Η νέα ταινία O Shang-Chi και ο Θρύλος των Δέκα Δαχτυλιδιών σημείωσε πολλές πρωτιές. Αρχικά, για πρώτη φορά είδαμε έναν Ασιάτη υπερήρωα στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστικό ρόλο. Ωστόσο, είναι και η μία από τις ελάχιστες ταινίες όπου οι γυναίκες αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό και δεν αντικειμενοποιήθηκαν. Τι σημαίνει, όμως, αυτό πρακτικά;

Μπορεί ο πρωταγωνιστής να είναι άντρας, η δύναμη όμως ενσαρκώνεται μέσα από τις ηρωίδες της ταινίας

Κάθε γυναικείος χαρακτήρας είναι τόσο καλογραμμένος που τραβά όλη την προσοχή πάνω του. Η Xu Xialing είναι η αδερφή του Shang-Chi κι ένα κορίτσι στο οποίο κανείς δεν πίστεψε εξ αρχής. Το άγχος του πατέρα της ήταν για το πώς θα γίνει ο αδερφός της σωστός πολεμιστής. Όταν ακόμη και ο αδερφός της την εγκατέλειψε, εκείνη πήρε τη ζωή της στα χέρια της. Έγινε μία από τις καλύτερες μαχήτριες και δημιούργησε τη δική της ομάδα για να αντιμετωπίζει τους “εχθρούς” της.

Η εμπειρία της Xu Xialing φαίνεται πως εκπροσωπεί μία μεγάλη μερίδα γυναικών στην Ασία που έχουν παρόμοια μοίρα. Οι περισσότερες πρέπει να μάθουν να ζουν διαρκώς υπό τη σκιά των αντρών σε κάθε σπίτι. Ακόμη και σήμερα, οι γυναίκες στην Ασία αντιμετωπίζονται υποτιμητικά και δεν έχουν ίσες ευκαιρίες με τους άντρες. Η Xu Xialing είναι μία τέτοια περίπτωση, αλλά καταφέρνει εν τέλει να ξεπεράσει οποιονδήποτε άνδρα ανταγωνιστή της.

Παράλληλα, γνωρίζουμε και την Ying-Li, την Katy και την Ying-Nan

Όλες τους έχουν την ευκαιρία να συστηθούν και να δείξουν ότι μπορούν να είναι θηλυκές, ανθρώπινες αλλά και πολεμίστριες ταυτόχρονα. Εκεί φυσικά έρχεται και το πρώτο σημείο κριτικής ενάντια στην ταινία. Μπορεί να γίνεται μία πολύ καλή προσπάθεια για την ανάδειξη της ασιατικής κουλτούρας και των ανθρώπων της, οι γυναίκες όμως παραμένουν συν-πρωταγωνίστριες. Η ιστορία της κάθε μίας από αυτές, όσο καλογραμμένη κι αν είναι, βρίσκεται εκεί για να συνοδέψει την ιστορία του Shang-Chi.

Ωστόσο, δεδομένου ότι έχουμε δει και μία Black Widow, δεν αποκλείουμε και μία ταινία εξ ολοκλήρου για την Xu Xialing ή κάποια άλλη ηρωίδα της ταινίας. Αρκεί η Marvel να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της και τα πρότυπα που θέλει να αναδείξει.