Όπως και να ‘χει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχεις μια συγκεκριμένη ρουτίνα στο ντους που ακολουθείς εδώ και χρόνια -συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των ίδιων προϊόντων ξανά και ξανά. Όποιο κι αν είναι το προϊόν καθαρισμού που χρησιμοποιείς, έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί το χρησιμοποιείς; Ή ότι στην πραγματικότητα υπάρχει διαφορά μεταξύ του αφρόλουτρου, του body wash και του σαπουνιού για το σώμα;

Αποδεικνύεται ότι πολλοί άνθρωποι δεν το έχουν σκεφτεί πολύ – αλλά κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες προϊόντων είναι μοναδική με τον δικό της τρόπο. Μπορεί να μη γνωρίζεις τη διαφορά αλλά οι πιστοποιημένοι δερματολόγοι θα σε βοηθήσουν να ενημερωθείς για καθένα από αυτά τα κοινά προϊόντα περιποίησης σώματος.

Αφρόλουτρο vs body wash

Το body wash και το αφρόλουτρο, είναι και τα δύο προϊόντα καθαρισμού σε υγρή μορφή. Και τα δύο είναι βολικά, εύκολα στην εφαρμογή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθημερινά για να καθαρίσεις το δέρμα σου χωρίς να αφαιρέσεις την υγρασία, λέει η Dr. Mina. Αλλά παρόλο που οι άνθρωποι συχνά μιλούν γι’ αυτά εναλλάξ, το αφρόλουτρο και το body wash, δεν είναι το ίδιο πράγμα.

“Τα body washes έχουν συνήθως περισσότερα μαλακτικά και ενυδατικούς παράγοντες, που βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος κατά τον καθαρισμό, ενώ τα αφρόλουτρα δεν προσθέτουν περαιτέρω ενυδάτωση στο δέρμα”, λέει η Dr. Kiran Mian. Το αφρόλουτρο έχει μερικές φορές πιο παχύρρευστη σύσταση από το body wash και συχνά παράγει πιο πλούσιο αφρό, εξηγεί η Dr Mary Alice Mina. “Παρόμοια με το body wash, το αφρόλουτρο προσφέρει μια πολυτελή εμπειρία καθαρισμού, με πλούσιο αφρό και διάφορες επιλογές αρωμάτων”, λέει. Τα άτομα με ξηρό δέρμα μπορεί να θέλουν να επιλέξουν ένα πιο κρεμώδες body wash, ενώ εκείνα με λιπαρό δέρμα μπορεί να τα πάνε καλά με τα αφρόλουτρα, σύμφωνα με τη Dr Mian.

Σαπούνι

Τώρα που έχεις κατανοήσει πως το αφρόλουτρο και το body wash διαφέρουν, ας δούμε πώς το σαπούνι μπαίνει στην παρέα. Όπως πιθανότατα γνωρίζεις καλά, το σαπούνι σε μορφή μπάρας κυκλοφορεί σε στερεή μορφή. Αυτός είναι ένας παράγοντας που κάνει το bar soap αρκετά διαφορετικό από το shower gel (αφρόλουτρο) και το body wash. Όσον αφορά την εφαρμογή, απλά αφρίζεις το σαπούνι με νερό και στη συνέχεια εφαρμόζεις αυτόν τον αφρό στο δέρμα σου.

“Το σαπούνι σε μπάρες συνήθως παρασκευάζεται από έναν συνδυασμό ελαίων, νερού και ενός αλκαλίου, όπως το υδροξείδιο του νατρίου”, λέει η Dr. Mina. Ορισμένα προϊόντα σαπουνιού -ιδιαίτερα πολλά από αυτά που πωλούνταν τα προηγούμενα χρόνια- έχουν υψηλό pH, το οποίο μπορεί ενδεχομένως να ξηράνει το δέρμα σου και να επηρεάσει αρνητικά τον δερματικό φραγμό. Ωστόσο, πολλά από τα σημερινά σαπούνια δεν είναι τόσο ξηραντικά. “Τα πιο πρόσφατα σαπούνια, έχουν διαμορφωθεί ώστε να είναι πιο ισορροπημένα”, προσθέτει η Dr. Mian. Συνολικά, το σαπούνι είναι “ιδανικό για τον καθαρισμό του σώματος κατά τη διάρκεια ενός γρήγορου ντους ή μπάνιου, ειδικά για όσους έχουν λιπαρό ή επιρρεπές στην ακμή δέρμα”. Bonus: οι μπάρες σαπουνιού απαιτούν πολύ λιγότερες πλαστικές συσκευασίες, γεγονός που τις καθιστά μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.

