να εκμεταλλευτείς τα δυνατά σου σημεία για ένα ιδανικό αποτέλεσμα.

Να επιδιώκεις να γίνεσαι καλύτερη

Μπορεί να είσαι πραγματικά καλή στη δουλειά σου, αλλά πάντα υπάρχει κάτι καινούριο για να κατακτήσεις. Μην εφησυχάζεσαι και να αναζητάς συνεχώς νέα πράγματα.

Να κατανέμεις σωστά τον χρόνο σου

Μπορεί να εργάζεσαι σκληρά, να ξέρεις τι γίνεται στο γραφείο και να είσαι ένα βήμα πιο μπροστά από τους άλλους αλλά προτεραιότητα πρέπει να έχει η ζωή σου. Συμβαίνει πολλές φορές όταν ανελίσσεσαι επαγγελματικά, η προσωπική σου ζωή να αντιμετωπίζει κρίση και αυτό δεν αργεί να επηρεάσει και τη δουλειά σου. Γι’ αυτό το πώς διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου μέσα στην ημέρα, έχει μεγάλη σημασία για να είσαι αποδοτική αλλά κυρίως καλά με τον εαυτό σου. Δε χρειάζεται να θυσιάσεις κάτι ωραίο για να είσαι επιτυχημένη.

Μπορείς να λες και όχι χωρίς να απολογείσαι

Αν κάποιος συνάδελφος στο γραφείο ζητάει συχνά όχι μόνο τη βοήθειά σου αλλά πολλές φορές να αναλάβεις εξ’ ολοκλήρου κάτι που είναι δική του αρμοδιότητα δεν είναι κακό να πεις «Δυστυχώς δεν μπορώ να το κάνω». Δεν υπάρχει λόγος για δικαιολογίες ή για ψέματα.

Μη γκρινιάζεις για το πόσο απασχολημένη είσαι

Όλοι είναι απασχολημένοι. Οπότε το να υποδεικνύεις ότι είσαι πιο απασχολημένη από ό,τι είναι οι άλλοι ή ότι ο χρόνος σου είναι πολυτιμότερος από το χρόνο των άλλων είναι ανόητο, περιττό και αγενές. Η σωστή διαχείριση και οργάνωση είναι εξίσου σημαντική με την καλή δουλειά.

Μια ομάδα είναι πιο δυνατή από μια μονάδα

Οι ήσυχοι, επιμελείς άνθρωποι είναι αυτοί που τραβούν περισσότερο την προσοχή σε αντίθεση με τους κοιτάξτε -πόσο-σκληρά-δουλεύω ανθρώπους. Δεν υπάρχει «εγώ» στην ομάδα. Ολοκληρώνεις τη δουλειά, ακόμα και αν δεν είναι η δουλειά σου ή ακόμα και όταν ξέρεις ότι μπορεί αυτό να μην αναγνωριστεί ή να μην κάνει κάποιος στο μέλλον κάτι αντίστοιχο για εσένα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αποτρέψεις ένα πρόβλημα πριν καν αναγκαστεί να το αντιμετωπίσει κάποιος που έχει πολλά περισσότερα στο κεφάλι του από εσένα και κυρίως κερδίζεις τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των συνεργατών σου.

featured image: unsplash.com