Σαλικυλικό οξύ Όσα θέλεις να γνωρίζεις πριν το προσθέσεις στη ρουτίνα σου

Σαλικυλικό οξύ: Όσα θέλεις να γνωρίζεις πριν το προσθέσεις στη ρουτίνα σου

Τα οξέα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά συστατικά των skincare ρουτινών. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη οξέων, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σου.

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα διαμάντι του skincare που κάνει θαύματα στην επιδερμίδα.

*Πριν συνεχίσεις να διαβάζεις αυτό το άρθρο, να σου υπενθυμίσουμε ότι καλό θα ήταν πάντα να συμβουλεύεσαι τον δερματολόγο σου όταν θέλεις να προσθέσεις τέτοια συστατικά στη ρουτίνα σου.*

Τι είναι το σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένας τύπος βήτα υδροξύ οξέος που είναι διαλυτό στο λάδι, οπότε διεισδύει βαθιά στο δέρμα για να εξαλείψει την περίσσεια λιπαρότητας και να «ξεκλειδώσει» τους πόρους. Κατά την επαφή με το δέρμα, καταστρέφει τις πρωτεϊνικές γέφυρες μεταξύ των κυττάρων της κεράτινης στιβάδας, έτσι το ανώτερο στρώμα των κυττάρων απολεπίζεται αμέσως.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην καταπολέμηση της ακμής που εμφανίζει whiteheads και blackheads. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, ώστε να αντιμετωπίσει όλους τους τύπους σπυριών.

Ποια η διαφορά στις περιεκτικότητες

Οι διαφορετικές περιεκτικότητες αναφέρονται στη συγκέντρωση σαλικυλικού οξέος με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις να είναι πιο ισχυρές αλλά ίσως και πιο ερεθιστικές. Καλό θα ήταν να μείνεις μακριά από πολύ υψηλές συγκεντρώσεις που δεν προορίζονται ειδικά για το πρόσωπο ή την ακμή επειδή μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και ευαισθησία στο δέρμα.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις χρησιμοποιούνται συνήθως για τις απολεπιστικές τους ιδιότητες, για την εξάλειψη του νεκρού δέρματος και είναι περισσότερο ανεκτές εάν το δέρμα είναι πολύ παχύ. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες συγκεντρώσεις για την περιποίηση του προσώπου στο σπίτι τείνουν να κυμαίνονται μεταξύ 0,5-2%, ενώ για ρόζους και άλλες περιπτώσεις όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ορισμένες συνταγές μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλότερες συγκεντρώσεις σαλικυλικών όπως το 6-17%, ενώ τα επαγγελματικά χημικά απολεπιστικά, μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 15-30%. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι χρησιμοποιείς τη σωστή συγκέντρωση για τις ανάγκες του δέρματός σου!

Σε ποιόν απευθύνεται το σαλικυλικό οξύ;

Άτομα που έχουν ξεσπάσματα ακμής ή λιπαρό δέρμα θα επωφεληθούν από το σαλικυλικό οξύ, καθώς όχι μόνο βοηθά στο ξεμπλοκάρισμα των πόρων, αλλά είναι επίσης διαλυτό στο λάδι. Έτσι διεισδύει βαθιά στους πόρους και βοηθά στη μείωση της λιπαρότητας. Αν έχεις ξηρό δέρμα, προτίμησε μια ενυδατική κρέμα ή ένα λάδι προσώπου με σαλικυλικό οξύ για απαλή επιδερμίδα.Επιπλέον, φωτίζει τη μεταφλεγμονώδη μελάγχρωση, η οποία συνήθως εμφανίζεται όταν η ακμή γίνεται χρόνια και τα φλεγμονώδη στοιχεία παραμένουν ενεργά για αρκετές εβδομάδες.

Ποια είναι τα οφέλη όταν χρησιμοποιείται στο σώμα

Παρατηρείς κάποια μικρά κόκκινα σπυράκια στο δέρμα σου; Πρόκειται για μια γενετική κατάσταση του δέρματος γνωστή ως keratosis pilaris και προκαλείται από εγκλωβισμένα θυλάκια τριχών, πράγμα που σημαίνει ότι η φυσική και χημική απολέπιση μπορεί να βοηθήσει στην εκκαθάρισή τους.

