Οι αρνητικές επιπτώσεις του blue light στην επιδερμίδα είναι γνωστές. Παρόλα αυτά, όμως, οι περισσότερες από εμάς θα έχουν τουλάχιστον μια οθόνη μπροστά τους πριν κοιμηθούν.

Είτε κάνεις λίγο scrolling στα social media ή κάνεις catch up με την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση, το tablet ή το laptop σου, πιθανότατα χρησιμοποιείς μια οθόνη πριν κοιμηθείς. Και, πιθανότατα, δεν χρησιμοποιείς κάποιου είδους προστασία στο δέρμα σου εκείνη τη στιγμή. Όσο αμελητέα κι’ αν μοιάζει, αυτή η συνήθεια μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επιβλαβής στην επιδερμίδα. Παρακάτω, εξηγούμε το γιατί.

Τι είναι το blue light;

Ξεκινώντας από τα βασικά, το blue light είναι το φάσμα του ορατού φωτός που έχει μήκος κύματος από 500 έως 600 νανόμετρα. Μάλιστα, οι τρεις πιο κοινές πηγές του είναι ο ήλιος, οι ψηφιακές οθόνες και οι συσκευές περιποίησης δέρματος. Ως προς την τελευταία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη θεραπεία της ακμής επειδή σκοτώνει τα βακτηρίδια.

Πώς όμως επηρεάζει το δέρμα;

Αν και δεν έχει μελετηθεί ακόμα σε βάθος, οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι το μπλε φως αυξάνει την ερυθρότητα, το πρήξιμο και την υπέρχρωση της επιδερμίδας, ιδιαίτερα σε όσους έχουν πιο σκούρο δέρμα. Ακόμα, η μακροχρόνια έκθεση σε μπλε φως μειώνει τα επίπεδα κολλαγόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Επειδή όλες μας θα θέλαμε να αποφύγουμε τις παραπάνω συνέπειες, αξίζει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Αρχικά, μπορεί να έχεις δει στην αγορά τα λεγόμενα blue light glasses, σχεδιασμένα για να προστατεύουν τα μάτια σου. Τα γυαλιά αυτά είναι μια ιδιαίτερα καλή επένδυση εάν περνάς πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη, καθώς το blue light βλάπτει και τα μάτια. Μια άλλη απλή και δημοφιλής εναλλακτική είναι το αντηλιακό. Ένας ακόμα λόγος, λοιπόν, να μην αμελείς την καθημερινή εφαρμογή του. Επειδή δεν προστατεύουν όλα τα αντηλιακά από το μπλε φως, επίλεξε κάποιο με διοξείδιο τιτανίου, οξείδιο ψευδαργύρου ή οξείδιο σιδήρου.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας πριν τον ύπνο;

Κατά τη διάρκεια της μέρας φοράς τα γυαλιά και το αντηλιακό και προστατεύεις τα μάτια και το δέρμα σου. Τι γίνεται όμως καθώς κάνεις scrolling το βράδυ στο κρεβάτι σου; Μια λύση είναι να εφαρμόζεις λίγο αντηλιακό και το βράδυ στο τέλος της ρουτίνας περιποίησης σου. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιείς κάποιο αντιοξειδωτικό προϊόν στη βραδινή σου ρουτίνα. Για παράδειγμα, ένας ορός με βιταμίνη C είναι ότι πρέπει για το βράδυ! Όχι μόνο έχει πολλαπλά άλλα οφέλη αλλά θα σε προστατεύσει από τις αρνητικές επιπτώσεις του blue light. Τέλος, ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι να προσπαθήσεις να μειώσεις την έκθεση σου σε μπλε φως.

Έτσι, αντί για βραδινό scrolling στο Instagram ή binge watching μιας σειράς στο Netflix, προτίμησε να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να κάνεις κάποια άλλη χαλαρωτική δραστηριότητα που δεν εμπεριέχει χρήση οθόνης.