Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση έχει μεταφερθεί εξ ολοκλήρου γύρω από τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους που ενέχει ο ήλιος και η ηλιακή ακτινοβολία. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς έκανε να ξεχάσουμε ότι ο ήλιος εξακολουθεί να είναι πηγή ζωής και ευεξίας. Έπειτα από μία εβδομάδα άστατου καιρού, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα αντηλιακά σου σε πρόσωπο και σώμα και να περάσεις αρκετό χρόνο στον ήλιο.

Τα οφέλη του ήλιου για την υγεία σου

Ενώ μπορεί να μιλάμε πάντοτε για τα καψίματα ή τον καρκίνο του δέρματος, ο ήλιος μπορεί και να ωφελήσει την υγεία μας. Το φως που παράγει είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D. Όταν το σώμα μας εκτίθεται στο ηλιακό φως, το δέρμα μας παράγει τη συγκεκριμένη βιταμίνη. Αυτή οφείλεται για την καλή υγεία του σώματος, τη δύναμη στα κόκκαλα αλλά και και την καλή μας διάθεση.

Έχει μάλιστα παρατηρηθεί ότι η παραγωγή της βιταμίνης D3 συμβάλλει στην καλή καρδιακή λειτουργία. Ακόμη κι ο ακριβής σύνδεσμος ανάμεσα στα δύο δεν είναι απόλυτα γνωστός, οι έρευνες το επιβεβαιώνουν. Συγκεκριμένα, η UVB ακτινοβολία λέγεται ότι κρατά την αρτηριακή πίεση σε λογικά επίπεδα και μειώνει τον κίνδυνο κάποιας καρδιακής νόσου. Ανάμεσα στα άλλα οφέλη, βρίσκεται και η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού σου συστήματος.

Τα οφέλη του ήλιου για την ψυχική υγεία σου

Πέρα από τη σωματική, η ψυχική υγεία του ατόμου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έτσι, μερικές ώρες στον ήλιο λέγεται πως αυξάνουν την παραγωγή της περίφημης σεροτονίνης. Η σεροτονίνη δεν είναι άλλη από την ορμόνη της ευτυχίας και της ευεξίας. Όταν το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται στον ήλιο μπορεί να νιώσει χαρά, ηρεμία, καλύτερη συγκέντρωση ακόμη και μείωση πόνου. Γι’αυτό κι αν έχεις περάσει πολλές μέρες μέσα στο σπίτι είναι πιο σύνηθες να έχεις κακή διάθεση ή έλλειψη ενέργειας.

Ωστόσο, για να χαρείς όλα όσα μπορεί να σου προσφέρει ο ήλιος καθημερινά, είναι σημαντικό να προστατεύεσαι. Φρόντισε να εφαρμόζεις αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας καθημερινά σε πρόσωπο και σώμα και να το ανανεώνεις συχνά. Μην ανησυχείς, η SPF ασπίδα δεν θα εμποδίσει τα οφέλη του ήλιου για τον οργανισμό σου.