Στο σώμα, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει με σπυριά στην πλάτη ή στο στήθος και λόγω των απολεπιστικών ιδιοτήτων του, μπορεί επίσης να βοηθήσει με διάφορες παθήσεις του δέρματος, όπως το ξηρό δέρμα, η keratosis pilaris που εμφανίζεται σε τραχύ και ανώμαλο δέρμα σε σημεία όπως οι άνω βραχίονες και οι μηροί.

Με ποια προϊόντα μπορείς να το συνδυάσεις;

Για τη θεραπεία της ακμής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με άλλες θεραπείες κατά αυτής, όπως το υπεροξείδιο του βενζολίου ή τα ρετινοειδή.

Τι μπορεί να κάνει το σαλικυλικό οξύ για το τριχωτό της κεφαλής;

Το σαλικυλικό οξύ είναι απολεπιστικό όταν χρησιμοποιείται στη φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής, τα οφέλη του περιλαμβάνουν την απαλλαγή από το νεκρό δέρμα και τον έλεγχο της συσσώρευσης σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής. Λόγω της ικανότητάς του να καθαρίζει τα θυλάκια των μαλλιών, διατηρεί το τριχωτό της κεφαλής καθαρό, αποτρέποντας την πιτυρίδα, άρα και τη φαγούρα.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις

Ενώ ορισμένα προϊόντα σαλικυλικού οξέος μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθημερινά, αυτό εξαρτάται από τη συγκέντρωση και τον τύπο του δέρματός. Ίσως είναι καλύτερο να ξεκινήσεις τη χρήση του μερικές φορές την εβδομάδα για να βεβαιωθείς ότι το δέρμα σου μπορεί να το ανεχθεί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το καλοκαίρι, αλλά όπως και με οποιοδήποτε απολεπιστικό, είναι σημαντικό να θυμάσαι να φοράς αντηλιακό καθώς το δέρμα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο στον ήλιο.

Σαλικυλικό οξύ και εγκυμοσύνη

Δεδομένου ότι υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες τη χρήση του στην εγκυμοσύνη, είναι γενικά καλύτερο να το αποφεύγεις ή να συζητήσεις με το γιατρό σου πριν από το εντάξεις στη ρουτίνα σου. Το σαλικυλικό οξύ, σε μικρές συγκεντρώσεις, μπορεί να μην προκαλέσει προβλήματα, αλλά αν το χρησιμοποιείς πολύ - στο καθαριστικό σου και στη συνέχεια σε μια κρέμα ενυδάτωσης ή καταπολέμησης της ακμής - μπορεί στην πραγματικότητα να εισχωρήσει στο αίμα και να προκαλέσει σαλικυλισμό το οποίο μπορεί να βλάψει το μωρό. Εάν πάσχεις από την ακμή που προκαλείται στην εγκυμοσύνη, αυτό μπορεί να είναι στενάχωρο δεδομένου ότι το σαλικυλικό οξύ χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των «μαχητών» ακμής.

Το σαλικυλικό οξύ, το 3-υδροξυπροπιονικό οξύ, το τεθοκανικό οξύ και το τροπικό οξύ δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με δερματολόγους. Επειδή αυτά τα οξέα προέρχονται επίσης από τη βιταμίνη Α, παρόλο που πολύ λίγα απορροφώνται στο δέρμα κατά τη διάρκεια της απολέπισης,  μπορεί να οδηγήσουν σε ανωμαλίες ανάπτυξης για τις έγκυες.

Πόσο καιρό χρειάζεσαι για να δεις αποτελέσματα

Όταν χρησιμοποιείται ως απολεπιστικό και για να απαλλαγείς από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, είναι δυνατόν να δεις κάποια βελτίωση, συμπεριλαμβανομένου του μαλακότερου, πιο λείου δέρματος, ακόμη και μετά από λίγες μόνο εφαρμογές. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη μείωση των ξεσπασμάτων σπυριών, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να δεις μια αξιοσημείωτη αλλαγή, οπότε θυμήσου ότι θέλει το χρόνο του.

featured photo: Twenty20.com/tequila
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.