Αν καμιά φορά τυχαίνει να πιάνεις τον εαυτό σου να κάνει μασάζ στα χέρια σου όταν είσαι αγχωμένη, τότε μάλλον έχεις ξεκινήσει να κάνεις ρεφλεξολογία χεριών και δεν το ξέρεις. Αυτή η τεχνική έχει τη βάση της στα “ενεργειακά κανάλια” που υπάρχουν στο σώμα μας και δημιουργούν τα ενεργειακά κέντρα. Με το να πιέζεις αυτά τα σημεία που υπάρχουν στο χέρι σου μπορείς να “μαλακώσεις” κάποια συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος ή η ναυτία.

Υπάρχουν πολλά τέτοια σημεία και το να τα γνωρίζεις όλα είναι αρκετά περίπλοκο. Ωστόσο, εμείς σου παρουσιάζουμε τα πέντε πιο βασικά που μπορείς να χρησιμοποιείς καθημερινά για τα πιο συνηθισμένα θέματα που προκύπτουν.

Πονοκέφαλος: σημείο Hegu

Το σημείο hegu βρίσκεται ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη. Μπορείς να πιέσεις αυτό το σημείο για να καταπολεμήσεις τον πονοκέφαλο στο μπροστινό ή πάνω μέρος του κεφαλιού. Επιπλέον το ίδιο σημείο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ιγμορίτιδας ή πονόδοντου. Χρησιμοποίησε τον αντίχειρα και τον δείκτη του άλλου χεριού για να πιέσεις το σημείο αρκετά ώστε να σε χαλαρώσει αλλά χωρίς να σε πονάει.

Πιασμένος λαιμός όταν ξυπνάς: σημείο Luo Zhen

Luo Zhen σημαίνει “πέφτω από το μαξιλάρι μου”. Με αυτόν τον τρόπο υποδηλώνει τον πόνο που προκαλείται στον αυχένα όταν κοιμάσαι με κακή στάση σώματος. Βρίσκεται στην ένωση ανάμεσα στον δείκτη και τον μέσο. Είναι το σημείο που χρειάζεσαι αν ξυπνάς πιασμένη στους ώμους και τον λαιμό ή αν ζορίζεσαι με περιπτώσεις αυχενικού.

Ναυτία: σημείο Nei Guan

Βοηθάει σε περιπτώσεις πρωινής ναυτίας ή ακόμα και στη ναυτία που σε πιάνει στο πλοίο. Βρίσκεται στο εσωτερικό του καρπού, δύο εκατοστά κάτω από το τέλος της παλάμης και ακριβώς στη μέση του χεριού. Μόλις το βρεις πίεσε ανάμεσα στους δύο τένοντες.

Πόνος στη μέση: σημείο Yao Tong Xue

Αν έχεις κράμπες ή ανά περιόδους σε πιάνει πόνος στη μέση αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να δοκιμάσεις. Το Yao Tong Xue αποτελείται από δύο σημεία. Το ένα βρίσκεται ανάμεσα στον δείκτη και τον μέσο και το άλλο ανάμεσα στον παράμεσο και τον μικρό. Και τα δύο σημεία είναι στη μέση ανάμεσα στον καρπό και την αρχή των δαχτύλων.

Στρες και άγχος: σημείο Shaofu

Βρίσκεται στην παλάμη στο σημείο που ο μικρός την ακουμπάει όταν κάνεις μία χαλαρή γροθιά. Πίεσε αυτό το σημείο σε στιγμές πίεσης που θες να χαλαρώσεις.

Featured photo: www.clararosetherapies.co.uk