Είτε έχεις συχνά σπυράκια είτε βγάζεις μερικά λόγω ορμονικών λόγων, η εμφάνισή τους είναι πάντα ενοχλητική και ανεπιθύμητη. Και ανεξάρτητα από το πλήθος ή τη συχνότητα τους, ένα από τα πιο αγαπημένα συστατικά δερματολόγων και ειδικών για την καταπολέμηση τους είναι το σαλικυλικό οξύ.

Παρόλο που η λέξη οξύ μπορεί να τρομάξει κάποιες, η σωστή χρήση του σαλικυλικού οξέος στη skincare ρουτίνα σου μπορεί όχι μόνο να καταπολεμήσει τις υπάρχουσες ατέλειες αλλά και να προλάβει την εμφάνιση μελλοντικών. Γι’ αυτό ερευνήσαμε και παρουσιάζουμε παρακάτω όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για αυτό το μαγικό συστατικό.

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα BHA οξύ, που βρίσκεται φυσικά σε φυτά όπως ο φλοιός της ιτιάς. Εισχωρεί εύκολα στο δέρμα, μαλακώνοντας και διαλύοντας την κερατίνη. Η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη τους δέρματος που μπορεί να φράξει τους πόρους, κάνοντας τα κύτταρα να κολλήσουν μεταξύ τους.

Το συστατικό αυτό είναι ιδανικό για επιδερμίδες με λιπαρότητα και ατέλειες αφού εισχωρεί βαθιά μέσα στους πόρους διαλύοντας το σμήγμα. Συγκεκριμένα, το σαλικυλικό οξύ δρα διασπώντας οτιδήποτε φράζει τους πόρους. Παράλληλα, προσφέρει απολεπιστική δράση στα επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας ενώ έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Έτσι, επιταχύνει την διαδικασία επούλωσης των ατελειών που εμφανίζονται ξαφνικά, όπως κάποια θυμωμένα σπυράκια, και μειώνει τα βακτηρία στο δέρμα. Φυσικά, πριν το εντάξεις στη ρουτίνα περιποίησής σου, είναι καλό να συμβουλευτείς το γιατρό σου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν είσαι έγκυος, καθώς κάποια οξέα BΗA πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Καθώς είναι ένα πολύ δραστικό συστατικό, προτείνεται να το εντάξεις σταδιακά στη skincare ρουτίνα σου. Ιδιαίτερα εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα, ξεκίνα με 1-2 φορές την εβδομάδα και αύξησε τη συχνότητα στην πορεία. Έτσι, θα μειώσεις την πιθανότητα ερεθισμού. Στην αγορά, υπάρχουν προϊόντα με διαφορετικές περιεκτικότητες σαλικυλικού οξέος, με μέγιστη το 2%. Οπότε, μπορείς να ξεκινήσεις με ένα προϊόν με χαμηλή περιεκτικότητα, αυξάνοντας σταδιακά καθώς συνηθίζει η επιδερμίδα σου.

Επίσης, είναι καλό να έχεις στο νου σου ότι μπορεί να ξηράνει το δέρμα οπότε είναι σημαντικό να συνδυάζεται με ενυδατικά συστατικά. Για παράδειγμα, μπορείς να το συνδυάσεις με προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ ή κεραμίδες. Αυτά τα συστατικά είναι λεπτόρρευστα, έχουν πλούσια ενυδατική δράση και προστατεύουν τον επιδερμικό φραγμό.