Πώς να επιλέξεις

Όταν πρόκειται για τον φυσικό καθαρισμό του δέρματός σου, τα body washes, τα αφρόλουτρα και τα σαπούνια από καλαμπόκι είναι όλα εξίσου αποτελεσματικά, λέει ο Dr. Mian. “Ο τύπος του δέρματος και η προσωπική προτίμηση θα καθορίσουν ποιο προϊόν είναι καλύτερο για εσένα”, προσθέτει. Εδώ θα δεις ποια επιλογή καθαρισμού λειτουργεί καλύτερα για κάθε τύπο δέρματος.

Ξηρό δέρμα

Εάν έχεις κανονικό έως ξηρό δέρμα, η Dr. Mina προτείνει να επιλέξεις ένα body wash ή ένα αφρόλουτρο με ενυδατικά συστατικά. Καθένα από αυτά, θα βοηθήσει στην ενυδάτωση και τη θρέψη του δέρματός σου, αλλά η Dr. Mian κλίνει προς το body wash για τα άτομα αυτής της κατηγορίας. “Τα body washes τείνουν να έχουν πιο κρεμώδη υφή και καταπραϋντικά μαλακτικά που βοηθούν να μαλακώσουν και να ενυδατώσουν το δέρμα“, λέει.

Λιπαρό δέρμα

Εάν έχεις λιπαρό δέρμα, το αφρόλουτρο και το σαπούνι είναι καλές επιλογές. “Ένα αφρόλουτρο ή ένα σαπούνι ταιριάζει στο λιπαρό δέρμα, καθώς αυτά θα απομακρύνουν αποτελεσματικά το υπερβολικό σμήγμα και τους ρύπους”, λέει η Dr. Mian.

Ευαίσθητο δέρμα

Αν έχεις ευαίσθητο δέρμα, το body wash μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σου. “Το ευαίσθητο δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στη διαταραχή του φραγμού, οπότε ένα body wash θα ήταν καλύτερο”, λέει η Dr. Mian. “Τα body washes δεν απογυμνώνουν το δέρμα από τα φυσικά του έλαια ή δεν επηρεάζουν τόσο πολύ το pH του δέρματος”. Για να αποφύγεις τους ερεθισμούς, η Dr. Mina προτείνει να προτιμήσεις προϊόντα με ήπια σύνθεση και ελάχιστα αρώματα ή σκληρές χημικές ουσίες.

Το τελικό συμπέρασμα

Καθώς αναζητάς ένα προϊόν για τον καθαρισμό του δέρματός σου κατά τη διάρκεια του καθημερινού σου ντους, το σαπούνι, το αφρόλουτρο και το body wash είναι όλες καλές επιλογές. Ποια είναι όμως η καλύτερη επιλογή για εσένα; Αυτό θα εξαρτηθεί από μερικούς διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών σου προτιμήσεων, του τύπου του δέρματός σου και των ατομικών σου αναγκών περιποίησης. “Μπορεί να είναι χρήσιμο να δοκιμάσεις διαφορετικά προϊόντα για να προσδιορίσεις ποιο λειτουργεί καλύτερα για εσένα”, προτείνει η Dr. Mina. “Επιπλέον, η συζήτηση με έναν/μία δερματολόγο, μπορεί να παρέχει εξατομικευμένες συστάσεις με βάση τις συγκεκριμένες δερματικές σου ανησυχίες”.