Ο χρόνος που αφιερώνεις μπροστά από μια οθόνη μπορεί να σ ’επηρεάζει τόσο στην σωματική σου υγεία (κούραση, πονοκέφαλος, ευαισθησία στα μάτια), αλλά και στην ψυχική σου υγεία. Αν λοιπόν νιώθεις ότι έχει επηρεαστεί από την «οθόνη» σου, τότε ίσως χρειάζεσαι ένα screen time goal.

Τι είναι το screen time goal;

Μπορείς να ορίσεις το screen time goal ως στόχο που θέτεις για τη μείωση του χρόνου που αφιερώνεις στον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σου. Δεν αφορά το χρόνο που ξοδεύεις στον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σου για δουλειά, αλλά περισσότερο για όταν το χρησιμοποιείς για ανούσιο scrolling ή όταν είσαι πάνω του περισσότερο από όσο θα ήθελες.

Η δημιουργία ορίων μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις το χρόνο που βρίσκεσαι στις οθόνες πιο σκόπιμο.

Εάν ο χρόνος που είσαι μπροστά από την οθόνη π.χ. του κινητού σου αποσπά την προσοχή στη δουλειά ή στη ζωή σου και σε εμποδίζει χρονικά από πράγματα που αγαπάς να κάνεις, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να θέσεις κάποιους παραγωγικούς στόχους σχετικά με τον περιορισμό του!

Πως θα το πετύχεις;

1. Διάλεξε μια μέρα που δεν θα ασχολείσαι με τα social media

Θα σε βοηθήσει πολύ να διαλέξεις μια μέρα, όπου δεν θα ανοίγεις καθόλου τα social media. Μπορείς όμως να ξεκινήσεις με μόνο ένα application, για παράδειγμα αυτό που χρησιμοποιείς πιο πολύ. Δοκίμασε να ονομάσεις αυτή τη μέρα μ ’ένα ιδιαίτερο όνομα όπως «Instagram Free Saturday»

2. Μείωσε το χρόνο της οθόνης σου σιγά – σιγά

Υπάρχει μια ρύθμιση στο κινητό σου όπου σου λέει πόσες ώρες ξοδεύεις στην οθόνη σου κάθε βδομάδα. Αν μειώνεις σιγά-σιγά τον χρόνο, και κρατάς σημειώσεις, θα έχεις κάνει μεγάλη πρόοδο μέσα σ ’ένα έτος.

3. 3 ώρες challenge

Προκάλεσε τον εαυτό σου να είσαι μόνο 3 ώρες ενεργός στα social media. Σίγουρα δεν θα θέλεις να απογοητεύσεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Φυσικά, αυτό δεν είναι εφικτό γι’ ανθρώπους που βασίζουν την δουλειά τους στο κινητό, αλλά μπορείς να βάλεις όρια στην επιπρόσθετη επικοινωνία σου.

4. Όταν διασκεδάζεις, το κινητό άστο στην άκρη

Πλέον ακόμα και στις εκδηλώσεις, στα μαγαζιά, στα parties που βρίσκεσαι, όλοι είναι μ ‘ένα κινητό στο χέρι. Αυτή είναι μια εικόνα, που δεν είναι πολύ όμορφη. Μπορείς να επιλέξεις να μην έχεις κοντά σου το κινητό σου όσο διασκεδάζεις, άφησε το στην τσάντα σου, και χρησιμοποίησε το μόνο αν θες να βγάλεις 1-2 φωτογραφίες, τις οποίες θα δημοσιεύσεις αργότερα.

Αν διοργανώνεις εσύ κάποια εκδήλωση, μπορείς στην είσοδο να ενημερώνεις ότι τα κινητά των καλεσμένων θα μείνουν φυλαγμένα, σε ειδικά καλαθάκια.

5. Βρες κάτι καλύτερο να κάνεις

Είναι δύσκολο ν ’αφήσεις μια παλιά συνήθεια για κάτι καινούργιο. Σκέψου όμως ότι τις ώρες που περνάς μπροστά από την οθόνη, μπορείς να τις αφιερώσεις, για να μάθεις μια νέα γλώσσα, ένα μουσικό όργανο, ή κάτι που μπορεί να ήθελες καιρό να κάνεις. Θ ’αισθανθείς σίγουρα καλύτερα.

6. Φρόντισε να μείνεις μακριά από το κινητό σου τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο

Μ’ αυτή την ιδέα, θα πετύχεις 2 πράγματα μαζί. Θα μειώσεις το χρόνο μπροστά από την οθόνη σου, και θα κοιμάσαι και καλύτερα. Βάλε το κινητό σου να φορτίζει, ενεργοποίησε το ξυπνητήρι σου και ξάπλωσε.

Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς κατευθείαν, καλό είναι να διαβάσεις λίγες σελίδες από τo αγαπημένο σου βιβλίο.

7. Υπνοδωμάτιο = Screen free zone

Το υπνοδωμάτιο προορίζεται για ξεκούραση, για χαλάρωση, και ηρεμία. Μπορείς να εφαρμόσεις τον κανόνα κατά τον οποίο αφαιρείς κάθε οθόνη από το δωμάτιο σου. Έτσι θα συνδέεις κατευθείαν το χώρο αυτό με την ξεκούραση, και δεν θα χρησιμοποιείς το κινητό σου όταν βρίσκεσαι εκεί.

8. Διακοπές χωρίς κινητό

Βάλε στόχο να πας σ’ ένα ταξίδι ή σε κάποιο είδος περιπέτειας χωρίς τηλέφωνο, όπου θα ξεχάσεις να κάνεις check in ή ίσως να μην έχεις καν υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας, ώστε να μπορείς απλώς να απολαύσεις το χρόνο σου με τους ανθρώπους σου, χωρίς περισπασμούς.

9. Πάτα «παύση» στα social media

Μ’ ένα post όπου ενημερώνεις τους φίλους ή τους πελάτες σου πως μπορούν να σε βρουν, μπορείς να κλείσεις για ένα διάστημα τα social media. Η Shea Smith αρθρογράφος του Life Goals Mag , έκανε αυτή την παύση, και ανακάλυψε πόσο άλλαξε προς το καλύτερο η καθημερινότητά της.

10. Όριο ενός μόνο επεισοδίου

Αν σ’ αρέσει πολύ η τηλεόραση, και δεν μπορείς να αφήσεις την αγαπημένη σου σειρά, βάλε όριο στα επεισόδια που παρακολουθείς, έτσι ώστε να εξασφαλίζεις χρόνο και για περισσότερα πράγματα.